Μ. Κωλέττα (Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ): Διαχρονικά καλή επένδυση τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Τα «όπλα» για μια επιτυχημένη επένδυση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μ. Κωλέττα (Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ): Διαχρονικά καλή επένδυση τα Αμοιβαία Κεφάλαια - Τα «όπλα» για μια επιτυχημένη επένδυση Συνέντευξη
«Κοιτώντας τη συνολική εικόνα, σήμερα, τα σημεία εισόδου παραμένουν ελκυστικά σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, ιδιαίτερα στα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια. Αναμένουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2023 να ακολουθήσουν αυτή την τάση και τα μετοχικά» δηλώνει στο insider.gr η Βοηθός Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Πωλήσεων της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, Μαρία Κωλέττα.

Ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια για όσους αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα, τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν περισσότερο ελκυστικές και τις καταθέσεις όπως και τα Αμοιβαία Κεφάλαια, στο σκέλος της ρευστότητας που αυτά τηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους. Το ερώτημα που γεννάται είναι σε ποιο βαθμό τα Α/Κ παραμένουν, σήμερα, μία «έξυπνη» λύση για τους επενδυτές συγκριτικά με την περίοδο πριν την αύξηση των επιτοκίων.

Το insider.gr συνομίλησε με την Βοηθό Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Πωλήσεων της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, κα Μαρία Κωλέττα, αναζητώντας την οπτική μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Όπως εκτιμά, σε όλες τις συνθήκες των αγορών τα Α/Κ αποτελούν διαχρονικά καλή επένδυση καθώς τα δύο βασικά χαρακτηριστικά τους, η διασπορά και η ευελιξία, μπορούν να λειτουργήσουν ως «αναχώματα» ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. «Σήμερα δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες για καλύτερες αποδόσεις σε μικρότερο ορίζοντα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αμβλύνει την κλίση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων» επισημαίνει η κα Μ. Κωλέττα.

Ψυχραιμία και μεσομακροπρόθεσμη οπτική τα «όπλα» για μια επιτυχημένη επένδυση

Το 2023 ξεκίνησε με τις αγορές να ανακάμπτουν, μια τάση που αποτυπώνεται στο Σχήμα 1, μετά από το «δύσκολο» 2022, έτος κατά το οποίο, για πρώτη φορά, από το 1973, καταγράφηκε μία τόσο συντονισμένη πτωτική κίνηση μετοχών και ομολόγων, σε όρους διάρκειας και έντασης.

Σχήμα 1: Αποδόσεις Δεικτών - Ιανουάριος 2023

«Είχαμε εισέλθει σε bear market. Όλες οι αγορές, πλην εμπορευμάτων, κατέγραφαν σημαντικές απώλειες ενώ οι απώλειες στις ομολογιακές αγορές σε πολλές περιπτώσεις ήταν χειρότερες κι από αυτές των μετοχικών», σημειώνει η κα Κωλέττα.

Η ίδια, εξηγεί όμως πως ακόμη κι έτσι κάποια μικτά Α/Κ, διεθνή, ευέλικτης κατανομής, και στρατηγικές με συνδυασμούς Αμοιβαίων Κεφαλαίων, υπεραπέδωσαν σε σχέση με τις αντίστοιχες αποδόσεις των δεικτών της αγοράς. Μάλιστα, αναφέρει πως με την ανάκαμψη των αγορών που ξεκίνησε φέτος φαίνεται πως οι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν μεν τα Α/Κ αλλά βιάστηκαν να εξαγοράσουν παρασυρόμενοι πέρσι από τον φόβο, λογιστικοποίησαν απώλειες που σε μεγάλο μέρος θα είχαν καλύψει διακρατώντας την επένδυσή τους. «”Μένω επενδυμένος“ (stay invested) και υιοθετώ μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα είναι γενικός κανόνας για την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ» τονίζει το έμπειρο στέλεχος. «Οι πτωτικές αγορές, δεν πρέπει να μας πανικοβάλλουν. Αντιθέτως, με μεσομακροπρόθεσμη οπτική και ψυχραιμία πρέπει να τις αντιλαμβανόμαστε και ως ευκαιρίες εισόδου, ενισχύοντας το υπάρχον χαρτοφυλάκιo ή δημιουργώντας ένα νέο. Αν θέλαμε να παραλληλίσουμε τις πτωτικές αγορές στον κόσμο των επενδύσεων με ένα φαινόμενο στον κόσμο της κατανάλωσης, θα λέγαμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι η περίοδος των «εκπτώσεων» που μπορούμε να κάνουμε συμφέρουσες αγορές» εκτιμά.

