ΤΑΙΠΕΔ: Τι έρχεται για Εγνατία Οδό, ΔΑΑ, Λιμάνια, Μαρίνες, Ενεργειακά projects

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Τι έρχεται για Εγνατία Οδό, ΔΑΑ, Λιμάνια, Μαρίνες, Ενεργειακά projects
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων ώστε να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ώστε να περάσει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Project. Τι λέει το αναθεωρημένο ADP για Αεροδρόμια, ΔΕΠΑ Εμπορίας, HelleniQ Energy, μεγάλους λιμένες και νέες μαρίνες.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων ώστε να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ώστε να περάσει ο οδικός άξονας σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis Project. Μέχρι τότε, όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ (εγκρίθηκε τον Ιούνιο, πήρε ΦΕΚ στις 23/09), αναμένεται έγκριση των σχεδίων σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη 2023, έκδοση ΚΥΑ για τα νέα διόδια και υπογραφή της σύμβασης και κύρωσή της από τη Βουλή στις αρχές 2024. Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της παραχώρησης όπως για παράδειγμα η υπουργική απόφαση για την αύξηση των διοδίων, με την αδειοδότηση των σηράγγων αλλά και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τμήματα του άξονα, η λειτουργία νέων σταθμών διοδίων κ.α. Η τιμή των διοδίων σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

Ο ΔΑΑ και τα 4 λιμάνια

Σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ, το ADP του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι αναμένεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο ενώ έχουν επιλεγεί οι χρηματο-οικονομικοί σύμβουλοι. Σημειώνεται ότι το IPO εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στο α’ τρίμηνο του 2024. Πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ στο αναθεωρημένο ADP δεν παρέχει καμία εκτίμηση του χρόνου υλοποίησης της διάθεσης των μετοχών στο ΧΑ.

Για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (ΟΛΑ) το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να προχωρήσει την αξιοποίηση του λιμένα με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. (ΟΛΗΓ) αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 67% του ΟΛΗΓ στον όμιλο Grimaldi, για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. αναμένεται προσεχώς η υπογραφή της σύμβαση παραχώρησης της πώλησης του 67% του ΟΛΗ και η ολοκλήρωση συναλλαγής (Q4 2023). Επίσης, ως γνωστόν, για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ) την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των τεσσάρων επενδυτών για την απόκτηση του 67%.

Οι ενεργειακές

Για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Εμπορίας Α.Ε., σημειώνεται ότι λόγω νομικών επιπλοκών ο διαγωνισμός βρίσκεται σε αναστολή. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές. Για τη HELLENIQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. -ΕΛΠΕ), σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογούνται οι επιλογές του Δημοσίου στην αξιοποίηση της συμμετοχής του στο 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ, πιθανότερη, όπως έχει γίνει γνωστό, επιλογή είναι η σταδιακή διάθεση πακέτου μετοχών μέσω ΧΑ. Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα (ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας), στις 31 Μαρτίου 2023 κηρύχθηκε άγονος ο σχετικός διαγωνισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι αξιολογεί τα επόμενα βήματα και τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU.

Για ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ συνεχίζονται αναφορές περί αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ.

Νέες διαδικασίες για μαρίνες

Γίνεται αναφορά επίσης στην αξιοποίηση μαρίνων (νέος διαγωνισμός για Ιτέα, νέος διαγωνισμός για Καλαμαριά μόλις ολοκληρωθεί ΜΠΕ, προετοιμασία master plan για Μύκονο, επανεκκίνηση διαγωνισμού για Ζάκυνθο, αξιολογήσεις για Ρόδο, εκκίνηση διαδικασιών για περιβαλλοντικές μελέτες για Σκιάθο κ.α.), ακινήτων (Βερβερόντα, Αγ. Τριάδα, Ποσείδι, Χαλκιδική, Ταύρο, Κασσάνδρα κ.α.), ιαματικές πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider