«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται αποκλειστικά η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης σύμφωνα με το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο. Δράση ύψους 18,27 εκατ. με συνδρομή του RRF. Φορέας υλοποίησης το ΤΕΕ.

Το «πράσινο φως» επί της πληρότητας των στοιχείων του υποέργου «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» και συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κι ενώ ήδη από τις 19 Οκτωβρίου υπεβλήθη και το σχετικό Τεχνικό Δελτίο που έτυχε θετικής αξιολόγησης της ΕΥΣΤΑ. Κατά συνέπεια, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε προ ημερών την ένταξη της δράσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το project περιλαμβάνει τη δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης και θεωρείται σημαντικό καθώς μέσω αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης σύμφωνα με το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό θεσμικό πλαίσιο.

Όπως από καιρό έχουμε αναφέρει, φορέας υλοποίησης της δράσης έχει οριστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με το υπουργείο ευθύνης να είναι, ως γνωστόν, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά το τεχνικό δελτίο οι αναγκαίοι πόροι ανέρχονται σε 18,274 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει στα 14,737 εκατ. ευρώ, ενώ τα 3,536 εκατ. ευρώ αφορούν σε συνεισφορά του ΠΔΕ (ΦΠΑ). Ανήκει στην δράση «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (smart infrastructure)», του άξονα «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας» (Πυλώνας: Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας).

Περιγραφή του έργου

Όπως σημειώνεται, με το Νόμο 4759/2020 (ΦΕΚ Α΄ 245/09.12.2020) για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Νόμος 4495/2017 (ΦΕΚ Α’ 167/03.11.2017) «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», θεσπίστηκε η σύσταση και λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης (ΨΤΓ) και η ενεργοποίηση του θεσμού της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, που διαμορφώνουν έναν απλό και αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά συντελεστή δόμησης από ακίνητα προσφοράς σε ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία της οποίας ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία μίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής - απρόσωπης αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, η οποία θα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων, χωρίς κόστος για το Δημόσιο, και ταυτόχρονα θα δημιουργεί πόρους για πράσινα έργα. Πωλητές και αγοραστές συντελεστή δόμησης θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα τους στην Ψηφιακή Τράπεζα Γης (ΨΤΓ), μέσω της οποίας η μεταφορά συντελεστή δόμησης θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν οι εκκρεμείς τίτλοι, με τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) και με τη λειτουργία της ΨΤΓ. Στοχεύεται επίσης να χρησιμοποιηθεί το πολεοδομικό «εργαλείο» της Μεταφοράς του Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) στη νομιμοποίηση ακινήτων.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση υλοποίησης της πλατφόρμας περιλαμβάνει:

• Σχεδιασμό δομών διακυβέρνησης και λειτουργίας της ΨΤΓ εντός του ΤΕΕ.

• Εξειδίκευση του νομικού πλαισίου και διαμόρφωση νομικών συνθηκών για τη νομιμότητα/συνταγματικότητα εκτέλεσης συναλλαγών ΜΣΔ.

• Σχεδιασμό, υλοποίηση και θέση σε ασφαλή λειτουργία της πλατφόρμας ΨΤΓ.

• Σχεδιασμό των απαιτήσεων γεωχωρικών δεδομένων και σχεδιασμό και υλοποίησης της γεωχωρικής βάσης δεδομένων που θα υποστηρίζει την ΨΤΓ.

• Συνέργεια με συναφή έργα και ειδικά σε ότι αφορά τον ορισμό ΖΥΣ στους Δήμους.

• Διασφάλιση πόρων για την τεχνική υποστήριξη του έργου από μηχανικούς συνεργαζόμενους με το ΤΕΕ.

• Ενέργειες δημοσιότητας για την εξασφάλιση της συμμετοχής των εμπλεκόμενων.

Ειδικότερα το έργο προτείνεται να έχει τα ακόλουθα πακέτα εργασίας: Α - Σχεδιασμός του μοντέλου επιχειρησιακής λειτουργίας της ΨΤΓ, B - Υπηρεσίες εξειδίκευσης του νομικού πλαισίου, Γ- Υπηρεσίες διαμόρφωσης υποσυστήματος γεωγραφικών πληροφοριών της ΨΤΓ, Δ - Σχεδιασμός, υλοποίηση και θέση σε ασφαλή λειτουργία της πλατφόρμας ΨΤΓ, Ε – Υπηρεσίες Ευαισθητοποίησης/Ενημέρωσης, Ζ – Αυτεπιστασία ΤΕΕ (Περιλαμβάνονται κρίσιμες διαχειριστικές, τεχνικές και επιχειρησιακές λειτουργίες, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας), Η - Υπηρεσίες Διαχειριστικής, Επιχειρησιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορο-έκπτωση για τις ανακαινίσεις – «Kόφτες» στις δαπάνες για υλικά

Νέο SOS από κατασκευαστές για υλικά, ελλείψεις εργατών, στάση πληρωμών – Άνοδος κόστους έως 100%

Τα νέα ρεκόρ της Cenergy – «Βλέπει» EBITDA έως 200 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider