Στο 6,8% η άνοδος στην παραγωγή ασφαλίστρων το Α' τρίμηνο του 2023

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 6,8% η άνοδος στην παραγωγή ασφαλίστρων το Α' τρίμηνο του 2023
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η συνολική παραγωγή, για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1,23 δισ. ευρώ.

Στη λεωφόρο διεύρυνσης των μεγεθών της κινείται η ασφαλιστική αγορά. Ειδικότερα, άνοδο κατά 6,8%, κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τους δύο βασικούς κλάδους ζωής και ζημιών να ολοκληρώνουν τα αποτελέσματα τους τη συγκεκριμένη περίοδο με θετικό πρόσημο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η συνολική παραγωγή, για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1,23 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν κατά 3,6% στα 577,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών ανήλθαν στα 656 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 9,9%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ακολούθως οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις κατέγραψαν πτώση 15,5% υποχωρώντας στα 182 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ενισχυμένος κατά 9,3%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εμφανίστηκε ο κλάδος της διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων φθάνοντας τα 83,69 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους των ασφαλίσεων κατά ζημιών προέκυψαν τα εξής:

Οι ασθένειες κατέγραψαν άνοδο 21,1% φθάνοντας τα 108,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος χερσαίων οχημάτων σημείωσε αύξηση 16,8% στα 68,9 εκατ. ευρώ.

Ενισχυμένος κατά 26,6% εμφανίστηκε ο κλάδος γενικής αστικής ευθύνης, φθάνοντας τα 44,4 εκατ. ευρώ, αλλά και ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, ο οποίος για τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασε αύξηση 2,2%, στα 188,137 εκατ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,6% στα 6,5 εκατ. ευρώ, οι πιστώσεις ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 15,3% ανερχόμενες στα 14,18 εκατ. ευρώ και τέλος η νομική προστασία αυξήθηκε κατά 3% φθάνοντας τα 8,068 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως ο κλάδος ατυχημάτων σημείωσε πτώση 9,5% υποχωρώντας στα 11,078 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, για τον μήνα Μάρτιο η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 19,2%, φθάνοντας τα 467,4 εκατ. ευρώ.

Οι ασφάλειες ζωής διαμορφώθηκαν στα 225,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 467,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 19,2%, σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Συνολικά ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 16 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το club των 5 ισχυρών κατασκευαστών προχωρούν για το «δικαστικό ΣΔΙΤ» του ΤΑΙΠΕΔ αξίας 205 εκατ. ευρώ

Εφορία: «Λίφτινγκ» σε Taxis, Taxisnet και Elenxis με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης

A. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Ανακοίνωση νέων εξαγορών ΑΠΕ σε λίγες εβδομάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider