«Espai Barça»: Δάνειο «μαμούθ» 1,5 δισ. ευρώ στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα για ανακαίνιση του Καμπ Νου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Espai Barça»: Δάνειο «μαμούθ» 1,5 δισ. ευρώ στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα για ανακαίνιση του Καμπ Νου
To project «Espai Barça» και οι γιγαντιαίοι κολοσσοί που το χρηματοδοτούν. Σε εργοτάξιο έχει μετατραπεί το «Καμπ Νου»! Το θρυλικό γήπεδο της Μπαρτσελόνα θα υποστεί ολική ανακαίνιση και θα πάρει μία εντελώς διαφορετική.

Ο κολλώδης πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα υψηλά επιτόκια έχουν έντονο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας μέχρι και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι προεκτάσεις του νέου σύνθετου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος έκαναν την εμφάνισή τους και στην Βαρκελώνη, όπου η Μπαρτσελόνα προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην πολυπόθητη ανακατασκευή του θρυλικού Καμπ Νου.

Οι χρεωμένοι μέχρι... τον λαιμό «Μπλαουγκράνα» έχουν εξασφαλίσει μια συμφωνία χρηματοδότησης αξίας 1,45 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανοικοδομήσουν το εικονικό αλλά «ξεπερασμένο» γήπεδό τους, στα πλαίσια του έργου «Espai Barça» με στόχο για την αναδιαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το στάδιο με τα χρήματα να προέρχονται από από μια κοινοπραξία 20 επενδυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και διεθνή «μεγαθήρια» όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan.

Το πρότζεκτ «Espai Barça»

Το Camp Nou (που πήρε το όνομα του χορηγού, ως Spotify Camp Nou) αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη και το 12ο μεγαλύτερο στον κόσμο, θα δει συνολικά την βελτίωση όλων των υποδομών του όπως του προπονητικού χώρου και τα γραφεία του συλλόγου, ενώ θα πάρουν νέα πνοή διάφορες εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις που περικλείουν την εμβληματική αρένα.

Πάντως, οι εικόνες που έχουν βγει στη φόρα δείχνουν ένα γήπεδο που μοιάζει με... εργοτάξιο. Εντούτοις, ο χώρος χρειαζόταν μια μεγάλη ανακαίνιση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς η Μπάρτσα έπαιζε κανονικά στο γήπεδο παρά τα δομικά του προβλήματα. Επιπλέον, ο «αιώνιος» των Καταλανών στα El Classico, Ρεάλ Μαδρίτης, έχει κατασκευάσει νέο γήπεδο, ασκώντας τους περαιτέρω πίεση να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις τους. Το έργο θα αυξήσει τη χωρητικότητα του Camp Nou σε 105.000, καθιστώντας το ως το πέμπτο μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο.

«Το Espai Barça δεν αφορά μόνο η φυσική ανακαίνιση του γηπέδου, αλλά και η ανανέωση του brand name μας και η συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας των οπαδών», δήλωσε η Μαριμπέλ Μενέντεζ, εταιρική διευθύντρια του συλλόγου που επιβλέπει το έργο. Παράλληλα με το γήπεδο, ανοικοδομούνται μαγαζιά, ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα, γραφεία και πάρκα. Τα έργα επίσης θα αφορούν και τα γήπεδα μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, αλλά και το κολυμβητήριο. Την όλη διαδικασία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την έχει αναλάβει η τουρκική Limak Construction, μεγάλη κατασκευαστική εταιρία της γειτονικής χώρας και όλα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβρη του 2024.

Άλμα εσόδων και νέα «ανάσα»

Ο ισπανικός σύλλογος πρόκειται να επιστρέψει στους επενδυτές σε δόσεις - μετά από πέντε, επτά, εννέα, 20 και 24 χρόνια - με ευέλικτη δομή το δάνειο, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου χάριτος, η οποία τον Ιούνιο του 2026 θα εκπνεύσει, ενώ έως το 2050 ο ισπανικός σύλλογος θα είναι υπόχρεος για την αποπληρωμή τόσο του κεφαλαίου όσο και των δεδουλευμένων τόκων, σε μια σειρά προγραμματισμένων δόσεων.