Μια ακόμη χρήσιμη προσέγγιση είναι η σταδιακή τοποθέτηση, διατηρώντας δηλαδή πάντα διαθέσιμο ένα ποσοστό της ρευστότητας, καθώς στο τέλος της ημέρας, οι σταδιακές καταβολές, εξομαλύνουν τις έντονες διακυμάνσεις και την μεταβλητότητα στις αγορές και απαλλάσσουν τον επενδυτή από το διαρκές άγχος, αν πέτυχε το σωστό “timing” στην κάθε κίνηση. «Κοιτώντας τη συνολική εικόνα, σήμερα, τα σημεία εισόδου παραμένουν ελκυστικά σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, ιδιαίτερα στα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια. Αναμένουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2023 να ακολουθήσουν αυτή την τάση και τα μετοχικά» δηλώνει η κ. Κωλέττα.

Αγορά με ισχυρή δυναμική ανάπτυξης – Οι καινοτόμες λύσεις της ERB

Ποια είναι όμως τα περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά Α/Κ και γιατί σε σχέση με το ύψος των καταθέσεων, οι τοποθετήσεις σε Α/Κ παραμένουν περιορισμένες; Από τα μέσα σχεδόν του 2020 και για περίπου έναν χρόνο παρά τη δυναμική πορεία στις μετοχικές και ομολογιακές αγορές με μεγάλες εισροές, τα υπό διαχείριση κεφάλαια, συνέχισαν να υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με εκείνα του εξωτερικού. Το 2021, μία αντικειμενικά καλή χρονιά, η αγορά των υπό διαχείριση Α/Κ μετρούσε 11 δισ. ευρώ, ενώ, εάν συνυπολογισθούν και τα Α/Κ ξένων παρόχων υπό διανομή, τα συνολικά επενδυμένα κεφάλαια σε Α/Κ ανέρχονται σε περίπου 15,5 δισ. ευρώ. Και το 2022 παρά τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες παρέμεινε ίδια επίπεδα. Τα 12 δισ. ευρώ, φέτος, που διαχειρίζονται Έλληνες επαγγελματίες διαχειριστές, αντιστοιχούν περίπου στο 6,5% των συνολικών καταθέσεων.

«Η «εγκράτεια» που εμφανίζουν οι καταθέτες αποφεύγοντας πιο δυναμικές τοποθετήσεις στην αγορά Α/Κ οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, από την ελκυστικότητα των επιτοκίων καταθέσεων σε κάθε περίοδο μέχρι τον ηλικιακό παράγοντα. Είναι ενδεικτικό πως «ακτινογραφώντας» τους καταθέτες – πελάτες, διαπιστώνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στους ιδιώτες ανήκουν σε ηλικίες 60+, μια παραδοσιακά πιο συντηρητική επενδυτική κατηγορία» σημειώνει η κα Κωλέττα. Αισιοδοξεί όμως πως με τα κατάλληλα προϊόντα που «παντρεύουν» την νοοτροπία του Έλληνα επενδυτή και τις συνθήκες των αγορών, μπορεί να ενδυναμωθεί αισθητά ο θεσμός των Α/Κ.

