Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές μεγάλων εταιρειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές μεγάλων εταιρειών
Η αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής βαραίνει τα πάντα- από τον τουρισμό και τη διαφήμιση, μέχρι τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο βλέπουν ήδη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με το CNBC, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τον πόλεμο να αλλάζει τις οικονομικές τους προοπτικές καθώς η αναταραχή βαραίνει τα πάντα- από τον τουρισμό και τη διαφήμιση, μέχρι τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτές οι πρώιμες παραδοχές γίνονται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η σύγκρουση θα ενταθεί περαιτέρω, με τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός να απορρίπτονται.

Οι United Airlines ανακοίνωσε ότι η απόδοση του τέταρτου τριμήνου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια των αναστολών πτήσεων στο Τελ Αβίβ. Το ενημερωμένο εύρος της για προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Έχουμε απαράμιλλη γεωγραφική ποικιλομορφία με ένα μεγάλο εγχώριο δίκτυο που συμπληρώνεται από το μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο μεγάλων αποστάσεων και τα δύο είναι σταθερά κερδοφόρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Scott Kirby νωρίτερα αυτό το μήνα. «Αν και αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, δημιουργεί όντως κάποιο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο και αστάθεια, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή με το παροδικό χτύπημα στα περιθώρια κέρδους αυτό το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της τραγωδίας στο Ισραήλ».

Τα ταξίδια αλλάζουν

Η United είναι ένας από τους πολλούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένης της Delta Air Lines και American Airlines, που έσπευσαν να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα τους καθώς η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί. Συγκεκριμένα, η El Al, ο ισραηλινός αερομεταφορέας, ανέφερε ότι θα πετάξει το εβραϊκό Σάββατο για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες, για να βοηθήσει στην επιστροφή στη χώρα εφέδρων απ' το εξωτερικό. Σε όλη την ταξιδιωτική βιομηχανία, ο πόλεμος είναι στο μυαλό των πάντων. Η Boeing για παράδειγμα ανέφερε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει ορισμένους προμηθευτές της, εκτός από τις αεροπορικές εταιρείες.

Περίπου το 1,5% των κρουαζιέρων της Royal Caribbean κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Ισραήλ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jason Liberty. Μερικά από τα δρομολόγια που αναμένονταν προηγουμένως είχαν προορισμό το λιμάνι στη Χάιφα, μια πόλη στη βόρεια περιοχή της χώρας. Η εταιρεία πρόσφερε επίσης τη δωρεάν χρήση του κρουαζιερόπολοιου Rhapsody of the Seas στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να βοηθήσει στην εκκένωση Αμερικανών από το Ισραήλ. Για την αλλαγή των δρομολογίων και της χρήσης του πλοίου, η εταιρεία εκτίμησε ότι θα είχε αντίκτυπο 5 σεντ ανά μετοχή στα κέρδη της. Η εταιρεία αναμένει να δει μεταξύ $6,58 και $6,63 τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για το έτος.

Ωστόσο, ο Liberty ανέφερε ότι η πελατειακή βάση των πελατών της Royal Caribbean είναι σταθερή, επομένως το πιθανότερο είναι να αλλάξουν προορισμό, παρά να ακυρώσουν τις κρουαζιέρες τους.

Επιπτώσεις σε διαφήμιση, εφοδιαστικές αλυσίδες

Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν τη σύγκρουση να επηρεάζει το εργατικό δυναμικό τους, τις διαφημιστικές δαπάνες και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

H Snap ανέφερε στην τελευταία του ανακοίνωση κερδών ότι είδε παύσεις στις δαπάνες σε έναν «μεγάλο αριθμό από διαφημιστικές καμπάνιες, κυρίως προσανατολισμένων σε μεγάλα brands» αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Αυτό έχει επιβαρύνει τα έσοδα του τριμήνου μέχρι σήμερα.

Η επικεφαλής των οικονομικών της Meta, Σούζαν Λι, δήλωσε ότι η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram έχει δει χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες μέχρι στιγμής στο τρίμηνο, σε σχέση με τις προβλέψεις μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Η Λι σημείωσε ότι οι διαφημιστικές δαπάνες με την έναρξη συγκρούσεων έχουν «ευθυγραμμιστεί» με το παρελθόν- όπως στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.

«Αυτό είναι κάτι που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε», ανέφερε η Λι στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της εταιρείας την Τετάρτη. «Εξετάζουμε τις πιο πρόσφατες τάσεις και την αντίδραση των διαφημιζόμενων στις προοπτικές μας για το τέταρτο τρίμηνο – κάτι που, και πάλι, πιστεύουμε ότι αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια στο μελλοντικό τοπίο».

Η Align Technology αναμένει αυξημένους «αντίθετους ανέμους» από την αβεβαιότητα και τα πιθανά ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με τη σύγκρουση, σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή John Morici. Ο ίδιος ανέφερε ότι το λειτουργικό περιθώριο του τέταρτου τριμήνου, όταν προσαρμοστεί για τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές, θα πρέπει να μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ώρα που η εταιρεία σκέφτεται να προχωρήσει σε περικοπές του αριθμού προσωπικού σε αυτήν την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται.

Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aon και η West Pharmaceutical εστίασαν στην υποστήριξη των εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή της σύγκρουσης. Το Ισραήλ είναι εν μέρει γνωστό για τη ζωντανή του σκηνή startup εταιρειών και τεχνολογίας, με τους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται τώρα πώς θα αντεπεξέλθουν στη νέα «κανονικότητα», καθώς πολλοί από τους εργαζομένους τους έχουν κληθεί στα όπλα.

Εταιρείες που ειδικεύονται στην άμυνα βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή καθώς ξεσπά άλλη μια διεθνής σύγκρουση. Η General Dynamics, ο μεγαλύτερος παραγωγός βλημάτων πυροβολικού των ΗΠΑ, είχε ήδη αυξήσει την παραγωγή πυροβολικού για να καλύψει τις ανάγκες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικών Jason Aiken. Τώρα, η εταιρεία εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή έως και 100.000 μονάδες το μήνα, από 14.000 μονάδες. «Νομίζω ότι η κατάσταση στο Ισραήλ θα ασκήσει μόνο ανοδική πίεση σε αυτή τη ζήτηση», δήλωσε ο Aiken κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα κέρδη της General Dynamics την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα- Νέες ιρανικές απειλές

Ρωσία: Αναφέρει την κατάρριψη 36 ουκρανικών drones ανοικτά της Κριμαίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider