Στην πρίζα η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών - Τα σενάρια για την Κωτσόβολος και οι εξελίξεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην πρίζα η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών - Τα σενάρια για την Κωτσόβολος και οι εξελίξεις
Οι πιέσεις της μητρικής - Το κερδοφόρο asset της Κωτσόβολος - Οι πιθανοί αγοραστές και τα σενάρια. Χρονιά ζυμώσεων στον εγχώριο κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών το 2023.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το πρωί της Παρασκευής η είδηση της αναθεώρησης της στρατηγικής για την Κωτσόβολος από την βρετανική πολυεθνική μητρική της Currys. Πέρα μάλιστα από τις εξελίξεις που σηματοδοτεί για την μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ήρθε να επιβεβαιώσει τις πρότερες ενδείξεις που μαρτυρούσαν ότι το 2023 θα αποτελέσει μια χρονιά ζυμώσεων στον εγχώριο κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

«Η Currys ανακοινώνει ότι ξεκινά στρατηγική αναθεώρηση της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης Κωτσόβολος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πώληση των δραστηριοτήτων της» ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, συμπληρώνοντας ότι στην απόφαση αυτή οδήγησε η ισχύς του εμπορικού σήματος της Κωτσόβολος, το ιστορικό κερδοφόρων χρήσεων αλλά και η ηγετική θέση που έχει η εταιρεία στην εγχώρια αγορά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η ίδια ανακοίνωση επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξέταση που ξεκινά, είναι μια συνήθης διαδικασία στην οποία προχωρά το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, προς όφελος, αν όχι προς τέρψιν, των μετόχων της. Και η αλήθεια είναι ότι οι μέτοχοι της Currys έχουν λόγους τα τελευταία χρόνια να είναι δυσαρεστημένοι, αφού η μετοχή του βρετανικού ομίλου έχει πάρει την κατιούσα και εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις προερχόμενες από τον Βορρά. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι η μετοχή της Currys έχει πέσει τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 70%, ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει ο Όμιλος για την προηγούμενη χρήση, οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία είχαν υποχωρήσει 7% και στη Σκανδιναβία 10%.

Φωτεινή εξαίρεση της καθοδικής αυτής πορείας αποτελεί η ελληνική θυγατρική, η οποία ήταν η μοναδική που πέρυσι κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της και μάλιστα κατά διψήφιο ποσοστό (12%). Την ίδια στιγμή μάλιστα, η Κωτσόβολος προχωρά σε επενδύσεις, επεκτείνεται εκτός Ελλάδος (σ.σ. έχει ήδη ανοίξει τρία καταστήματα στην Κύπρο) ψηφιοποιείται και αναπτύσσει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο B2B υπηρεσιών - η Κωτσόβολος λειτουργεί ως μεταπωλητής υπηρεσιών τρίτων ενώ αξιοποιεί και το δίκτυο διανομής της για άλλες, μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις λιανικής με μεγάλη επιτυχία - που την διαφοροποιούν αισθητά από τον ανταγωνισμό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας - οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, οι προοπτικές της χώρας χαρακτηρίζονται θετικές και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν φαίνεται να αργεί - δικαιολογούν την προαναφερθείσα απόφαση της μητρικής. Χωρίς όμως να προδικάζουν και το αποτέλεσμα.

Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι

Ειδικά εφόσον ο συγκεκριμένος κλάδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένος και δεν υπάρχουν πολλοί μεγάλοι παίκτες που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν ή και funds που είναι «εξοικειωμένα» με τα consumer electronics, όπως επεσήμαναν παράγοντες της ευρύτερης αγοράς που μίλησαν στο insider.gr. Ειδικά στην περίπτωση των funds, το εγχείρημα δυσκολεύει και η ίδια η δραστηριότητα της εταιρείας. Ο κλάδος λιανικής των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, έχει μικρά περιθώρια κέρδους και δεν αναμένεται να παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που αντιτίθεται στην λογική των fund για άμεση δημιουργία υπεραξιών και μεταπώληση του asset σε κάποιον τρίτο.

Αντίστοιχα πολύ μικρή είναι και η λίστα των μεγάλων της ευρωπαϊκής αγοράς που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν. Πέρα από τα ισχυρά, συνεργατικά σχήματα όπως η Euronics και η Expert, τα οποία έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα, ξεχωρίζει η γαλλική Darty-FNAC, το ένα σκέλος της οποίας (FNAC) επιχείρησε απόβαση στην ελληνική αγορά στο παρελθόν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όσο για την περίπτωση να υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνικό όμιλο, χαρακτηρίζεται εξίσου δύσκολο εγχείρημα, ειδικά χωρίς την αρωγή κάποιου fund, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς. Εξίσου απίθανη χαρακτηρίζεται και η εξαγορά της από κάποιον ανταγωνιστή, αφού κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στα παραπάνω συνηγορούν άλλωστε και τα τρία σενάρια για το μέλλον της Κωτσόβολος που αφήνουν ανοιχτά πηγές προσκείμενες στην εταιρεία (σ.σ τα σενάρια για την συνέχεια περιλαμβάνουν την πώληση του 100% της «Κωτσόβολος», την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ή ακόμα και την διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον που να μετουσιωθεί σε συμφωνία). Το τρίτο σενάριο μάλιστα δεν θα είναι πρωτοφανές για την Currys. Προ διετίας η εταιρεία είχε προχωρήσει στην ίδια «στρατηγική αναθεώρηση» για το σκανδιναβικό της «παράρτημα» ονόματι Elkjøp, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, εκτός από την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου της.

Πέρα από τις ομοιότητες βέβαια, η περίπτωση της Κωτσόβολος παρουσιάζει και πολλές διαφορές με την περίπτωση της Σκανδιναβίας, με πρώτη και κύρια το ότι αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση σε αντίθεση με την «προβληματική» σκανδιναβική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και να βρεθεί επενδυτής. Αναφέρουν μάλιστα την εν λόγω πιθανότητα επισημαίνοντας ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, 3 εβδομάδες πριν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, είναι ενδιαφέρουσα, αφού αν υπάρχουν προκαταρκτικές συζητήσεις θα μπορούσαν να ανακοινωθούν τότε. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, αφού ακόμα και αν η Citigroup - που έχει αναλάβει την διαδικασία - βρει ενδιαφερόμενους θα πρέπει να ακολουθήσει due diligence και μετά να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τίμημα, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να κινηθεί στα επίπεδα των 250 -300 εκατ. ευρώ.

Προ άγγελος ανακατατάξεων

Ευοδώσει δεν ευοδώσει η «στρατηγική αναθεώρηση», η κίνηση αναζωπυρώνει το σενάριο των ζυμώσεων στην, εδώ και καιρό στάσιμη, εγχώρια αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών για το 2023. Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα χρονιά η Πλαίσιο Computers «αποχώρησε» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που προκάλεσε αρχικά φημολογία ότι η οικογένεια Γεράρδου εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της αλυσίδας. Φήμες που στη συνέχεια διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τους κ. Γιώργο και Κώστα Γεράρδο. Αντίστοιχη διάψευση, και μάλιστα κατηγορηματική, ακολούθησε προ εβδομάδων και για το σενάριο πώλησης των Public, που διακινήθηκε από κάποια μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την πώληση της Κωτσόβολος εξετάζει η Currys

Η Κωτσόβολος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εμπειρίας Πελάτη

Κωτσόβολος: Επενδύσεων συνέχεια και στο βάθος επέκταση στα Βαλκάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider