Έβγαλε 4,5 εκατ. ευρώ και συμβουλεύει: «Ποτέ δουλειές με οικογένεια ή φίλους»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβγαλε 4,5 εκατ. ευρώ και συμβουλεύει: «Ποτέ δουλειές με οικογένεια ή φίλους»
«Πάρτε το χρόνο σας, καταλάβετε τους ανθρώπους και τα γούστα τους, πάρτε μια γεύση έξω από την αγορά και τις τάσεις». Οι 2 κρίσιμες επιχειρηματικές συμβουλές που έλαβε η νεαρή από «έμπειρη» επενδύτρια και «εκτόξευσαν» την εταιρία της.

Η Φιλομίνα Κέιν ήταν 26 ετών όταν η επιχείρηση ρούχων της, που ξεκίνησε με 500 δολάρια, έκλεισε ένα γερό deal στο «Shark Tank» του ABC και στην πορεία της απέφερε πολλά εκατομμύρια. Ιδρύτρια της Kin Apparel (Keeping It Natural), η οποία πουλά ρούχα με σατέν επένδυση και ενδεδειγμένα για την προστασία των μαλλιών, όπως ειδικές κουκούλες, σκουφιά και καπέλα, έκανε τα πρώτα της επιχειρηματικά βήματα κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19 το 2020.

Σήμερα, έχει οικοδομήσει μια αξιοζήλευτη περιουσία σχεδόν 5 εκατ. δολαρίων (ή 4,5 εκατ. ευρώ), ενώ έλαβε ένα μάθημα ζωής από την «καρχαρία», Έμα Γκρέντε. «Πάρτε το χρόνο σας, καταλάβετε τους ανθρώπους και τα γούστα τους, "γευτείτε" έξω την αγορά και τις τάσεις. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε πριν λάβετε δραστικές αποφάσεις στη ζωή και την επιχειρηματικότητα», υπογραμμίζει η Κέιν μιλώντας στη στήλη Make It του CNBC, διηγούμενη μια από τις συμβουλές της Γκρέντε που άλλαξαν την προσέγγισή της στο επιχειρείν. Οι νουθετήσεις της Γκρέντε αποδείχθηκαν χρήσιμες από την πρώτη στιγμή που η επίσημη επαφή της Κέιν με τον εταιρικό κόσμο, πήρε σάρκα και οστά.

Ένα ακόμη χρήσιμο tip που έλαβε από την έμπειρη επιχειρηματία, ήταν να κρατήσει μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρία που έχτισε από το μηδέν ώστε να διατηρεί την αυτοδυναμία της στις κρίσιμες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, η ίδια διαπίστωσε πως δεν πρέπει να αναμιχθεί εργασιακά με ανθρώπους που ξέρει προσωπικά, νοιάζεται και αγαπά, όπως η οικογένειά της και οι φίλοι της.

«Η Γκρέντε είναι αυτή τη στιγμή η επενδύτριά μου με τα μισά λεφτά και το μισό ποσοστό (σσ: από 200.000 δολάρια για το 30% της εταιρίας όπως ήταν το deal που έπαιξε στην κάμερα της εκπομπής για "τηλεοπτικούς λόγους" αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πραγματικότητα). Ήταν μια απόφαση που πήρα σκεπτόμενη πού θέλω να δω την εταιρεία μου μακροπρόθεσμα» επισημαίνει, καθώς ήδη από την εμφάνισή της στο «Shark Tank» οι νέες παραγγελίες πήραν «φωτιά» με την ίδια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Πήρε λίγο χρόνο για να αξιολογήσει τους επιχειρηματικούς της στόχους και, αφού αποφάσισε ότι έπρεπε να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους, έβαλε «βέτο» στη συνεργασία με έμπιστους και κοντινούς ανθρώπους του περιβάλλοντός της, καθώς η «επαγγελματική ενασχόληση με άτομα με τα οποία έχετε ήδη στενές σχέσεις μπορεί να είναι "μια πολύ λάθος κίνηση" που θα οδηγήσει σε δράμα και αντιπερισπασμούς από τον τελικό σας στόχο» όπως διαπίστωσε.

Η Kin Apparel έχει αναπτυχθεί και απασχολεί 15 εργαζόμενους, επιτρέποντας στην Κέιν να διαχειρίζεται την εξυπηρέτηση πελατών, το μάρκετινγκ και τα logistics πιο αποτελεσματικά, βγάζοντας περισσότερα χρήματα, δίχως να αποπροσανατολίζεται ή να έρχεται σε δύσκολη θέση από την επαγγελματική τριβή με ανθρώπους που γνωρίζει και εμπιστεύεται, καθώς έτσι περιπλέκονται τα πράγματα. «Η Kin Apparel αποτελεί ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό πρότζεκτ. Αποτελεί επίσης, ένα προσωπικό επίτευγμα για το οποίο είμαι εξαιρετικά περήφανη, καθώς η διατήρηση της ίδιας "ορμής" από πλευράς καταναλωτών μετά την πανδημία, μου προκάλεσε ένα άγχος και μια αμφιβολία, αλλά τελικά απέδωσε καρπούς. Είναι χαρούμενη που κατόρθωσα να ανταπεξέλθω στο στοίχημα» υποστηρίζει.

«Είμαι μόνη μου από την αρχή, οπότε πολλές φορές καθόμουν και σκεφτόμουν πως όλα όσα γίνονται είναι πάρα πολλά. Αυτή η εταιρεία μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι στήριζαν αφροαμερικανικές επιχειρήσεις, οπότε ήμουν σίγουρη ότι θα έσκιζα. Αλλά το θέμα είναι ότι το να την "σκοτώσεις" με 20.000 δολάρια δεν είναι το ίδιο με το να την πουλήσεις για ένα εκατομμύριο δολάρια. Χρειάζεστε ανθρώπους να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. Οπότε ήταν μια τεράστια μαθησιακή εμπειρία για μένα» διαμηνύει, συμπληρώνοντας πως ανυπομονεί να δει τα προϊόντά της να επεκτείνονται ακόμη περισσότερο στο λιανεμπόριο.

Βέβαια, παρά την επιτυχία της, δεν μπορεί να ξεχάσει τη «δασκάλα» της, δηλώνοντας ευγνώμων για την εμπειρία της στο «Shark Tank», που αποτέλεσε μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα να που θέλω να κάνω και να συμβούν, αν θέλω να δω την εταιρεία μου να φτάνει σε νέα ύψη» καταλήγει η φιλόδοξη επιχειρηματίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από ντελιβεράς στην Pizza Hut και χωρίς πτυχίο, έγινε «γίγαντας» 1 δισ. ευρώ

«Τώρα βγάζω 220.000 ευρώ τον μήνα»: 30χρονος «εκδικήθηκε» 15 σχολές Ιατρικής

«Βγάζω 5.000 ευρώ τον μήνα και δουλεύω 20 λεπτά την ημέρα» - Η ευφυής ιδέα μίας 24χρονης

gazzetta
gazzetta reader insider insider