Νέα σενάρια για την «τύχη» του Smart Park

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα σενάρια για την «τύχη» του Smart Park
Νέο σενάριο πώλησης του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα, που «τρέχει» η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds, θυγατρική της Ελλάκτωρ, με εμπλοκή της Trade Estates, του ομίλου Fourlis.

Νέο σενάριο πώλησης του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα, που «τρέχει» η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds (μέσω της Γυαλού Εμπορική AE), θυγατρική της Ελλάκτωρ, κυκλοφόρησε στην αγορά, με το εν λόγω project να μη βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο τέτοιων πληροφοριών περί… «αλλαγής χεριών» στην ιδιοκτησία του. Αυτή τη φορά υπάρχουν φήμες περί προχωρημένου ενδιαφέροντος της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, που επίσης επενδύει στη δημιουργία εμπορικού πόλου (retail) στην περιοχή σε συνεργασία με την ολλανδική Ten Brinke. Σημειώνεται ότι Ολλανδικών συμφερόντων, του ομίλου Reggeborgh, είναι και το σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ – REDS, στην οποία η πρώτη ελέγχει άμεσα και έμμεσα περί το 93%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν για την ώρα επίσημες ανακοινώσεις ή επιβεβαιώσεις.

Να προσθέσουμε ότι και η Lamda Development έχει «ρίξει δίχτυα» στην ευρύτερα περιοχή μέσω της απόκτησης του (πρώην) McArthurGlen, το 2022, που μετονομάστηκε σε Designers Outlet.

Το Smart Park και τα projects της Reds

Το Smart Park βρίσκεται σε έκταση 91 στρεμμάτων στα Σπάτα, έχει έκταση 53.000 τ.μ. και μισθωτές καταστήματα ισχυρών ονομάτων του λιανικού εμπορίου, ενώ είναι κατά 99% μισθωμένο (κάλυψη). Κατά βάση τα έσοδα της REDS προέρχονται από αυτή τη δραστηριότητα, με την εταιρεία βέβαια να συμμετέχει και σε άλλα μεγάλα projects, όπως την αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου ή την Μαρίνα Αλίμου και το έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζας του δήμου Παλλήνης, επενδύσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι μπίζνες της Trade Estates

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Fourlis μέσω και της Trade Estates προωθεί την επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό (retail park) αλλά και τη δημιουργία εμπορικών πόλων σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Επίσης, στην ατζέντα του είναι και οι χώροι logistics. Εχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι στα επόμενα 5-6 χρόνια (ορίζοντα έως το 2028) είναι η ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Αν και έχει λάβει παράταση, στο τέλος του 2023 και μάλλον στο δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της ΑΕΕΑΠ, της θυγατρικής στο real estate του ομίλου Fourlis. Να αναφέρουμε ότι εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ νέοι θεσμικοί επενδυτές, καθώς πριν από τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους.

Η Γυαλού Εμπορική

Οσον αφορά στη Reds, η θυγατρική εταιρία ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΑΕ, προχώρησε την 26.01.2023 στη σύναψη κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ συνολικού ποσού €71,4εκ. για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους και την εκ νέου χρηματοδότηση των Ομιλικών επενδυτικών πλάνων.

Η ανωτέρω εταιρία έχει μισθώσει το 99% της προς εκμετάλλευση επιφανείας του Εμπορικού Κέντρου «Smart Park» στο ακίνητο της Γυαλού, στα Σπάτα Αττικής, συνολικής επιφανείας 53.000 τ.μ. περίπου.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Εταιρία REDS προχώρησε στην αγορά οικοπέδων που βρίσκονται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου και σε συνδυασμό με τις ιδιοκτησίες του Oμίλου, σχεδίαζε την ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του Εμπορικού Πάρκου και της περιοχής.

Ο Όμιλος Reds εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2023 έσοδα ύψους περίπου €2,5εκ. έναντι εσόδων €2,1εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε περίπου €1,8εκ. έναντι €1,7εκ. το α’ τρίμηνο του 2022 και το EBIT για την τρέχουσα περίοδο σε €1,3εκ., ίδιο με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στην τρέχουσα περίοδο τα έσοδα του Ομίλου προέρχονται αποκλειστικά από την εκμίσθωση ακινήτων της θυγατρικής ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ. Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα του Πάρκου κατά 30% στο α’ τρίμηνο του 2023 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2022. Επίσης, σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 35%, στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων για την περίοδο του α’ τριμήνου του 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην οικονομία λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider