«Οι αρχιτέκτονες μπορεί να γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος με το ChatGPT» προειδοποιεί καθηγητής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οι αρχιτέκτονες μπορεί να γίνουν ανάμνηση του παρελθόντος με το ChatGPT» προειδοποιεί καθηγητής
«Μπορεί να σημάνει το τέλος του επαγγέλματος όπως το ξέρουμε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους αρχιτέκτονες».

Ο Νιλ Λιτς, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα με ειδίκευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησε πως το πανίσχυρο ChatGPT και κατ' επέκτασιν η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αποτελέσει υπαρκτή απειλή για το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων.

Ειδικότερα, ο κ. Λιτς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το πολύκροτο ChatGPT που έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του, ισχυρίστηκε ότι οι αρχιτέκτονες κινδυνεύουν να μπουν στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στο Dezeen υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ήδη απειλούνται και πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν είδος υπό εξαφάνιση.

«Στο εγγύς μέλλον, οι αρχιτέκτονες μπορεί να ανήκουν παρελθόν. Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά γρήγορα σε σημείο που μπορεί να δημιουργήσει τον σχεδιασμό ενός κτιρίου εντελώς αυτόνομα. Με τη δυνατότητα δημιουργίας σχεδίων γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, αφήνοντας τους παραδοσιακούς αρχιτέκτονες εκτός», εκτίμησε.

«Αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του επαγγέλματος όπως το ξέρουμε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους αρχιτέκτονες σε έναν κόσμο κτιρίων που θα σχεδιάζονται και θα δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη» πρόσθεσε, αμφισβητώντας ωστόσο την άμεση ικανότητα του ChatGPT να εκπληρώσει όλα τα καθήκοντα ενός ανθρώπου στον κλάδο της αρχιτεκτονικής.

«Δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT, για παράδειγμα, για συμβουλές σχετικά με το ποιο υλικό να καθορίσουμε για ένα κτίριο. Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε κανείς άλλος να το κάνει - συμπεριλαμβανομένων και των μη αρχιτεκτόνων» εκτίμησε.

«Οι αρχιτέκτονες που επιλέγουν να αγνοήσουν την τεχνητή νοημοσύνη θα μείνουν πίσω και τελικά θα ξεχαστούν καθώς η βιομηχανία εξελίσσεται και προοδεύει. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχιτέκτονες να δώσουν προσοχή στην τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητές της να φέρει επανάσταση στην αρχιτεκτονική, διαφορετικά κινδυνεύουν να ξεχαστούν για πάντα» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Snapchat φέρνει το δικό του chatbot με την υποστήριξη του ChatGPT - Τι είναι το «My AI»

Συνέντευξη Μπιλ Γκέιτς σε chatbot: Τι θα άλλαζε στη δουλειά του - Οι συμβουλές στον νεότερο εαυτό του

«Το ChatGPT είναι κουλ αλλά και φρικτό προϊόν» παραδέχεται ο CEO της OpenAI

gazzetta
gazzetta reader insider insider