Πριν την ανακαίνιση, το Camp Nou έφερνε 200 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα ετησίως, με την αναβάθμιση να αναμένεται να παράξει έως και 350 εκατομμύρια ευρώ, από την έκδοση και πώληση εισιτηρίων για τους αγώνες της, τα διαρκείας, τα VIP boxes, τους σπόνσορες, τις εκδηλώσεις και τα meetings που θα διοργανώνονται εκεί, από το μουσείο, την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, το πάρκινγκ κλπ.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του για το έργο, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα, επέμεινε ότι όλα πάνε ρολόι και σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το σχέδιο. «Όλα είναι υπό έλεγχο, έχουμε αναθέσει τα έργα. Έχουμε εξετάσει τα πάντα, αλλά το Espai Barça είναι μέρος της διαδικασίας βιωσιμότητας του συλλόγου. Έχουν καθυστερήσει 10 χρόνια. Η Μπάρτσα θα έχει ένα γήπεδο πρώτης κατηγορίας, με την ικανότητα να παράγει περισσότερα έσοδα» υπογράμμισε.

Πνιγμένη στα χρέη

Αν και «βουτηγμένη» στα χρέη, την περίοδο 2022-23 εμφάνισε καθαρά κέρδη ρεκόρ 304 εκατ. ευρώ υπό την διαχείριση του Λαπόρτα, αν και η απροσδόκητη για πολλούς ώθηση αποδόθηκε σε μια… λογιστική εγγραφή. Αυτή αφορά την μερική πώληση (49%) της Barça Vision (πλατφόρμας που ανταποκρίνεται σε νέες μορφές ψηφιακών επιχειρήσεων, όπως τα NFT) προς τις Orpheus Media και Socios.com αντί 200 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το υπόλοιπο 51% να αποτιμηθεί 208 εκατ. ευρώ και να καταγραφεί ως έσοδο.

Ο Λαπόρτα προήδρευσε σε μία από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της Μπάρτσα από το 2003 έως το 2010 και επανεξελέγη πριν από δύο χρόνια μετά την παραίτηση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών και άλλων θεμάτων του συλλόγου. Κληρονόμησε έναν σύλλογο με τεράστια χρέη που επιδεινώθηκαν από την πανδημία της Covid-19 και από την εκ νέου ανάληψη των ηνίων, προσπάθησε να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των «μπλαουγκράνα».

Η Μπαρτσελόνα υπενθυμίζεται ότι αυτή τη σεζόν θα μετακομίσει στο «Lluìs Companys Olympic Stadium» στο Μονζουίκ. Όπως αναφέρει η Mundo Deportivo η προσωρινή μετακόμιση της ομάδας της Βαρκελώνης θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Το Ολυμπιακό Στάδιο το χρησιμοποιούσε επίσης και η Εσπανιόλ από το 1997 μέχρι το 2009, ενώ χτίστηκε το 1927, όντας η δεύτερη αθλητική εγκατάσταση στην Καταλανική πόλη, μετά το Camp Nou. Αυτό το γήπεδο έχει χωρητικότητα μέχρι και 60.000 θέσεις. Προφανώς είναι ένα γήπεδο αρκετά μικρότερο από τη φυσική έδρα της Μπαρτσελόνα, την ίδια ώρα που η ομάδα να στερείται αρκετά έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Έλαμψε» ο χρυσός τον Οκτώβριο - Άντεξε το Χρηματιστήριο

Νέα επιδόματα και περισσότεροι δικαιούχοι από το 2024 - Ποιος παράγοντας θα καθορίσει την αύξησή τους

Στο ΣτΕ η «τύχη» σύμβασης 67 εκατ. ευρώ για μονάδα «κατασκευαστικών» αποβλήτων στη Δ. Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider