Σούπερ μάρκετ: Πώς αντιμετωπίζονται οι «αναταράξεις» στην τροφοδοσία λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Ο κίνδυνος για ελλείψεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σούπερ μάρκετ: Πώς αντιμετωπίζονται οι «αναταράξεις» στην τροφοδοσία λόγω της κακοκαιρίας Daniel - Ο κίνδυνος για ελλείψεις
Πώς σχολιάζουν στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στο θεσσαλικό κάμπο. Δεν υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η κατάσταση.

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιείται η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών της χώρας σε βασικά αγαθά, στον απόηχο της ανυπολόγιστης καταστροφής που προκάλεσε στον θεσσαλικό κάμπο το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Την ώρα που οι άνθρωποι της Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους, επιχειρώντας να ξεκινήσουν εκ νέου τις ζωές τους μέσα από τα λασπόνερα, οι επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, λόγω της πρωτοφανούς ζημιάς που έχει καταγραφεί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά των προϊόντων

Σύμφωνα με κύκλους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ με την οποία συνομίλησε το insider.gr, είναι ακόμη πολύ νωρίς να αποτιμηθεί η κατάσταση δεδομένου ότι ακόμη αναμένεται η πλήρης καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να γνωρίζει τις ακριβείς συνέπειες της ανυπολόγιστης καταστροφής, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πλούτου του θεσσαλικού κάμπου εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο νερό. Δεδομένου ότι οι ζημιές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι μεγάλες, ο ανεφοδιασμός της χώρας σε είδη διατροφής αποτελεί μια εξαιρετικά «δύσκολη» εξίσωση. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει ακόμη κλειστή, μετά τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται κυριολεκτικά κομμένη στα δύο.

Ωστόσο, όπως εξηγούν άλλες πηγές του οργανωμένου λιανεμπορίου στο insider.gr, η τροφοδοσία των σούπερ μάρκετ πραγματοποιείται μεν με δυσκολία, χωρίς ωστόσο τα προβλήματα να χαρακτηρίζονται, μέχρι στιγμής, ανυπέρβλητα. «Για τη μεταφορά των αγαθών αναζητούνται εναλλακτικές διαδρομές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς μεγάλο μέρος των υποδομών της Θεσσαλίας έχει καταστραφεί.

«Μετά την κακοκαιρία, δυστυχώς η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Εδώ τίθεται θέμα διακίνησης ανθρώπων, δεν θα τίθεται θέμα διακίνησης προϊόντων;» διερωτώνται άλλες πηγές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά «τα σούπερ μάρκετ αναζητούν την καλύτερη δυνατή λύση, όσο περίπλοκη και αν είναι, για την ομαλοποίηση των προβλημάτων που συνδέονται με την τροφοδοσία, προκειμένου οι καταναλωτές να μην αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία».

«Δεν υπάρχουν -ακόμη- εκτεταμένες ελλείψεις προϊόντων στα ράφια»

Όσο για το αν καταγράφονται ελλείψεις προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel, το πρόβλημα προς ώρας δείχνει να είναι αντιμετωπίσιμο. Όπως διαπιστώνουν οι ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής οι ελλείψεις δεν είναι μεγάλες και περιορίζονται σε κάποια είδη μαναβικής.

«Στις λαϊκές στη Θεσσαλία είδαμε ότι υπήρχαν ελλείψεις προϊόντων, δεν υπήρχαν για παράδειγμα ντομάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. «Έχει καταστραφεί τεράστιο τμήμα της αγροτικής παραγωγής, μην ξεχνάτε ότι ο θεσσαλικός κάμπος είναι βασικός τροφοδότης με αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδος. Θα πρέπει τελικά να δούμε πως θα καλυφθούν καταρχήν οι ανάγκες και να μην έχουμε ελλείψεις στα ράφια το πρώτο είναι αυτό, και δεύτερον να έχουμε καλές τιμές. Ένα κομμάτι θα καλυφτεί από την παραγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένα κομμάτι πιθανότατα από εισαγωγές που θα γίνουν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Καμπανάκι» από τους προμηθευτές

«Οι ελλείψεις στα ράφια των ψυγείων υπάρχουν γιατί δεν γίνεται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ, επειδή δεν μπορούν τα φορτηγά ψυγεία να μετακινηθούν ώστε να μεταφέρουν τα έτοιμα προϊόντα από το εργοστάσιο της Λάρισας. Υπάρχει μια γενική ανωμαλία στο σύστημα logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας», αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) Δημήτρης Σαράντης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων, Λέσχη 97,6. Το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα έπεσε «θύμα» της κακοκαιρίας Daniel με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η παραγωγή.

«Ήταν δύσκολη η Πέμπτη και για μας, που έγινε η πλημμύρα, κι αρχίσαμε από την Παρασκευή που υποχώρησαν τα νερά να καθαρίζουμε σιγά σιγά. Η παραγωγή βεβαίως είναι σταματημένη κι ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα να είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε υπερπροσπάθεια να καθαρίσουμε εδώ το εργοστάσιο μας…», δήλωσε ο κ. Σαράντης.

Την ίδια στιγμή, κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου, ένας από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς της χώρας, θέτοντας ευθέως θέμα επιβίωσης. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του «ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη, που αποτελούν την Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Πρόκειται περίπου για το 100% των αγροτών, σε μια περιοχή που η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί, σχεδόν καθολικά, τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των κατοίκων. Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η «επόμενη μέρα» ξημερώνει με την περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σαράντης: Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 35 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα – Οι εκτιμήσεις για το 2023

Αναζητείται σύμβουλος για την «αναβάθμιση» της πλατφόρμας του Elevate Greece

Barilla Hellas: Με νέο CEO βάζει πλώρη για ισχυρότερη ανάπτυξη – Το στοίχημα των ξένων αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider