Φαρμακαποθηκάριοι: Αντιδράσεις για συνέντευξη του νέου προέδρου του ΕΟΦ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακαποθηκάριοι: Αντιδράσεις για συνέντευξη του νέου προέδρου του ΕΟΦ
Την έντονή δυσαρέσκειά του, για τη συνέντευξη του νέου προέδρου του ΕΟΦ, Ευάγγελου Μανωλόπουλου, σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, στην οποία «καταφέρεται ενάντια στον κλάδο» εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) με σημερινή του ανακοίνωση. 

Την έντονή δυσαρέσκειά του, για τη συνέντευξη του νέου προέδρου του ΕΟΦ, Ευάγγελου Μανωλόπουλου, σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, στην οποία «καταφέρεται ενάντια στον κλάδο» εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) με σημερινή του ανακοίνωση.

Επισημαίνοντας τα στοιχεία που προκάλεσαν την αντίδρασή του, ο ΠΣΦ, τονίζει ότι ο νέος πρόεδρος χαρακτηρίζει τις παράλληλες εξαγωγές ως το «σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων» και ως «μάστιγα», που «υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον», ενώ εν συνεχεία προσθέτει: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Απαντώντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του νέου προέδρου του ΕΟΦ, ο ΠΦΣ δηλώνει πως «μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκληση τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού».

Επίσης, τονίζει ότι «σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή OZEMPIC)».

Αναπάντητες ερωτήσεις

Οι χονδρέμποροι επαναλαμβάνουν τις ερωτήσεις που είχαν απευθύνει και στην προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού και οι οποίες, όπως επισημαίνουν, παραμένουν αναπάντητες:

«Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23 ; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων»;

«Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά;Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων»;

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου τους. «Χαρακτηρισμοί οι οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεων μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους μας δέον όπως αποφεύγονται. Καλό θα ήταν να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθει σε 12 χώρες της ΕΕ , εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων», καταλήγουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 87 νέα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα μέσα την επόμενη διετία

ΕΕ: Μείωση των δαπανών για την υγεία το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat

Πανελλαδική δημοσκόπηση: Αρνητικό στο ενδεχόμενο συνένωσης το 51% των φαρμακοποιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider