HSBC: Τα κέρδη του α' εξαμήνου υπερδιπλασιάστηκαν, νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως $2 δισ.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Τα κέρδη του α' εξαμήνου υπερδιπλασιάστηκαν, νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών έως $2 δισ.
O βρετανικός τραπεζικός κολοσσός συνέχισε να επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια. 

Σε νέα υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα της HSBC το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός συνέχισε να επωφελείται από τα υψηλότερα επιτόκια.

Ειδικότερα, τους πρώτους έξι μήνες του έτους τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 16,97 δισ. δολάρια, από τα 7,97 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι και τα κέρδη-ρεκόρ του α' τριμήνου που άγγιξαν τα 10,33 δισ. δολάρια. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 21,7 δισ. δολάρια, από 9,2 δισ. δολάρια πέρυσι και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για 20,9 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 18,26 δισ. δολάρια, ωθώντας τα έσοδα 50% υψηλότερα στα 36,9 δισ. δολάρια.

Β' τρίμηνο

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, με κεφαλαιοποίηση 162 δισ. δολάρια, σε επίπεδο β' τριμήνου, εμφάνισε προ φόρων κέρδη της τάξης των 8,77 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 89% και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 7,96 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη ήταν 6,64 δισ. δολάρια, πάνω από τα 6,35 δισ. δολάρια που αναμένονταν, σημειώνοντας άνοδο 27% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν στα 16,71 δισ. δολάρια, 38% υψηλότερα από τα 12,1 δισ. δολάρια πέρυσι, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν στα 9,3 δισ. δολάρια, από 6,9 δισ. δολάρια πέρυσι.

Επαναγορές μετοχών και μέρισμα

Η HSBC ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,1 δολαρίων ανά μετοχή, επιπλέον του μερίσματος των 0,1 δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο, το οποίο ήταν το πρώτο μέρισμα της τράπεζας από το 2019. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών έως και 2 δισ. δολαρίων, επιπλέον των 2 δισ. που είχε ανακοινώσει στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Επιπλέον, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2023 στα πάνω από 35 δισ. δολάρια.

Έρχονται δύσκολα για τους δανειολήπτες

Η HSBC προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για πολλούς πελάτες είναι δύσκολες, δεδομένης της αβέβαιης οικονομίας, ιδιαίτερα στη Βρετανία όπου ο συνδυασμός του υψηλότερου πληθωρισμού και της σταθερής αύξησης των επιτοκίων πιέζει τα νοικοκυριά.

Με πολλά στεγαστικά συμβόλαια με σταθερούς όρους να λήγουν τους επόμενους έξι μήνες και με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων να αναμένονται, έρχονται δύσκολες στιγμές για τους δανειολήπτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider