Η Aegean κλείνει το «κεφάλαιο πανδημία» με νέα ρεκόρ – Οι στόχοι για νέους προορισμούς και τα νέα αεροπλάνα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Aegean κλείνει το «κεφάλαιο πανδημία» με νέα ρεκόρ – Οι στόχοι για νέους προορισμούς και τα νέα αεροπλάνα
Από τον Μάρτιο η Aegean έχει αποπληρώσει τα δάνεια που πήρε μέσα στην πανδημία νωρίτερα από τη λήξη τους.

Το στοίχημα της ανάκαμψης μετά από τις καταστροφικές για τον κλάδο χρονιές του κορονοϊού έχει κερδηθεί, καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως το 2023 θα είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ τόσο σε επίπεδο πτητικής δραστηριότητας όσο και οικονομικών αποτελεσμάτων για την Aegean. Η εταιρεία κλείνει το κεφάλαιο «πανδημία» διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο και το πιο εκτεταμένο δίκτυο στην ιστορίας της, και τώρα στο κάδρο μπαίνουν νέοι στόχοι που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της.

Από τον Μάρτιο η Aegean έχει αποπληρώσει τα δάνεια που πήρε μέσα στην πανδημία νωρίτερα από τη λήξη τους και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων έχει τη δυνατότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια να εξαγοράσει τα warrants του Δημοσίου χωρίς δανεισμό ή στήριξη τρίτου. Η παραλαβή των νέων αεροσκαφών Airbus A320/321 neo προχωρά κανονικά. Το 2009 η εταιρεία παρέλαβε εννέα νέα αεροσκάφη, ενώ αναδιάρθρωσε πλήρως τον στόλο των ελικοφόρων, αντικαθιστώντας τα 8 Q400/Bombardier με 10 ΑTR 72-600. Φέτος έχουν ήδη παραληφθεί 7 νέα αεροσκάφη, ενώ 2 ακόμη αναμένονται τις επόμενες μέρες, φτάνοντας τα 28 neo αεροσκάφη συνολικά μέχρι σήμερα.

«Ήδη καλύπτουμε το 50% της συνολικής δραστηριότητάς μας σε ώρες και χιλιομετρικούς επιβάτες που πραγματοποιείται από JET αεροσκάφη με τα νέα μας αεροσκάφη επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά επιβάτη», ανέφερε ο CEO της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Μάλιστα όπως σημείωσε η διοίκηση του αερομεταφορέα διαθέτει πλέον 11 αεροσκάφη «ελεύθερα βαρών», δηλαδή χωρίς δανεισμό ή leasing ότι στα τέλη του 2019, είχε μόλις τέσσερα τέτοια αεροπλάνα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης το χτίσιμο ενός χαρτοφυλακίου αεροπλάνων που δεν επιβαρύνονται από δάνεια θωρακίζουν την εταιρεία απέναντι στις αναταράξεις που δημιουργούν η πληθωριστική κρίση και οι αυξήσεις των επιτοκίων, ώστε να μπορεί να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Επιμήκυνση της σεζόν και νέοι προορισμοί

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως και η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι ιδιαίτερα καλή σε επίπεδο επισκεπτών στη χώρα μας, συνεχίζοντας την καλή πορεία που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς. Ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% περισσότερους από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις, 34% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυξημένοι ήταν και οι συντελεστές πληρότητας που έφτασαν το 82% από 74% το 2022, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα ανά πτήση.

Όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, στις καλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, πέρα από της σύγκρισης με την αδύναμη αφετηρία του 2022 λόγω των περιοριστικών μέτρων που ήταν ακόμη σε ισχύ, η διεύρυνση της δραστηριότητας της εταιρείας με 16 νέα δρομολόγια, συνολικά 27 μαζί με charter, στο εξωτερικό, αλλά και η ενίσχυση συχνότητας δρομολογίων σε πολλούς προορισμούς του εξωτερικού. Η Aegean πετά πλέον σε 11 προορισμούς στην Γαλλία, 13 στην Γερμάνια, 10 στην Ιταλία όπως και στην Ιβηρική χερσόνησο ενώ και στο δίκτυο της μέσης Ανατολής μετράει πλέον 10 προορισμούς.

«Τα ποιοτικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2023 ανά πτήση και κυρίως τα έσοδα ανά πτήση εκτιμάται επίσης ότι θα κινηθούν περίπου στα επίπεδα του επίσης εξαιρετικού τρίτου τριμήνου του 2022. Έτσι με βάση την μέχρι σήμερα εικόνα που έχουμε (και εφόσον φυσικά δεν υπάρξουν ανασταλτικοί μη προβλέψιμοι παράγοντες) θεωρούμε ότι για το σύνολο του έτους θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας σε σχέση με το επίσης ισχυρό, 2022 φτάνοντάς σε νέα ιστορικά υψηλά», ανέφερε ο CEO της Aegean.

Κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Aegean θα πετά με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022, επενδύοντας σε περισσότερους προορισμούς και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ένα σημείο που τονίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας είναι η διάχυση του μεταφορικού έργου στα μικρότερα νησιά της χώρας, καθώς οι διακινούμενοι επιβάτες από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου σε νησιά όπως η Ικαρία, η Λέρος, η Νάξος, η Σκύρος, η Κάρπαθος αλλά και το αεροδρόμιο της Σητείας αυξήθηκα κατά 20% έως 77% σε σχέση με το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι καταθέσεις-Ελληνική υπόθεση η Κωτσόβολος-Το στεγαστικό που διέγραψε η Eurobank-Πώς κινείται η κτηματαγορά στην Κρήτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider