Helleniq Energy: «Είσοδος» και στην προμήθεια ρεύματος στην Κύπρο

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Helleniq Energy: «Είσοδος» και στην προμήθεια ρεύματος στην Κύπρο
Στα σκαριά ίδρυσης θυγατρικής για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων στο «καλάθι» προμήθειάς της και την παραγωγή των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 20 MW, που εξαγόρασε πρόσφατα.

Η Κύπρος δεν σηματοδοτεί για την Helleniq Energy μόνο τη χώρα όπου προχωρά στην πρώτη «πράσινη» επένδυσή της πέραν της Ελλάδας, αλλά και την πρώτη αγορά ηλεκτρισμού εκτός συνόρων στην οποία θα «εισέλθει» ο ενεργειακός Όμιλος. Κι αυτό γιατί έχει στα σκαριά την ίδρυση στη μεγαλόνησο μίας θυγατρικής παροχής ηλεκτρισμού στο νησί, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Αναφορά στην «είσοδο» και στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου είχε κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης από τον Όμιλο της εξαγοράς δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή της Λευκωσίας. «Είναι μια πρώτη κίνηση που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση μας σε μια νέα ενεργειακή αγορά και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής VISION 2025», είχε σημειώσει σχολιάζοντας το «πράσινο» deal.

«Η επένδυση αυτή, μαζί με την ίδρυση της νέας εταιρίας μας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις στο πελατολόγιό μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας».

Παρουσία στην Κύπρο με καθετοποιημένα χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά στο Β2Β τμήμα της λιανικής αγοράς, χωρίς να έχει στα πλάνα της τη μελλοντική επέκταση και στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα, θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων η ηλεκτροπαραγωγή των δύο φωτοβολταϊκών που εξαγοράστηκαν πρόσφατα, με το χαρτοφυλάκιο αυτό να αποτελεί επομένως την αφετηρία για τη δημιουργία του «καλαθιού» προμήθειας της θυγατρικής, τροφοδοτώντας τους πελάτες της με «πράσινο» ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα δύο πάρκα αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh, χάρις στα φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως που διαθέτουν. Η δραστηριοποίηση στην προμήθεια ρεύματος στην Κύπρο, πέρα από τις ΑΠΕ, καταδεικνύει την πρόθεση της Helleniq Energy να δραστηριοποιηθεί σε όλους τους κλάδους της τοπικής ενεργειακής αγοράς, ώστε η παρουσία του στη μεγαλόνησο να αποκτήσει καθετοποιημένα χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η αξιοποίηση της παραγωγής των δύο πάρκων από τη θυγατρική στην προμήθεια καταδεικνύει τις συνέργειες που θα υπάρξουν ανάμεσα στους κλάδους. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος του Ομίλου είναι να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος έως 100 MW στο νησί. Ένα χαρτοφυλάκιο που όχι μόνο θα τον καταστήσει σημαντικό «παίκτη» για τα δεδομένα της τοπικής αγοράς ΑΠΕ, αλλά και θα διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας της θυγατρικής στην προμήθεια – τη στιγμή που η εξασφάλιση ηλεκτροπαραγωγής απευθείας από ΑΠΕ ή συμβατικές μονάδες αποτελούν στη μεταβατική αγορά ρεύματος της Κύπρου τον μοναδικό τρόπο ώστε οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος να «κλειδώσουν» ηλεκτρική ενέργεια, για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

20ετή πετυχημένη πορεία της EKO Cyprus

Η επέκταση της Helleniq Energy στις ΑΠΕ και την προμήθεια ρεύματος στην Κύπρο έρχεται σε συνέχεια της πετυχημένης παρουσίας του Ομίλου στην τοπική αγορά καυσίμων, μέσω της θυγατρικής της EKO Cyprus, που «μετρά» 20 χρόνια στη μεγαλόνησο. Η EKO Cyprus διατηρεί ένα δίκτυο 97 πρατηρίων στο νησί, ενώ είναι ο ηγέτης της αγοράς, με το μερίδιό της να υπερβαίνει το 32%.

Επίσης, αποκτώντας καθετοποιημένα χαρακτηριστικά, η Helleniq Energy δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού – από την οποία δεν εξαιρείται η αγορά καυσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η EKO Cyprus δρομολογεί ήδη την ενεργειακή αυτονόμηση της υπερσύγχρονης εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό, την εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο των πρατηρίων της, προκειμένου να επιτευχθεί αυτονομία και συνολική μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,105 τόνους/έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το σχήμα Osmos Hellas και Vodafone «χτυπάει» τις «έξυπνες γέφυρες» των 158 εκατ. – Ποιοι είναι οι «παίκτες»

Alpha Bank: Πώς θα δημιουργήσει υπεραξίες για πελάτες και μετόχους μέχρι το 2025 – Ποσό 1,4 δισ. ευρώ για μερίσματα στην τριετία

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider