Στα δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη Οικονόμου – Παληού για την Performance Shipping

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη Οικονόμου – Παληού για την Performance Shipping
Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου τη διαμάχη που έχει ξεκινήσει με την οικογένεια Παληού.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου τη διαμάχη που έχει ξεκινήσει με την οικογένεια Παληού με την κατάθεση μήνυσης κατά των βασικών μετόχων και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής εταιρείας, Performance Shipping.

Με την προσφυγή του ο κ. Οικονόμου, ο οποίος μέσω της Sphinx Holdings ελέγχει περίπου το 8,8 των κοινών μετοχών της Performance Shipping, ζητά από το δικαστήριο να καταργήσει την διπλή δομή μετοχών της εταιρείας που σύμφωνα με τον ίδιο αξιοποιήθηκε από την οικογένεια Παληού για να ελέγξουν σχεδόν το σύνολο της ναυτιλιακής εις βάρος των κατόχων κοινών μετοχών.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, o εφοπλιστής κατηγορεί την οικογένεια Παλήου πως υπερδιπλασίασε το ποσοστό της στην εταιρεία όταν το 2020 προχώρησε σε ένα σχέδιο μετατροπής κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας σε προνομιούχες μετοχές Series B και στη συνέχεια σε προνομιούχες μετοχές Series C, που η καθεμία έχει τα δικαιώματα ψήφου 10 κοινών μετοχών.

Οι κατηγορίες

«Το σχήμα αυτό αύξησε τα δικαιώματα ψήφου της Αλίκης Παληού (μέσω της εταιρείας Mango που ελέγχει κατά 100%) από 46,3% στο περίπου 85%. Σε συνδυασμό με τα δικαιώματα ψήφου του συζύγου της Ανδρέα Μιχαλόπουλου -ο CEO της εταιρεία που πριν ήλεγχε 1% των μετοχών- το ζευγάρι πλέον ελέγχει περίπου το 90% των δικαιωμάτων ψήφου της Performance Shipping», αναφέρει στην προσφυγή του ο κ. Οικονόμου.

«Μερικά μέλη μιας πλούσιας και ισχυρής οικογένειας έκαναν κατάχρηση μιας εισηγμένης στο Nasdaq εταιρείας για να στερήσουν το δικαίωμα των κοινών μετόχων και να αποκτήσουν μεγάλο μέρος της αξίας της εταιρείας. Η Performance Shipping αποτελεί μέρος μιας τριάδας στενά συνδεδεμένων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών - στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Diana Shipping Inc. και η OceanPal Inc. - που ελέγχονται όλες από την οικογένεια Παλιού προς όφελος της οικογένειας, εις βάρος των μετόχων», σημειώνεται ακόμη.

Ο κ. Οικονόμου ζητεί από το δικαστήριο να καταργήσει αυτό το σχήμα και να επαναφέρει τα δικαιώματα ψήφου των κοινών μετοχών πριν από την Τακτική Γενική Συνέλευση του 2024, η οποία πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σημειώνεται πως ο εφοπλιστής έχει προτείνει την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης και την εκλογή του Γιάννη Λιβέρη, θέμα που θα συζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση.

Έχοντας ξεκινήσει αυτό το proxy fight, στις 11 Οκτωβρίου προχώρησε και στην δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών της Performance Shipping στην τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή. Η ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εξετάσει την προσφορά αποτελούμενη από τρία ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ της εισηγμένης ναυτιλιακής έδωσε αρνητική σύσταση στην πρόταση.

Ανταλλαγή επιστολών

Ο κ. Οικονόμου απέκτησε θέση στη Performance Shipping τον περασμένο Αύγουστο μέσω της εταιρείας του Sphinx και έδειξε άμεσα τις προθέσεις του, κατηγορώντας της διοίκηση της Performance Shipping και συγκεκριμένα την Αλίκη Παληού και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Μιχαλόπουλο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι μετοχές είναι υποτιμημένες εν μέρει λόγω της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας».

Από την άλλη, η ναυτιλιακή έχει απαντήσει δηλώντας έτοιμη να «συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Sphinx για να κατανοήσει τις προθέσεις της» αλλά σημειώνοντας πως από τις μέχρι τις τώρα κινήσεις της Sphinx και του κ. Οικονόμου που έχουν γίνει χωρίς να δηλώσουν τις προθέσεις τους «μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τα χειρότερα».

Σε παλαιότερη επιστολή της Performance Shipping η διοίκηση εταιρείας απαντούσε στις κατηγορίες για τις προνομιούχες μετοχές, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το σχήμα ανταλλαγής των μετοχών που υλοποιήθηκε το 2020 ήταν ανοιχτό για όλους του μετόχους.

Στη μήνυσή του κ. Οικονόμου αναφέρει πως οι προϋποθέσεις συμμετοχής ήταν απαγορευτικές για το ευρύ επενδυτικό κοινό και τους μικρομετόχους. «Η Προσφορά Ανταλλαγής έδωσε στους κατόχους Κοινών Μετοχών την οικονομικά παράλογη “ευκαιρία” να ανταλλάξουν τις άμεσα διαπραγματεύσιμες, εισηγμένες στο Nasdaq μετοχές τους με μη ρευστοποιήσιμες προνομιούχες μετοχές Series Β χωρίς δικαίωμα ψήφου που δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς, αφού πέρασαν ένα χρόνο σε αδράνεια, χωρίς δικαίωμα ψήφου και ενώ η εταιρεία βρισκόταν σε κατάσταση εμφανούς χρηματοοικονομικού κινδύνου, οι κάτοχοι των προνομιούχων μετοχών Series B μπορούσαν να μετατρέψουν τις μετοχές τους σε Series C προνομιούχες μετοχές με δεκαπλάσια δύναμη ψήφου των Κοινών Μετοχών και με άλλα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μερισμάτων (από τα οποία εξαιρέθηκαν οι κοινοί μέτοχοι)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Πόσες χιλιάδες οχήματα ημερησίως «περνούν» από τα διόδια – Άνοδος 10% σε κυκλοφορία και έσοδα στο 9μηνο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι θα προβλέπει για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

Ανεβαίνει το κόστος μεταφοράς container από Ασία προς Ευρώπη – Έρχονται νέες αυξήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider