Johnson & Johnson: Προσπαθεί για 3η φορά να καταφύγει σε πτώχευση για το καρκινογόνο ταλκ - Χιλιάδες αγωγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Johnson & Johnson: Προσπαθεί για 3η φορά να καταφύγει σε πτώχευση για το καρκινογόνο ταλκ - Χιλιάδες αγωγές
Την προσπάθεια να επιλέξει για τρίτη φορά την πτώχευση μπορεί να επιλέξει η Johnson & Johnson καθώς είναι αντιμέτωπη με αγωγές ύψους 8.9 δισ. δολαρίων για το άλλοτε φημισμένο ταλκ της που σύμφωνα με τις μηνύσεις ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις καρκίνου.

H Johnson & Johnson θα επιχειρήσει για 3η φορά να χρησιμοποιήσει το καθεστώς πτώχευσης για να αντιμετωπίσει αγωγές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων για το άλλοτε φημισμένο ταλκ της που σύμφωνα με τις μηνύσεις ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις καρκίνου.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ίδια η εταιρεία μέσω του δικηγόρου της Έρικ Χάας, που είναι υπεύθυνος για τη διευθέτηση των αγωγών που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην J&J δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις αν καταλήξουν στα δικαστήρια.

«Επιδιώκουμε μια συναινετική επίλυση των αξιώσεων για την υπόθεση του ταλκ μέσω μιας ακόμη προσπάθειας χρεοκοπίας», δήλωσε ο Χάας σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες χρεοκοπίας

Να σημειωθεί, πως τα δικαστήρια έχουν απορρίψει δύο φορές τις προσπάθειες της J&J να καταφύγει στην πτώχευση προκειμένου να επιτύχει διακανονισμό για τις αποζημιώσεις των θυμάτων. Τον Ιούλιο, ένας δικαστής στο Νιου Τζέρσεϊ απέρριψε τη δεύτερη απόπειρα πτώχευσης της J&J, στην οποία η εταιρεία προσπάθησε να επιλύσει τουλάχιστον 40.000 αγωγές για περίπου 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δικαστής ανέφερε ότι η J&J δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της οικονομικής δυσπραγίας ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι χιλιάδες μηνυτές αντιδρούν στα σχέδια της εταιρείας

Η Clare Boyle, εκπρόσωπος της J&J, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας να καταφύγει ξανά στην πτώχευση για να διακανονίσει τις αγωγές.

«Είναι απίστευτο ότι η J&J θα σκεφτόταν ξανά να προσπαθήσει να καταφύγει στην πτώχευση για να πετύχει έναν άδικο διακανονισμό για τα θύματα του ταλκ», τόνισε ο Άντυ Μπερτσφιλντ, δικηγόρος με έδρα την Αλαμπάμα που εκπροσωπεί χιλιάδες γυναίκες που έκαναν μήνυση για καρκίνους εξαιτίας της βρεφικής πούδρας.

«Δεν μας ενδιαφέρει να επιτρέψουμε σε μια πλούσια εταιρεία να προσπαθήσει να μας αναγκάσει σε μια ασήμαντη επίλυση αυτών των υποθέσεων», συμπλήρωσε.

Αντιμέτωπη με χιλιάδες μηνύσεις

Η J&J είναι μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο, με πιστοληπτική ικανότητα υψηλότερη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πλέον αντιμετωπίζει τουλάχιστον 51.000 αγωγές που ισχυρίζονται ότι το ταλκ που χρησιμοποίησε στην πούδρα της και σε άλλα προϊόντα προκάλεσε καρκίνο. Κατά την απόπειρα της δεύτερης πτώχευσης, οι δικηγόροι είπαν ότι η εταιρεία μπορεί τελικά να βρεθεί αντιμέτωπη με περίπου 100.000 αγωγές.

Τώρα που δεν προστατεύεται από το πτωχευτικό δίκαιο, η εταιρία αντιμετωπίζει δεκάδες δίκες για ισχυρισμούς ότι ο αμίαντος στη σειρά βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ προκάλεσε πολλούς καρκίνους.

Μετά τον παγκόσμιο σάλο, η εταιρεία με έδρα το Νιου Μπράνσγουικ του Νιου Τζέρσεϊ απέσυρε τις σκόνες της με βάση το ταλκ από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά το 2020, επικαλούμενη μειωμένες πωλήσεις και αντικατέστησε το ταλκ με μια έκδοση με βάση το άμυλο καλαμποκιού. Παράλληλα υποσχέθηκε να αφαιρέσει όλες τις βρεφικές πούδρες της που περιέχουν ταλκ παγκοσμίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αποζημιώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων

Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Χόλι Φρουμ και Νεγκίσα Μπαλούκου δήλωσαν ότι η J&J ενδέχεται να καταβάλει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει τις διαφορές της με τους μηνυτές. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Κρις Σκοτ, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., που υπολόγισε τις αποζημιώσεις στα 8-10 δισ. δολάρια.

Σκοπός της εταιρείας είναι να καταφύγει στους κανόνες του Άρθρου 11 της αμερικανικής νομοθεσίας που επιτρέπει στις εταιρίες να καταθέτουν χρήματα σε τραστ αποφασίζοντας πόσα χρήματα θα λάβουν οι ενάγοντες αντί να αποφασίζεται αυτό από τους ενόρκους.

Ακόμη ωστόσο και αν η τρίτη προσπάθεια της εταιρίας να καταφύγει σε χρεοκοπία είναι επιτυχημένη, θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 75% των διεκδικητών για να δημιουργήσει ένα καταπίστευμα για τη διευθέτηση υποθέσεων, γεγονός που παλεύουν να εμποδίσουν οι μηνυτές της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Στην κορυφή της Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια

Microsoft: Συζητήσεις με Amazon για συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων για υπηρεσίες cloud

Qatar Energy: Συμφώνησε με τη Shell να την προμηθεύει με LNG για 27 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider