Hellenic Cables: Από το 2025 όφελος στα EBITDA από τον διπλασιασμό παραγωγής υποβρ. καλωδίων – Πρωταγωνιστής στις διεθνείς αγορές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hellenic Cables: Από το 2025 όφελος στα EBITDA από τον διπλασιασμό παραγωγής υποβρ. καλωδίων – Πρωταγωνιστής στις διεθνείς αγορές
Ήδη η επιπλέον δυναμικότητα είναι προπωλημένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Σαββάκης, γενικός διευθυντής της Hellenic Cables, σε press event που διοργάνωσε η Cenergy στο εργοστάσιο στο Σουσάκι Κορινθίας. Πρώτη θετική επίδραση της επένδυσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, στη λειτουργική κερδοφορία του 2025.

Πρόκριμα για ενίσχυση της εξωστρέφειας και περαιτέρω μεγέθυνση του ήδη υψηλού μεριδίου που κατέχει στις διεθνείς αγορές, θα αποτελέσει για την Hellenic Cables (θυγατρική της Cenergy Holdings) η επένδυση στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο Σουσάκι Κορινθίας, για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας της μονάδας. Η ύψους 80 εκατ. ευρώ επένδυση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί εντός του 2024, έχοντας την πρώτη θετική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία του 2025.

Η ετήσια παραγωγικότητα της μονάδας θα αυξηθεί στα 2.400 χιλιόμετρα interarray καλωδίων (που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των offshore ανεμογεννητριών ενός θαλάσσιου πάρκου), στα 1.200-1.400 χλμ. export καλωδίων (για τη μεταφορά στο ηλεκτρικό δίκτυο της παραγωγής offshore αιολικών πάρκων), καθώς και στα 800 χιλιόμετρα υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς τάσης (τα οποία μεταξύ άλλων αξιοποιούνται σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις).

Παράλληλα, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τη στιγμή που ήδη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως «παίκτες» του κλάδου.

Παγκόσμιος leader

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σαββάκης, γενικός διευθυντής της Hellenic Cables, σε press event που διοργάνωσε χθες η Cenergy στο εργοστάσιο, η θυγατρική της Cenergy αποτελεί παγκόσμιο leader στα interarray καλώδια, κατέχοντας περισσότερο από το 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας). Επίσης, στα export καλώδια και στις διασυνδέσεις δικτύων, κατέχει μερίδιο 21% – 22%, με συνέπεια να κατατάσσεται στους πρώτους μεγαλύτερους κατασκευαστές διεθνώς.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, η επένδυση είναι ήδη καλυμμένη με παραγγελίες για αρκετό χρονικό διάστημα. Κάτι που με άλλα λόγια σημαίνει πως έχει ήδη προπωληθεί η επιπλέον παραγωγή για αρκετά έτη, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα έρχεται για να καλύψει μέρος του κενού που παρατηρείται διεθνώς, ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά ανάλογων προϊόντων.

Όπως πρόσθεσε, η Hellenic Cables προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που ζητά η διεθνής αγορά, ξεκινώντας από την πώληση interarray καλωδίων, και φτάνοντας μέχρι την προμήθεια «με το κλειδί στο χέρι» ηλεκτρικών διασυνδέσεων (στις οποίες αναλαμβάνει πέρα από την κατασκευή των υποβρύχιων καλωδίων και την πόντισή τους). Επίσης, η εταιρεία διευρύνει συνεχώς τα προϊόντα της, αφού για παράδειγμα έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος 320 kV, ενώ σύντομα θα πιστοποιήσει και καλώδια 500 kV.

Εξειδικευμένα κέντρα παραγωγής

Όσον αφορά τα χερσαία καλώδια, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη η απόκτηση του πρώην εργοστάσιου της Πετζετάκις θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναδιοργανώσει την παραγωγή της, δημιουργώντας εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Έτσι, το υφιστάμενο εργοστάσιο στη Θήβα θα εξειδικευτεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων μέσης και υψηλής.

Από την άλλη πλευρά, η εγκατάσταση στην πρώην μονάδα της Πετζετάκις θα παράγει αποκλειστικά χερσαία καλώδια χαμηλής τάσης, καθώς και οπτικές ίνες. Η πρώτη φάση της επένδυσης στην εγκατάσταση αυτή θα ολοκληρωθεί σε δύο με τρία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία κοινής παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ με την Ørsted, ο Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Αλέξανδρος Μπένος, επισήμανε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη δανέζικη εταιρεία. Μίλησε για πολύπλοκες επενδύσεις, που εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες, καθώς το θέμα παραμένει ανοικτό όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ørsted με τις αμερικανικές αρχές για τα υπεράκτια πάρκα που η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπένος σημείωσε ότι τόσο στον κλάδο των καλωδίων όσο και σε αυτόν της παραγωγής αγωγών μεταφοράς καυσίμων (μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου), η Cenergy προσφέρει λύσεις που απαντούν στις ενεργειακές απαιτήσεις του μέλλοντος. Ειδικά για τον κλάδο των καλωδίων, 5 παγκόσμιες τάσεις, που θα επικρατήσουν τα επόμενα 15-20 έτη, εγγυώνται τη μακροχρόνια ανάπτυξη.

Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ενεργειακή μετάβαση (με την επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ) και ο εξηλεκτρισμός (με την επέκταση ηλεκτρικών δικτύων, την κατανεμημένη παραγωγή – υπογειοποίηση των δικτύων, και την ηλεκτροκίνηση). Επίσης, η αστικοποίηση δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για υποδομές ενέργειας, για βιώσιμα, καθώς και «έξυπνα» κτίρια και πόλεις.

Οι τάσεις συμπληρώνονται από την κυκλική οικονομία (η οποία επιτάσσει τη χρήση ανακυκλώσιμων προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος), καθώς και την ψηφιοποίηση (που σημαίνει αυξημένες ανάγκες μεταφοράς δεδομένων, καθώς και λύσεις «Industry 4.0» ώστε να υπάρχει real time έλεγχος του εργοστασίου και δυνατότητα επί τόπου παρέμβασης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΛΤΑ: Δρομολογεί άνοιγμα σε νέες προϊοντικές κατηγορίες και «ψάχνει» νέες εξαγορές στην Ελλάδα

Ρεύμα: Πρακτικά αμετάβλητες οι λιανικές τιμές τον Μάρτιο – Μείωση 10% στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider