Στα 17,4 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 17,4 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών
Οι απαιτήσεις από αντασφαλιστκές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες ενισχύθηκε κατά 11,8%, ενώ οι απαιτήσεις από ασφάλιστρα υποχώρησαν κατά 6,8%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Αναρρίχηση μεγεθών κατά 10,9% κατέγραψε η καθαρή κερδοφορία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, για το οικονομικό έτος 2021, φθάνοντας τα 337 εκατ ευρώ, με τις επενδύσεις να διαμορφώνονται για την ίδια περίοδο στα 17,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένες σε ποσοστό 4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Πρόκειται εμφανώς για οικονομικό αποτέλεσμα που δεν αποτυπώνεται στα μεγέθη του 2022.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 20,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2020, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων εμφάνισε μικρή πτώση κατά 2,7%, φθάνοντας τα 4,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές προβλέψεις εμφάνισαν άνοδο 1,3%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 13,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ αφορούν στις ασφαλίσεις ζωή και 3,3 δισ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Οι συνολικές πληρωθείσες ασφαλιστικές αποζημιώσεις διαμορφώθηκαν στα 2,16 δισ. ευρώ., εκ των οποίων 1,54 δισ. ευρώ αφορούν στις ασφαλίσεις ζωής και 0,6 δισ. ευρώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Το σύνολο των απαιτήσεων για το οικονομικός έτος 2021 ανήλθε στα 1.120.716 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 5,2%, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση,

Ειδικότερα οι απαιτήσεις από αντασφαλιστκές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες ενισχύθηκε κατά 11,8%, ενώ οι απαιτήσεις από ασφάλιστρα υποχώρησαν κατά 6,8%, συγκρτικά με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 1,22 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 27,5%, σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 0,45 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 3,2%, συγκριτικά με τα επίπεδα του προηγουμένου έτους.

Παρά τις ικανοποιητικές αποδόσεις των ασφαλιστικών εταιριών το 2021, η αγορά διατηρεί χαμηλά τον πήχη για το 2022, καθώς το αρνητικό κλίμα στην αγορά μετοχών και ομολόγων αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον κλάδο, κυρίως όσον αφορά στις επενδυτικές τοποθετήσεις.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της ΕΑΕΕ συμμετείχαν 35 ασφαλιστικές επιχειρήσεις (3 Ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες, 3 αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί και 1 Υποκατάστημα Ευρωπαϊκής ασφαλιστικής επιχείρησης), οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν περίπου το 93,5% επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων.

Οι συγκεντρωτικές οικονομικές καταστάσεις που παρουσιάζονται, αφορούν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν το 2021 και συλλέχθηκαν στοιχεία για αυτές, ακολουθούν τη μορφή των αντίστοιχων δημοσιευμένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider