«Τίποτα δεν είναι σίγουρο» - Η ανησυχητική δήλωση Μπάφετ για οικονομία και επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τίποτα δεν είναι σίγουρο» - Η ανησυχητική δήλωση Μπάφετ για οικονομία και επιχειρήσεις
«Τίποτα δεν είναι σίγουρο αύριο, τίποτα δεν είναι σίγουρο το επόμενο έτος, και τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο, είτε στις αγορές είτε στις επιχειρήσεις, είτε σε οτιδήποτε άλλο».

Ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway το Σάββατο δήλωσε πως ο «φόβος είναι μεταδοτικός» όμως μια άλλη τοποθέτησή του θεωρείται κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία και δεν προμηνύει καλά νέα για όσους πιστεύουν ότι θα αποφευχθεί η ύφεση.

Αναλυτικότερα, ο «Oracle of Omaha» πιστεύει ότι η «έκτακτη περίοδος» των υπερβολικών δαπανών για την τόνωση της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας Covid-19 έχει τελειώσει, και τώρα πολλές επιχειρήσεις του πρέπει να απαλλαγούν από την υπερσυσσώρευση αποθεμάτων, όμως οι πωλήσεις έχουν δυσκολέψει και είναι αναγκαίες οι εκπτώσεις.

«Είναι ένα διαφορετικό κλίμα από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες. Και αρκετοί από τους διευθυντές μας εξεπλάγησαν. Μερικοί από αυτούς είχαν πάρα πολύ απόθεμα και στη συνέχεια ξαφνικά οι άνθρωποι δεν είχαν το ίδιο καταναλωτικό πνεύμα με πριν. Τώρα θα αρχίσουμε να έχουμε εκπτώσεις για να "ξεστοκάρουμε" όταν πριν δεν χρειαζόταν» υπογράμμισε.

Η Berkshire έχει έναν τεράστιο όμιλο θυγατρικών, από τη Borsheims Fine Jewelry και τη Brooks Running με αθλητικά είδη, μέχρι τις Duracell, See's Candies, Dairy Queen, την εταιρεία ένδυσης Fruit of the Loom, καθώς και τη Nebraska Furniture Mart. Οι επενδυτές πάντα προστρέχουν στον Μπάφετ για τις οικονομικές τους γνώσεις, καθώς οι εταιρίες του είναι στενά συνδεδεμένες με τις ευρύτερες δαπάνες και τη συνολική καταναλωτική ζήτηση ενώ αποτελούν βαρόμετρο για την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, τόνισε πως η περίοδος «χάριτος» για τις επιχειρήσει όπου οι πελάτες «ξεσπούσαν» καταναλωτικά, έλαβε τέλος, κάτι που οδήγησε πολλούς διευθυντές στις θυγατρικές του να υποπέσουν σε λάθος υπολογισμούς, καθώς υπερεκτίμησαν τη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα και τώρα ξέμειναν στο ράφι.

«Ήταν απλώς ένα ζήτημα να παραδοθούν τα αγαθά. Οι άνθρωποι αγόραζαν και δεν περίμεναν για εκπτώσεις. Αν δεν μπορούσες να τους πουλήσεις ένα πράγμα, θα έπαιρναν κάτι άλλο με το υστέρημά τους», εξήγησε ο 92χρονος επενδυτής. «Τίποτα δεν είναι σίγουρο αύριο, τίποτα δεν είναι σίγουρο το επόμενο έτος, και τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο, είτε στις αγορές είτε στις επιχειρήσεις, είτε σε οτιδήποτε άλλο», διεμήνυσε ο δισεκατομμυριούχος.

Πάντως, «άλμα» 12,6% κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire Hathaway στο α' τρίμηνο του έτους, με τον όμιλο επιχειρήσεων του Μπάφετ να λαμβάνει ισχυρή ώθηση από τον ασφαλιστικό της βραχίονα και ειδικότερα από την εταιρεία ασφάλισης οχημάτων Geico, ενώ η μετοχή της ενισχύεται άνω του 2% στη συνεδρίαση της Wall Street.

Πλέον, ο τίτλος της Berkshire Hathaway βρίσκεται 6% υψηλότερα από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία με έδρα την Ομάχα, η Geico, που αποτελεί την κορωνίδα της ασφαλιστικής αυτοκρατορίας της Berkshire σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, επιστρέφοντας στην κερδοφορία (700 εκατ. δολάρια) μετά τις ζημιές ύψους 1,9 δισ. δολαρίων το 2022. Παράλληλα, η Berkshire προχώρησε σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ στην αύξηση των κερδών συνέβαλε και η απόδοση του χαρτοφυλακίου μετοχών, όπου περίοπτη θέση καταλαΜβάνει η Apple.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Νέο ράλι για τις περιφερειακές τράπεζες - Εκτόξευση 47% για την PacWest

ΗΠΑ: Συμφωνία για την εξαγορά της φαρμακευτικής Baxter έναντι 4,25 δισ. δολαρίων

Η Γέλεν προειδοποιεί για οικονομικό χάος στις ΗΠΑ αν δεν αλλάξει το «ταβάνι» του χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider