Σε τροχιά ανάπτυξης η «ΒΕΡΓΙΝΑ» – Βλέπει άνοδο κερδοφορίας το 2023, ενώ ανεβαίνει η κατανάλωση μπύρας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά ανάπτυξης η «ΒΕΡΓΙΝΑ» – Βλέπει άνοδο κερδοφορίας το 2023, ενώ ανεβαίνει η κατανάλωση μπύρας
Το 2022 ήταν χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία για την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης η οποία παράγει τη γνωστή μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ.

Το 2022 ήταν χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία για την Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης η οποία παράγει τη γνωστή μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως οι προοπτικές του κλάδου για το 2023 είναι θετικές και αναμένει για φέτος νέα αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως συνολικά για τον κλάδο ζυθοποιίας το 2022 ήταν χρονιά συνέχισης της ανάκαμψης σε σχέση με την σημαντική πτώση που παρουσίασε λόγω κορονοϊού. Η ανάκαμψη προήλθε από την τουριστική κίνηση του έτους, η οποία είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διαμόρφωσης των πωλήσεων του traditional trade του κλάδου. Ωστόσο, μέσα στο έτος υπήρξε σημαντικότατη αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, του κόστους αγοράς κριθαριού αλλά και λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στις τιμές των φιαλών και των αλουμινένιων κουτιών.

Για το έτος 2023 οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι ευνοϊκές, καθώς τα κόστη παραγωγής σταθεροποιήθηκαν και οι ρυθμοί πωλήσεων αναμένεται να είναι θετικοί. Την φετινή χρονιά ωστόσο, υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συνέπεια την αύξηση του Euribor, γεγονός που θα επηρεάσει το κόστος δανεισμού.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης αναφέρει πως οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου είναι ευνοϊκές, καθώς τα κόστη παραγωγής σταθεροποιήθηκαν και οι ρυθμοί πωλήσεων αναμένεται να είναι θετικοί, ενώ ειδική αναφορά γίνεται σε κλαδική μελέτη της ICAP σύμφωνα με την οποία τη διετία 2022-2023 η κατανάλωσης μπύρας στην Ελλάδα θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%.

«Παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, που προέρχονται από τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς στην Ελλάδα, η Διοίκηση πιστεύει ότι θα επιτύχει τους στόχους της, μέσω της επέκτασης και διαφοροποίησης της γκάμας των προϊόντων μας, της καλής διαχειριστικής μας πολιτικής και κυρίως μέσω της περαιτέρω βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους πελάτες της και της άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις ανάγκες τους», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις για το 2022.

Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων ζύθου, βύνης και στην παραγωγή αφεψημάτων αρωματικών φυτών όπως έκανε μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με τη στροφή του καταναλωτικού κοινού προς τα Ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, αναμένει θετική επίδραση προς την κατεύθυνση αυτή μέσω και της διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα και την εμπειρία που έχει συγκεντρώσει η ομάδα Διοίκησης στην διαχείριση των κινδύνων που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19 και η ενεργειακή κρίση, η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι στη χρήση 2023 θα επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων και σημαντική αύξηση στην κερδοφορία.

Τα αποτελέσματα του 2022

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης διαμορφώθηκαν στα περίπου 26,19 εκατ. ευρώ, έναντι 22,72 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 15,3%. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στον αυξημένο όγκο πωλήσεων μπύρας, αλλά και στον αυξημένο όγκο πωλήσεων βύνης, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή της.

Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 7,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 28,2% επί του κύκλου εργασιών και παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 2,8%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα αυξημένα κόστη παραγωγής των ετοίμων προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2022 ήταν αρκετά βελτιωμένα σε σχέση με το 2021. Ανήλθαν σε κέρδη προ φόρων 804.310 ευρώ, έναντι ζημιών 193.604 ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.

Επένδυση σε φωτοβολταϊκά

Η εταιρεία προχώρησε πριν από μερικούς μήνες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του εργοστασίου της στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής κι έτσι από τις 13 Ιανουαρίου 2023, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το εργοστάσιο για όλες τις ανάγκες του προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), μειώνοντας σημαντικά το οικονομικό κόστος λειτουργίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, τον περασμένο Μάιο με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας που υπήχθη στις διατάξεις του Αναπτυξιακού, στο καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού». Βάσει της απόφασης εγκρίνεται δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής μέχρι του ποσού 336.224 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Ωριμάζουν το φθινόπωρο οι διαδικασίες για το deal με ΑΚΤΩΡ – Η απόφαση και η επόμενη μέρα

Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με «καμπάνα» ως 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

Έλεγχοι από το ΥΠΑΝ αλλά και προσφορές από τις αλυσίδες για τη νέα σχολική χρονιά – Έρχεται το «καλάθι των σχολικών ειδών»

gazzetta
gazzetta reader insider insider