Μυτιληναίος: Δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ΕΕ σε γάλλιο – Ανάγκη της βιομηχανίας για προσιτή ενέργεια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ΕΕ σε γάλλιο – Ανάγκη της βιομηχανίας για προσιτή ενέργεια
Σε συνάντηση της Κομισιόν με παραγωγούς και προμηθευτές γάλλιου και γερμάνιου, τα στελέχη της Mytilineos δήλωσαν ότι η εταιρεία «τρέχει» ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση της πιο οικονομικής οικονομικής διαδικασίας παραγωγής του κρίσιμου ορυκτού, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε βιομηχανική κλίμακα μέσα σε 18 μήνες.

Συνάντηση με υποψήφιους προμηθευτές και αγοραστές γάλλιου και γερμάνιου πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή των δύο κρίσιμων ορυκτών. Όπως αναφέρει άρθρο του Reuters, το παρών στη συνάντηση έδωσαν στελέχη της Mytilineos, τα οποία δήλωσαν πως η εταιρεία «τρέχει» ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση της πιο οικονομικής διαδικασίας παραγωγής γαλλίου,

Η διαδικασία αυτή θα ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί σε βιομηχανική κλίμακα μέσα σε 18 μήνες. Σύμφωνα με τη Mytilineos, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να παράγονται 40-45 τόνοι ορυκτού σε ετήσια βάση, περίπου όσο είναι αυτή τη στιγμή η ζήτηση εντός Ε.Ε. Το γάλλιο αποτελεί παραπροϊόν της κατεργασίας του βωξίτη, για την παραγωγή αλουμίνας από την οποία προέρχεται το αλουμίνιο.

Με παρότρυνση της Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές εξορυκτικές βιομηχανίες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες της «Γηραιάς Ηπείρου» με γάλλιο και γερμάνιο, οι οποίες απειλούνται από τους περιορισμούς εξαγωγών από την Κίνα. Ωστόσο εταιρείες υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών.

Τον Αύγουστο η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή των δύο ορυκτών, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Από τη χώρα προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου και το 60% του γερμανίου.

Όσον αφορά την προοπτική παραγωγής γάλλιου από τη Mytilineos, ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε πως καθοριστική προϋπόθεση είναι η υποστήριξη της βασικής της δραστηριότητας, δηλαδή της παραγωγής αλουμινίου. Ο ευρωπαϊκός κλάδος αλουμινίου υποστηρίζει πως λειτουργεί υπό την πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας, με την προοπτική επιβάρυνσης τα επόμενα χρόνια και με κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η Ε.Ε. για την "πράσινη" μετάβαση. Χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες οικονομικά προσιτής ενέργειας», είπε ο κ. Μυτιληναίος σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Κομισιόν πρέπει να παράσχει κίνητρα για να πετύχει τον στόχο της», πρόσθεσε. Τα στελέχη της Mytilineos ανέφεραν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε η σύναψη συμβάσεων επί της διαφοράς (CfD), με τη στήριξη της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου ήταν μειωμένη κατά 1/3 το 2022, σε σχέση με το ζενίθ παραγωγής του 2008. Τα smelter ψευδαργύρου, στην παραγωγή των οποίων το γερμάνιο αποτελεί παραπροϊόν, αντιμετωπίζουν ανάλογες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος.

Στέλεχη της Nyrstar, βελγικής εταιρείας παραγωγής ψευδαργύρου, δήλωσαν ότι εξετάζουν πιθανά πρότζεκτ στην Ευρώπη για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου. Ωστόσο, πιο ψηλά στην ατζέντα της εταιρείας βρίσκεται η διερεύνηση υλοποίησης ενός ανάλογου έργου στις ΗΠΑ, σε μία επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη, ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (Critical Raw Materials Act), ο οποίος θέτει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την κατεργασία 17 σημαντικών ορυκτών. Η Eurometaux, ευρωπαϊκός σύνδεσμος των παραγωγών μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων, έχει δηλώσει πως η βιομηχανία χρειάζεται στήριξη μέσω χρηματοδότησης, όσο και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με τη Eurometaux, το θέμα είναι ευρύτερο από την προμήθεια γάλλιου και γερμάνιου, ενώ η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες αυτές οι νέες παραγωγικές δραστηριότητες. «Πέρυσι ήταν στο επίκεντρο το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης, και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα ακολουθήσουν. Χρειάζεται στην Ευρώπη να αρχίσουμε να δρούμε προληπτικά, αντί να λαμβάνουμε μέτρα εκ των υστέρων», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεράκτια αιολικά: Στις ράγες οι επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή & Όμιλο Κοπελούζου

Ελληνικό – Lamda: ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΜΕΤΚΑ «υποψήφιοι» ανάδοχοι του εμβληματικού «Riviera Galleria»

Εξοικονόμηση ενέργειας: Κυρίως οικονομικά τα οφέλη – Τι λείπει από την αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider