Καλάθι του νοικοκυριού: Πίτσιας και Wolt Market οι νέες προσθήκες - Οι ανανεωμένες λίστες των προϊόντων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλάθι του νοικοκυριού: Πίτσιας και Wolt Market οι νέες προσθήκες - Οι ανανεωμένες λίστες των προϊόντων
Στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του εισέρχεται το καλάθι του νοικοκυριού. Διαθέσιμα πλέον για τους καταναλωτές 16 διαφορετικά καλάθια προϊόντων.

Τελευταία ενημέρωση 12:05

Με τουλάχιστον δύο νέες προσθήκες εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής της η πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» με στόχο τη συγκράτηση των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης για τους καταναλωτές.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης των ανανεωμένων καταλόγων που έχουν αποστείλει τα σούπερ μάρκετ στο υπουργείο Ανάπτυξης, με ολοένα και περισσότερες αλυσίδες να συμμετέχουν πλέον στο εν λόγω μέτρο.

Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης φιγουράρουν 16 διαφορετικά καλάθια του νοικοκυριού, καθώς από σήμερα εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Πίτσιας με έδρα την Πιερία, καθώς και η Wolt Market, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πού θα δείτε τα καλάθια των σούπερ μάρκετ

Αναλυτικότερα, στο μέτρο συμμετέχουν πλέον οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, Discount Markt, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, My Market, Market in, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης, το ηλεκτρονικό κατάστημα e-fresh.gr, η e-food και από σήμερα και η Πίτσιας και η Wolt Market.

Ο καταναλωτής μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα e-katanalotis και να δει σε αυτό το link (https://e-katanalotis.gov.gr/householdBasket) όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν τα καλάθια, επιλέγοντας το ανάγλυφο σήμα της κάθε αλυσίδας.

Οι τιμές που αναγράφονται στα προϊόντα που συνθέτουν τα καλάθια αφορούν στην εβδομάδα 16/11 έως 22/11, καθώς την άλλη Τετάρτη, όπως και κάθε Τετάρτη, οι αλυσίδες θα ανανεώσουν εκ νέου τις λίστες τους.

Με 56 προϊόντα το καλάθι της Wolt Market

Όπως ανακοίνωσε από τα προηγούμενα 24ωρα η Wolt Market, αποφάσισε να συμμετέχει εθελοντικά στην κυβερνητική πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του κύματος ανατιμήσεων στην ευρύτερη αγορά και στην συγκράτηση του πληθωρισμού. Το «καλάθι του νοικοκυριού» της Wolt Market αριθμεί 56 προϊόντα τελικά - έναντι αρχικών σχεδιασμών για 57 προϊόντα - τα οποία θα είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα επώνυμα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2022, η εταιρεία προχώρησε σε μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αυτή η ενέργεια αφορούσε σε 1.500 κωδικούς προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, απορρυπαντικά, καθώς κι άλλες κατηγορίες προϊόντων, σε όλα τα καταστήματα Wolt Market σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Γεωργιάδης: Μέσα στην ημέρα η ανακοίνωση για τις φθηνότερες τιμές

Στο μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Open, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι υπάρχουν μειώσεις τιμών σε 246 προϊόντα που συμμετέχουν στο μέτρο -σε εβδομαδιαίο επίπεδο-, ενώ σε άλλες 650 προϊόντα οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, υποστήριξε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη πως «έχει αρχίσει να δουλεύει ο ανταγωνισμός στα αλήθεια, πλέον οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το ποια αλυσίδα θα έχει σήμερα το χαμηλότερο καλάθι και ποια θα έχει το χαμηλότερο αύριο το πρωί».

Ακόμα, ο υπουργός γνωστοποίησε πως το πρωί της Πέμπτης θα βρίσκεται στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ που θα έχει το χαμηλότερο καλάθι και πρόσθεσε πως αργότερα σήμερα – Τετάρτη - θα ανακοινώσει ποια είναι η αλυσίδα που έχει τις χαμηλότερες τιμές του «καλαθιού».

Η μικρή αλλαγή στις παιδικές τροφές, το νέο σήμα για το καλάθι και η επάρκεια

Στο μεταξύ, όπως προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν από μερικές ώρες, υπάρχει μια μικρή τροποποίηση στη λίστα με τις 51 κατηγορίες προϊόντων που απαρτίζουν το καλάθι, καθώς η «κρέμα βρεφικής ηλικίας» αντικαθιστά την κατηγορία «φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)».

Την ίδια στιγμή, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ το νέο σήμα για το «καλάθι του νοικοκυριού» με σκοπό να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις αγορές τους. Ειδικότερα, η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα/κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά x 8 εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα.

Την ίδια στιγμή, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στο καλάθι που αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό».

Σύμφωνα με την απόφαση, αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης για καλάθι του νοικοκυριού: Μέσα στην Τετάρτη η ανακοίνωση για τις φθηνότερες τιμές

«Καλάθι νοικοκυριού»: Υποχρεωτική από 1/12 η εφαρμογή του ειδικού σήματος στα σούπερ μάρκετ

Καλάθι του νοικοκυριού: «Μέσα» και η Wolt Market

gazzetta
gazzetta reader insider insider