Ενδεικτική είναι η απόφαση της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ να προχωρήσει για 3η συναπτή φορά στη διάθεση, του Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) Eurobank Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, λήξης 2028, για επενδυτές που επιθυμούν τακτικό εισόδημα, με πρώτη ετήσια επιδιωκόμενη διανομή μερίσματος 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024.

Πρόκειται για ένα Α/Κ της «οικογένειας» των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων με στρατηγική buy and hold. Μέτρο της καινοτομίας των εν λόγω προϊόντων είναι πως μετά την είσοδό τους στην αγορά, από την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ τον Σεπτέμβριο του 2022, υιοθετήθηκε και από άλλες εταιρείες διαχείρισης, και έτσι η στρατηγική αυτή συγκεντρώνει σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ συνολικά στην αγορά.

Στην φαρέτρα του Ομίλου εντάσσονται Α/Κ που καλύπτουν όλα τα προφίλ ρίσκου, όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, Α/Κ “one stop shop”, δηλαδή μεικτής, ευέλικτης στρατηγικής, Α/Κ ειδικά σχεδιασμένα για συνταξιοδοτικούς σκοπούς και με ειδικούς μηχανισμούς προστασίας κεφαλαίου, Α/Κ με διανομή μερίσματος και Α/Κ απόλυτης απόδοσης (Absolute Return). Επίσης, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου (Discretionary Portfolio Management Services) σε πελάτες Private Banking, ιδιώτες και θεσμικούς και υπηρεσίες συμβουλευτικής διαχείρισης και διαχείρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η κα Κωλέττα υπογραμμίζει, πάντως, ιδιαίτερα, την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της επενδυτικής παιδείας και της καλλιέργειας μιας φιλοσοφίας στο ελληνικό κοινό που θα ενθαρρύνει την εξοικείωσή του με νέες, ασφαλείς επενδυτικές επιλογές επιταχύνοντας την ανάπτυξη και της ελληνικής αγοράς συλλογικών χαρτοφυλακίων. Προς αυτή την κατεύθυνση η Eurobank υλοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια, την επιτυχημένη πρωτοβουλία «Μοιραζόμαστε τη γνώση», με στόχο την πληροφόρηση των Ελλήνων ιδιωτών για τον κόσμο της επένδυσης και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Το μέλλον σε Βιωσιμότητα και Ψηφιακή Μετάβαση

«Το αύριο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και το πλαίσιο κριτηρίων ESG, δεν υπάρχει σε αυτό αμφιβολία» απαντάει η Επικεφαλής Πωλήσεων της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, σχολιάζοντας τις κυρίαρχες τάσεις που αναδύονται στην αγορά, και εκτιμά πως περνάει και στην αγορά των Α/Κ η ευρύτερη προσπάθεια όλων των φορέων της αγοράς, οι οποίοι προσπαθούν να υιοθετήσουν κριτήρια ESG και να προσαρμοστούν με το κανονιστικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται ανάγκες γύρω και από το real estate ενώ, ισχυρή είναι και η τάση για αξιοποίηση όλων των μορφών επένδυσης μέσω άλλων σχημάτων, όπως, για παράδειγμα, είναι τα private markets, «επενδύσεις» δηλαδή που δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά και σημειώνουν τα τελευταία χρόνια σημαντική άνθηση και την «δημοκρατικοποίηση» αυτών, προκειμένου να ανοίξουν τις πόρτες τους και στους ιδιώτες που ενδεχομένως αναζητούν εναλλακτικές μορφές επένδυσης, υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκιά τους. Καταλυτική για την εξέλιξη του κλάδου είναι φυσικά η ψηφιοποίηση. Έχοντας αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της προσαρμογής στη νέα τεχνολογική εποχή αλλά με σταθερή προτεραιότητα την ανθρώπινη επικοινωνία, η Eurobank αναβαθμίζει και αναπτύσσει σύγχρονες πλατφόρμες διαχείρισης περιουσίας, στις οποίες πελάτες και επενδυτικοί σύμβουλοι θα έχουν πρόσβαση και θα μοιράζονται τις ίδιες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider