ABBank: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο 9μηνο και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 23% 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ABBank: Υπερδιπλασιασμός κερδών στο 9μηνο και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 23% 
Υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της στο εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πέτυχε η ABBank.

Υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών της στο εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πέτυχε η ABBank. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει πως η καθαρή της κερδοφορία για το σύνολο της φετινής χρήσης θα ξεπεράσει τους στόχους της με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 23% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ABBank μετά από φόρους ανήλθαν σε 21,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, αυξημένα κατά 111% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (10,2 εκατ. ευρώ), ενώ ξεπέρασαν ήδη το καθαρό αποτέλεσμα ολόκληρου του προηγούμενου έτους σε ενοποιημένο επίπεδο (17,5 εκατ. ευρώ το 2022).

Οι αναλογίες ρευστότητας παρέμειναν σε ισχυρά επίπεδα, με τον δείκτη των δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 49,7% και το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) να ξεπερνά το 350%, ενώ οι καταθέσεις πελατείας ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,01 δισ. ευρώ την 31.12.2022. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει μηδενικό δανεισμό από το ευρωσύστημα.

Tο συνολικό ενεργητικό στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,15 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων προ προβλέψεων ανήλθε σε 505 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με το υπόλοιπο στο τέλος του προηγούμενου έτους (528 εκατ. ευρώ).

Η ABBank, που κατά τις προηγούμενες δεκαετίες διακρίθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, έχει πλέον στραφεί και στη στεριά διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της με χορηγήσεις τόσο σε ΑΠΕ, όσο και προς την αγορά εμπορικών ακινήτων αλλά και άλλων κλάδων όπως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το 79% του υπολοίπου δανείων στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 21% από μη ναυτιλιακά επιχειρηματικά δάνεια.

Ο ενοποιημένος δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων CET-1, ανήλθε την 30ή Σεπτεμβρίου στο 24% με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης του ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαια του ομίλου να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 1,7% με 91,3% κάλυψη από προβλέψεις.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια του ομίλου την 30.09.2023 ανήλθαν σε 137,7 εκατ. ευρώ από 117,4 31 Δεκεμβρίου 2022 καταγράφοντας αύξηση 17,4% και συμπεριλαμβάνοντας τη διανομή του μερίσματος ύψους 2 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Τσιμπάνε» τα επιτόκια στις καταθέσεις, φρενάρει η άνοδός τους στα δάνεια

Ποια είναι η αλήθεια για το ΤΧΣ - Η σαρωτική αντεπίθεση του ΟΤΕ - Το Μετρό και τα Εξάρχεια

Τράπεζες: Άνω του 1,2 δισ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη γ' τριμήνου – «Αγκάθι» η ισχνή πιστωτική επέκταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider