Axia Ventures: Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό το νέο πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς - Έπονται αναβαθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia Ventures: Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό το νέο πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς - Έπονται αναβαθμίσεις
Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χαρακτηρίζει η Axia Ventures, το ευρύτερο πλάνο και τους νέους στόχους που έθεσε και παρουσίασε χθες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χαρακτηρίζει η Axia Ventures, το ευρύτερο πλάνο και τους νέους στόχους που έθεσε και παρουσίασε χθες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Το αποκορύφωμα του «Investor Day» της Πειραιώς ήταν τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τα οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 1,55 - 1,6 δισ. ευρώ το 2023, ήτοι κατά 8% υψηλότερα από το consensus. Αυτό οφείλεται στην απόδοση του 5% της εξυπηρετούμενης έκθεσης, η οποία αντισταθμίζεται από τα υψηλότερα beta καταθέσεων (οι προθεσμιακές καταθέσεις θα διπλασιαστούν, με ένα «pass through rate» - ποσοστό μετακύλισης της τάξεως του 50%).

Κατά την Axia, το πρώτο φαίνεται φιλόδοξο, αλλά το δεύτερο συντηρητικό. Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν: (α) χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα (-2% σε ετήσια βάση), (β) ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας με καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,7 δισ. ευρώ και (γ) ένα συντηρητικό κόστος κινδύνου στις 120 μονάδες βάσης, καθώς η διοίκηση υιοθετεί μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των μη επισφαλών ανοιγμάτων. Συνεπώς, ο νέος σχεδιασμός της τράπεζας φαίνεται φιλόδοξος αλλά ρεαλιστικός, με την Axia να λαμβάνει θετικά το επίπεδο συντηρητισμού σε σχέση με την ποιότητα του ενεργητικού.

Παράλληλα, η Πειραιώς στοχεύει σε μια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE - εξομαλυμένη, προσαρμοσμένη για την πληρωμή κουπονιού ΑΤ1) στο 10% περίπου για το 2023, με την Axia να εκτιμά ότι έρχονται αναβαθμίσεις στο σκέλος των EPS (κέρδη ανά μετοχή) έως και 10% από τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, ενσωματώνοντας υψηλότερα καθαρά έοσδα από τόκους και χαμηλότερα κόστη που αντισταθμίζονται εν μέρει από το υψηλότερο κόστος κινδύνου.

Η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε ευρωπαϊκό τραπεζικό επίπεδο, αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα - P/TE για το 2024 στο 0,36x για ROTE 9,4% - σε σύγκριση με την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της και την κίνηση αποεπένδυσης του ΤΧΣ που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη «καταλύτη» για την εφετινή χρονιά.

Ως εκ τούτου, η Axia επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Πειραιώς, διατηρώντας την τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι δείχνουν τα κρίσιμα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση του S&P 500 και του ευρώ - δολαρίου

Ελλάκτωρ: Έως το τέλος Μαρτίου οι συζητήσεις με Wade Adams - Adamas για την ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider