Χρηματιστήριο: Επανήλθαν τα σενάρια περί… «οχηματολογίας»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επανήλθαν τα σενάρια περί… «οχηματολογίας»
Τα deals που ήδη έχουν γίνει, ή έχουν «μπει σε ράγες» υλοποίησης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 φαίνεται ότι έχουν «ανοίξει την όρεξη» σε βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών και επίδοξους αγοραστές. Οι φήμες της αγοράς. Απαιτούνται από τους επενδυτές υψηλή προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά.

Οι κινήσεις συγχωνεύσεων – εξαγορών που ήδη έχουν γίνει, ή έχουν «μπει σε ράγες» υλοποίησης, μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 2023 με συμμετοχή εγχώριων ομίλων αλλά και ξένων funds, φαίνεται ότι έχουν «ανοίξει την όρεξη» σε βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών καθώς και επίδοξους αγοραστές.

Όπως κυκλοφορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χρηματιστηριακή αγορά, υπάρχουν 2-3 περιπτώσεις εισηγμένων που είτε αναζητούν αγοραστή είτε και έχουν «μπει» στο μικροσκόπιο εγχώριων και ξένων «παικτών» που φέρονται να επιθυμούν να εισέλθουν, με έμμεσο τρόπο, στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ισως, πάλι, το deal ανάμεσα σε Intracom και Κλουκίνας – Λάππας που σηματοδότησε την δια της πλαγίας είσοδο του real estate φορέα της πρώτης στο χρηματιστήριο μέσω της συγχώνευσης της μητρικής (εισηγμένης) με τη δεύτερη, να «άνοιξε την όρεξη» σε αγοραστές και βασικούς μετόχους που επιθυμούν να απεμπλακούν από τις εταιρείες τους.

Οι... θεωρητικοί στόχοι

Βάσει όσων σημειώνουν στελέχη του χώρου, αυτές οι εισηγμένες βρίσκονται σε διαφορετικούς κλάδους δραστηριοποίησης, μάλλον δεν φαίνεται να ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα θετικά οικονομικά τους μεγέθη και κατά τα φαινόμενα αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο από μόνοι τους οι βασικοί μέτοχοι και το management είναι σε θέση να «γυρίσουν το παιχνίδι».

Υπό αυτή δε την οπτική, είναι ερωτηματικό γιατί προκύπτει ενδιαφέρον, «φιλολογικό» ή ουσιαστικό, για αυτές τις εταιρείες, εκτός και αν οι υποψήφιοι «μνηστήρες» έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να τις απορροφήσουν είτε για να εισέλθουν ευκολότερα στο Χρηματιστήριο είτε και για να «αγοράσουν» πελάτες, δραστηριότητες και άλλα assets. Μάλιστα, κατά τις ίδιες φήμες της αγοράς, για κάποιες εκ των εισηγμένων που συμμετέχουν στον κύκλο των σεναρίων, οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στην κατηγορία επιτήρησης.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, υπάρχουν κάποιοι επιπλέον εν δυνάμει «στόχοι» αλλά μάλλον οι όποιες, ενδεχομένως, εξελίξεις δεν διαφαίνονται για το προσεχές χρονικό διάστημα αλλά για αργότερα και υπό την προϋπόθεση ότι θα ηρεμήσουν οι αγορές διεθνώς, άρα και η εγχώρια, και θα το επιτρέψουν οι συνθήκες. Προφανώς, και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν «ωριμότερες» ζυμώσεις, πολλά θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες οικονομικές συνθήκες, από τα «πορίσματα των ελέγχων» από πλευράς των υποψήφιων αγοραστών και βέβαια, τις τελικές προθέσεις – αποφάσεις των δύο μερών.

Περί «οχηματολογίας» στο Χρηματιστήριο και αυξημένης προσοχής

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι όποτε πραγματοποιούνται deals ή ζυμώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο... συνηθίζονται και τα σενάρια περί «οχηματολογίας» στο Χρηματιστήριο, οπότε, οι ίδιες πλευρές επισημαίνουν ότι απαιτούνται αυξημένη προσοχή και αντανακλαστικά. Σημειώνεται, επίσης, ότι η χώρα διανύει μια χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ διεθνώς το κλίμα έχει διαταραχθεί στον απόηχο των τραπεζικών εξελίξεων στην Ελβετία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πραγματικότητα ότι το 2023 «μπήκε με το δεξί» όσον αφορά στις επιχειρηματικές συμφωνίες. Μάλιστα, deals πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους κλάδους, από τον χρηματοοικονομικό, την ενέργεια και τα ακίνητα, μέχρι τους τομείς τροφίμων, εμπορίου, τουρισμού, πληροφορικής και αρκετών άλλων.

Το 2023 εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί χρονιά με νέο ρεκόρ επιχειρηματικών συμφωνιών (εξαγορές και συγχωνεύσεις), προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, απ’ το ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών της PwC, αν και στο «πακέτο» αυτό ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν και σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, από το γεγονός ότι το σοβαρό επενδυτικό χρήμα έχει βάλει στο στόχαστρό του την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, παρά τις διεθνείς ή εγχώριες προκλήσεις, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο κάποιες μικρού, έστω μικρομεσαίου μεγέθους εισηγμένες στο ΧΑ να αποτελούν στόχο εξαγοράς και να συμμετέχουν σε σενάρια «οχηματολογίας», έχει μια απόσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξένες επενδύσεις ρεκόρ ύψους 2 δισ. ευρώ το 2022 στο εγχώριο real estate – Πόσα «έριξαν» αγοραστές από ΕΕ, ΗΠΑ, Αραβικό κόσμο, Ασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider