Ιdeal Holdings: Θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica Stores

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιdeal Holdings: Θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica Stores
Οι επιδόσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Θέμα εβδομάδων αποτελεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων από την Ideal Holdings, όπως ανέφεραν τα στελέχη του Ομίλου στην χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Μια συναλλαγή που όταν διεκπεραιωθεί και το τυπικό της μέρος, αναμένεται να προσθέσει περί τα 200 εκατ. ευρώ τζίρο και 20 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων στα ενοποιημένα μεγέθη του Ομίλου την τρέχουσα χρονιά.

«Η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων αναμένεται έως τα τέλη Αυγούστου» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση στο χθεσινό conference call, «μετά και την έκδοση των νέων μετοχών της Ideal», τις οποίες και θα λάβουν οι παλαιοί μέτοχοι των Attica Stores και στελέχη της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων προέβλεπε οι μέτοχοι της «Αττικά Πολυκαταστήματα» να αποκτήσουν το 17,36% της Ideal, πέραν του τιμήματος του deal το οποίο ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, όπως είχε ανακοινωθεί η συναλλαγή προβλέπει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου της IDEAL, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Αttica και την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της Αttica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Με τον τρόπο αυτό τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας συμμετοχών θα αυξηθούν και οι μέτοχοι της Attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στο μετοχικό σχήμα της Αττικά Πολυκαταστήματα το 2019 εισήλθαν ως consortium ιδιώτες επενδυτές (η οικογένεια Λασκαρίδη, ο όμιλος Τσάκου καθώς και ο εφοπλιστής Γ. Σαραντίτης και το Ίδρυμα Ωνάση).

Δεδομένης της ολοκλήρωσης της συναλλαγής εν ευθέτω μάλιστα, τα proforma αποτελέσματα του α' εξαμήνου δεν περιλάμβαναν τα μεγέθη της Attica DPS, τα οποία κινήθηκαν, βάσει των στελεχών της Ideal σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας που ελέγχει σήμερα 4 πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασε το πρώτο εξάμηνο τα 92 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 16% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος με τα Αττικά Πολυκαταστήματα να καταγράφουν 2,3 εκατ. επισκέπτες και 1,1 εκατ. συναλλαγές προϊόντων που προέρχονται από 400 προμηθευτές και 1.100 επωνυμίες.

Τα οργανικά κέρδη EBITDA (εξαιρουμένης της επίδρασης του IFRS 16) υπερδιπλασιάστηκαν (+119%) και διαμορφώθηκαν σε 9,1 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ το περιθώριο κέρδους έφτασε στο 10% από 5% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τέλος τα καθαρά κέρδη προ φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,6 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί πέρυσι.

Δεδομένων των προαναφερθέντων αποτελεσμάτων η διοίκηση διατηρεί τις εκτιμήσεις για τα Αττικά Πολυκαταστήματα την τρέχουσα χρονιά, οι οποίες κάνουν λόγο για τζίρο ύψους 209,7 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA στα 23,5 εκατ. ευρώ προσθέτοντας 200 εκατ. ευρώ τζίρου και 20 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA, στα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

«Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στα Αττικά Πολυκαταστήματα, εντός του 3ου τριμήνου, οι στόχοι μας για το 2023 είναι να προσεγγίσουμε σε Κύκλο Εργασιών τα € 390 εκατ. και σε Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) να υπερβούμε τα € 50 εκατ.. Αποτέλεσμα που μας κατατάσσει στις 25 μεγαλύτερες εταιρίες στο ΧΑ και ο επόμενος στόχος μας είναι η κεφαλαιοποίηση μας να αντικατοπτρίζει τα οικονομικά μας μεγέθη.», δήλωσε ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IDEAL Holdings.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το α' εξάμηνο του έτους ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου και συγκεκριμένα ο τομέας του ICT μέσω της Byte και της Adacom αλλά και αυτός της βιομηχανίας μέσω των Astir Vitogiannis και Coleus Packaging Ltd. Ειδικότερα στον τομέα του ICT τα έσοδα έφτασαν τα 48,3 εκατ. ευρώ, τα EBITDA τα 5,3 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων τα 3,4 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της βιομηχανίας τα έσοδα έφτασαν το α΄ εξάμηνο τα 38,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 10,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IDEAL: Μεγάλη αύξηση κερδών μετά φόρων και εσόδων στο α' εξάμηνο του 2023

IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό

Ideal Holdings: Με deal 100 εκατ. ευρώ εξαγοράζει τα Αττικά Πολυκαταστήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider