Πώς κατέληξαν στην Intrakat δύο συμβάσεις 30 εκατ. ευρώ από… «καραμπόλα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κατέληξαν στην Intrakat δύο συμβάσεις 30 εκατ. ευρώ από… «καραμπόλα»
Δύο συβάσεις συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, κατέληξαν προς ολίγων μηνών στην INTRAKAT, η μία αυτόνομα και η άλλη με συνεργασία με έτερη τεχνική εταιρεία, από… «καραμπόλα», επειδή ο αρχικός ανάδοχος δεν εκκίνησε καν τις εργασίες.

Δύο συβάσεις συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, η μία αυτόνομα και η άλλη με συνεργασία με έτερη τεχνική εταιρεία, κατέληξαν προς ολίγων μηνών στην Intrakat από… «καραμπόλα», ή μάλλον καλύτερα, επειδή ο αρχικός ανάδοχος δεν εκκίνησαν καν τις εργασίες, οπότε εκλήθη η εταιρεία να αναλάβει τα projects.

Ειδικότερα, πρόκειται για την ανάθεση, από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών, στην Intrakat της ολοκλήρωσης του έργου «Διευθέτηση Ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής από Χ.Θ. 0+824 (ανάντη της συμβολής με ποτ. Ερασίνο) έως Χ.Θ. 8+161 (συμβολή ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά)» με τεκμαρτό ποσοστό έκπτωσης 52,14 %, που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό προσφοράς 6.034.313,88 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ περί τα 7,5 εκατ. ευρώ), όπως, ομοίως, και του έργου «Διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου Ανατολικής Αττικής» με τεκμαρτό ποσοστό έκπτωσης 51,67 %, που αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό προσφοράς 19.009.232,92 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, άρα με ΦΠΑ στα 23 εκατ. ευρώ και άνω). Το πρώτο έργο ανατίθεται στην INTRAKAT ενώ το δεύτερο στην κοινοπραξία INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ.

Οι δύο αυτοί διαγωνισμοί αρχικά είχαν άλλους αναδόχους. Στο πρώτο (Διευθέτηση Ρέματος Αγ. Γεωργίου Ανατ. Αττικής) προσωρινός ανάδοχος είχε οριστεί η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ με έκπτωση 53,07%, ενώ ακολουθούσαν στη σειρά μειοδοσίας οι Intrakat, ΤΕΚΑΛ, ΕΡΓΩ κ.α. (όλες με εκπτώσεις 32% και άνω). Στο δεύτερο (Διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου Ανατολικής Αττικής) προσωρινός ανάδοχος είχε οριστεί επίσης η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ με έκπτωση 60,10%, ενώ ακολουθούσαν στη σειρά μειοδοσίας οι Intrakat - ΤΕΚΑΛ, ΤΟΜΗ, ΕΡΕΤΒΟ, ΘΕΜΕΛΗ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ κ.α. (όλες με εκπτώσεις 30% και άνω).

Τα δύο projects είχαν συνολικά αρχικό κόστος άνω των 52 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ κοντά στα 65%), όμως, όπως φάνηκε, δόθηκαν από τους συμμετέχοντες μεγάλες εκπτώσεις, ακόμα και άνω του 50% με 60%. Ωστόσο, αν και η πρώτη σύμβαση υπεγράφη στις 26-07-2021 και η άλλη στις 9-11-2020, στην πορεία ο ανάδοχος δεν προχώρησε τις εργασίες, οι συμβάσεις διαλύθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο και εκλήθη ο δεύτερος στη σειρά μειοδοσίας για να αναλάβει τη συνέχιση των εργασιών που επί της ουσίας ήταν μηδενική. Η Intrakat, στο ένα έργο μόνη της και στο άλλο σε συνεργασία με την ΤΕΚΑΛ, αποδέχτηκε την πρόσκληση – πρόταση για την εκτέλεση των έργων, προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά Προσωρινού Αναδόχου. Τα οποία και εγκρίθηκαν από την Προϊσταμένη Αρχή, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων, για να φτάσουμε στην ανάθεση των έργων στους νέους αναδόχους προ ολίγων μόλις μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Στο κλαμπ των top 20 του τομέα logistics η Ελλάδα – Τα μεγάλα projects και οι προβλέψεις

Ελληνικό – Lamda: Τέσσερα projects 700 εκατ. ευρώ περιμένουν ανάδοχο

REDS: Πώς προχωρούν επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider