Εφοπλιστική ναυμαχία στις «θάλασσες» του Nasdaq για την Performance Shipping

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφοπλιστική ναυμαχία στις «θάλασσες» του Nasdaq για την Performance Shipping
Ειδική επιτροπή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απέρριψε την πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών που κατέθεσε ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου.  

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα του Γιώργου Οικονόμου με την οικογένεια Παληού, καθώς ο πρώτος έχει ξεκινήσει proxy fight για την αλλαγή της διοίκησης της Performance Shipping, ενώ έχει καταθέσει και πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της, εισηγμένης στον Nasdaq, ναυτιλιακής εταιρείας.

Η διοίκηση της εισηγμένης απέρριψε την πρόταση του Οικονόμου για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών στη τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή. Η ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εξετάσει την προσφορά αποτελούμενη από τρία ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ έδωσε αρνητική σύσταση στην πρόταση για δύο λόγους: Πρώτον επειδή έκρινε πως το τίμημα ήταν χαμηλότερο από την καθαρή αξία της εταιρείας, αν και η μετοχή διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο στα περίπου 1,68 με 1,80 δολάρια. Δεύτερον γιατί η πρόταση εξαγοράς συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις συμπεριλαμβανομένων και ενεργειών που το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει.

«Μετά από προσεκτική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδελεχούς αναθεώρησης των όρων της πρότασης, η ειδική επιτροπή έχοντας συζητήσεις με τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους ομόφωνα αποφάσισε… ότι η πρόταση δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων και προτείνει στους μετόχους να την απορρίψουν και να μην πουλήσουν καμία μετοχή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία δήλωσε πως η πρόταση του κ. Οικονόμου είναι «εικονική».

Ο κ. Οικονόμου απέκτησε θέση στη Performance Shipping τον περασμένο Αύγουστο μέσω της εταιρείας του Sphinx Investments και έδειξε άμεσα τις προθέσεις του, κατηγορώντας της διοίκηση της Performance Shipping και συγκεκριμένα την Αλίκη Παληού και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Μιχαλόπουλο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι μετοχές είναι υποτιμημένες εν μέρει λόγω της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας».

Ο εφοπλιστής ζητά από τη διοίκηση της Performance Shipping να ακυρωθεί η μετοχική δομή της εταιρείας, βάσει της οποίας η κυρία Παληού και ο κ. Μιχαλόπουλος ελέγχουν το 75,5% των δικαιωμάτων ψήφου. Αυτό έγινε μέσω της μετατροπής κοινών μετοχών της εταιρείας σε Series B μετοχές και στη συνέχεια σε Series C μετοχές, που η καθεμία έχει τα δικαιώματα ψήφου 10 κοινών μετοχών.

Λίγο μετά από την απόκτηση του σχεδόν 9% της Performance Shipping o κ. Οικονόμου ζήτησε την αντικατάσταση των μελών του ΔΣ της εταιρείας που θα συζητηθεί επόμενη γενική συνέλευση και παράλληλα προχώρησε πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 3 δολαρίων ανά μετοχή.

Στο ενδιάμεσο υπήρξε και πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Από την μια ο κ. Οικονόμου μέσω των δικηγόρων του έχει κατηγορήσει την διοίκηση της Performance Shipping ότι έχει απομυζήσει αξία από τις κοινές μετοχές της εταιρείας σε όφελος του βασικού μετόχου, Mango Shipping Corp. (συμφερόντων της κυρίας Παληού).

Από την άλλη, η ναυτιλιακή έχει απαντήσει δηλώντας έτοιμη να «συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη Sphinx για να κατανοήσει τις προθέσεις της» αλλά σημειώνοντας πως από τις μέχρι τις τώρα κινήσεις της Sphinx και του κ. Οικονόμου που έχουν γίνει χωρίς να δηλώσουν τις προθέσεις τους «μπορούμε μόνο να υποθέσουμε τα χειρότερα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα καθυστέρηση στην εξέταση των ενστάσεων

Σε υψηλά 13 ετών οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Έσπασαν το φράγμα των 190 δισ. 

Νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη - Τι αλλαγές φέρνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider