Πλαστικά Κρήτης: Δεν «βλέπουν» ανάκαμψη το 2023 – Υποτονική η ζήτηση, τι «παίζει» με τη μετοχή

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαστικά Κρήτης: Δεν «βλέπουν» ανάκαμψη το 2023 – Υποτονική η ζήτηση, τι «παίζει» με τη μετοχή
Μειωμένα αποτελέσματα στο σύνολο του έτους σε σχέση με το 2022 αναμένει η διοίκηση της βιομηχανίας. Πτώση μεγεθών στο πρώτο 6μηνο, γιατί είναι υποτονική η ζήτηση. Πώς κινείται η μετοχή της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο.

«Λόγω της ρευστότητας των συνθηκών, δεν είναι εφικτή κάποια ακριβής πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα της χρήσης 2023 το οποίο στην παρούσα φάση φαίνεται ότι θα είναι μειωμένο σε σχέση με το 2022», αναφέρεται στην οικονομική έκθεση 6μήνου 2023 της Πλαστικά Κρήτης, με τη διοίκηση τα εισηγμένης να μην εμφανίζεται αισιόδοξη για αναστροφή της τάσης έως το τέλος του έτους.

Η υποτονική ζήτηση και οι προκλήσεις

Όπως αναφέρεται, «η ζήτηση παρέμεινε σχετικά υποτονική κατά τη διάρκεια του 2023 στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, πράγμα που δημιούργησε συνθήκες εντονότερου ανταγωνισμού και πίεση στα περιθώρια κέρδους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κίνα στην οποία το πρώτο εξάμηνο είχαμε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές. Για τον Όμιλό μας υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία όπως η αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας στην Κίνα με το νέο εργοστάσιο και η νέα γραμμή παραγωγής 7-στρώσεων στο εργοστάσιο στη Γαλλία που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία και αποτελεί σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών και των θαλάσσιων ναύλων καθώς και η σταθεροποίηση του κόστους ενέργειας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του κόστους των εξαγωγών μας, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα.

Ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία επηρέασε αρνητικά τη δραστηριότητα στη χώρα αυτή το πρώτο ήμισυ του έτους, και ιδιαίτερα την περιοχή του Γκαζιαντέπ όπου βρίσκεται το ένα από τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής μας. Για το μέλλον, εμφανίζονται αρκετές προκλήσεις, όπως η μείωση κατανάλωσης πλαστικού σε ορισμένες εφαρμογές, η δυσκολία στην εξεύρεση ειδικευμένων τεχνικών, ακόμα και στελεχών σε κάποιους τομείς, η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω επενδύσεων που έγιναν στον κλάδο μας την περίοδο 2020-21 και η στρατηγική τοποθέτηση ορισμένων ανταγωνιστών μας σε σημαντικές για εμάς αγορές. Θα απαιτηθεί σοβαρή και συνεχής προσπάθεια στον τομέα του R&D, της εμπορικής ανάπτυξης, της εσωτερικής οργάνωσης και ενδεχόμενα στρατηγικής φύσεως κινήσεις για να ανταπεξέλθουμε τα επόμενα χρόνια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε αυτές τις προκλήσεις».

Μειωμένα μεγέθη στο 6μηνο

Ειδικότερα, στο πρώτο 6μηνο 2023, μειώθηκε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά 9,3% (από € 218,2 εκατ. σε € 197,9 εκατ.). Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στη πτώση των μέσων τιμών πώλησης εξαιτίας της πτώσης των τιμών των α’ υλών. Η πτώση του κύκλου εργασιών στον όμιλο συγκρατήθηκε από την αύξηση των πωλήσεων της θυγατρικής στην Ρωσία αλλά και από την αύξηση των πωλήσεων των θυγατρικών στην Κίνα όπου τον Μάρτιο του 2023 άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί κατά της πανδημίας γεγονός που οδήγησε στην επαναφορά των όγκων πωλήσεων σε επίπεδα προ πανδημίας και στην έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου στο Anhui.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του Ομίλου μειώθηκαν κατά 9,1% (από € 39,1 εκατ. σε € 35,6 εκατ.). Όπως σημειώνεται, η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του κύκλου εργασιών, με το EBITDA margin του Ομίλου και της Εταιρείας (EBITDA/κύκλος εργασιών) να παραμένει σχεδόν σταθερό στο 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους, για την Εταιρεία αυξήθηκαν κατά 12,9% (από € 14,4 εκατ. σε € 16,2 εκατ.) ενώ του Ομίλου μειώθηκαν κατά 12% (από € 27,5 εκατ. σε € 24,2 εκατ.). Η αύξηση των κερδών μετά από φόρους για την Εταιρεία οφείλεται στο μέρισμα που εισέπραξε λόγω διανομής κερδών του 2022 της θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία.

Ο όμιλος στο 6μηνο εμφάνισε σύνολο ιδίων κεφαλαίων άνω των 392 εκατ. ευρώ, σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 60,33 εκατ. ευρώ, σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 17,835 εκατ., ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης περιόδου 102,175 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο 2023 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου εργοστασίου παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών της θυγατρικής εταιρείας Anhui Hitec Plastics Co. Υπό εξέλιξη είναι η αντικατάσταση της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών της θυγατρικής εταιρείας Shanghai Hitec Plastics Co η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του τέταρτου τριμήνου 2023. Υπό εξέλιξη είναι η εγκατάσταση της νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών της θυγατρικής εταιρείας Agripolyane S.A.S.U. η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του τέταρτου τριμήνου 2023.

Τι συμβαίνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Σε σχέση με τη μετοχή της Πλαστικά Κρήτης που ως γνωστόν δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη συναλλακτική δραστηριότητα (δεν υπάρχει και ιδιαίτερη μετοχική διασπορά που αποτελεί και ένα εμπόδιο για τον τίτλο), από την αρχή του έτους έχει κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 15 και 17,9 ευρώ, επίπεδο που 2-3 φορές απέτυχε να υπερβεί. Ωστόσο, για την ώρα, δεν έχει χάσει και τα 15 ευρώ όπου ήδη μερικές φορές βρήκε στήριξη. Για την ώρα είναι στην περιοχή των 16 ευρώ και στην αποτίμηση κάτω των 440 εκατ. ευρώ, δίχως να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις στο επενδυτικό κοινό. Το ρεκόρ 5ετίας ήταν στην περιοχή των 19 ευρώ τον Νοέμβριο του 2021 και το χαμηλό κάπου στα 8,7 ευρώ στις αρχές του 2020 (Μάρτιος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς προχωρούν οι επενδύσεις της REDS – To Smart Park, το Campas Project, οι Γούρνες και η Ρουμανία

Ακίνητα: Συνεχίζεται η άνοδος τιμών – Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, το κέντρο, ο Πειραιάς και ο «χάρτης» σε πωλήσεις, ενοίκια

Υπερταμείο: Πώς ο ΔΑΑ «απογείωσε» τα μερίσματα στα 115 εκατ. ευρώ – Τα περιφερειακά αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, η ΔΕΗ και τα άλλα assets

gazzetta
gazzetta reader insider insider