Τι αναμένει η JP Morgan από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αναμένει η JP Morgan από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο
Το νήμα των τραπεζικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να κόψουν από τις 8 Νοεμβρίου (Τετάρτη) η Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα στις 10 Νοεμβρίου και η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή (11 Νοεμβρίου).

Το νήμα των τραπεζικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να κόψει από τις 8 Νοεμβρίου (Τρίτη) η Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα στις 10 Νοεμβρίου και η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή στις 11 Νοεμβρίου.

Σε αυτή τη βάση, η JP Morgan αναμένει ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για τις τέσσερις συστημικές (με ορατές βελτιώσεις στις λειτουργικές τάσεις για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο για εφέτος) εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της πάνω γραμμής της αναπτυξιακής δυναμικής και του ακόμα ευνοϊκού περιβάλλοντος κινδύνου, εκτιμώντας ότι οι γενικές τάσεις θα είναι εξίσου ισχυρές.

Κατά τη JP Morgan, το πιο ενθαρρυντικό σημείο είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) αυτό το τρίμηνο, η οποία απορρέει εν αντιθέση με την απώλεια του «μπόνους» από τα TLTROs (άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο -1% και επανατοποθέτηση της πλεονάζουσας στο -0,5%), καθώς και της εποχικά χαμηλότερης δραστηριότητας ως προς τους όγκους κατά τη θερινή περίοδο και επωφελείται από τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της εμφάνιση μιας πρώτης, αν και ακόμη περιορισμένης, επίδρασης από την αύξηση των επιτοκίων. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς και την υψηλότερη τροχιά των επιτοκίων της ΕΚΤ (με το επιτόκιο στο 1,5% επί του παρόντος και στο 2,25% στην πρόβλεψη της JP Morgan έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), ο οίκος θεωρεί ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση του guidance της άνω γραμμής για τις ελληνικές τράπεζες.

Επιπλέον, δεδομένων των ευρωπαϊκών υφεσιακών κινδύνων οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι αβέβαιες, η JP Morgan εκτιμά ότι οι διοικήσεις θα συνεχίσουν να στέλνουν ένα προσεκτικό αλλά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά μήνυμα για το 2023, τονίζοντας τις ανοδικές τάσεις που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να απολαμβάνει, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αύξησης της απασχόλησης, της σταθερά υψηλής καταναλωτικής δραστηριότητας και της επιτάχυνσης της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το RRF.

Alpha Bank

Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ότι η Alpha Bank θα παρουσιάσει ισχυρά καθαρά κέρδη 105 εκατ. ευρώ αυτό το τρίμηνο, που μεταφράζονται σε 7,3% αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ROTE (8,5% προσαρμοσμένο για τα υποτιθέμενα έκτακτα έξοδα). Παράλληλα αναμένει ένα ισχυρό top line στα έσοδα που υποστηρίζεται από τα υψηλότερα υπόλοιπα δανείων, καθώς και τη στήριξη από το χαρτοφυλάκιο τίτλων, αν και ακόμη περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων, με όλα αυτά να υπεραντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση από τη χαμηλότερη συσσώρευση TLTROs (14 εκατ. ευρώ) και την εποχικά χαμηλότερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αμερικανικός οίκος βλέπει μείωση των προμηθειών κατά 6% σε τριμηνιαία και δημοσιευμένη βάση, ωστόσο αυτό αποτελεί καθαρά μια αντανάκλαση της πρόσφατης πώλησης των δραστηριοτήτων αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στη Nexi, με την αρνητική επίπτωση να αντισταθμίζεται πλήρως στη γραμμή του κόστους, οδηγώντας σε 5% χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα σε τριμηνιαία βάση.

JP Morgan

Η JP Morgan αναμένει υψηλότερα, από τα κανονικά επίπεδα, κέρδη από συναλλαγές αυτό το τρίμηνο, υποστηρίζοντας τη γραμμή εσόδων. Μετά την ταξινόμηση των υπόλοιπων δύο χαρτοφυλακίων NPE ως διακρατούμενα προς πώληση (HFS) το δεύτερο τρίμηνο, δεν υπάρχουν μεγάλες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο NPEs αυτό το τρίμηνο και αναμένει ότι η υποκείμενη τάση θα παραμείνει σταθερή, με το κόστος κινδύνου να κινείται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Eurobank

Για τη Eurobank αναμένει ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο, με γνώμονα τα σταθερά βασικά έσοδα, με αποτέλεσμα η τριμηνιαία αποδοτικότητα ROTE να διαμορφωθεί σε 11,6% (έναντι 11% των εκτιμήσεων της διοίκησης) για το 2022. Προβλέπει ότι ο δείκτης FLB3 CET1 θα αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης σε τιμηνιαία βάση, οδηγώντας την κατώτατη γραμμή. Παράλληλα, αναμένει ελαφρώς υψηλότερο κόστος κινδύνου στις 70 μονάδες βάσης έναντι των εκτιμήσεων της διοίκησης για το 2022 που ορίζονταν στις 65 μονάδες βάσης, αν και χωρίς κάποια υποκείμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

JP Morgan

Εθνική Τράπεζα

Παρόμοια με τις υπολοιπες τράπεζες, βλέπει τα βασικά έσοδα της Εθνικής Τράπεζας να αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση λόγω της υγιούς ανάπτυξης της δανειοδοτικής της ικανότητας (παρά την αρνητική εποχικότητα) και της περαιτέρω στήριξης του περιθωρίου κέρδους, με μια συνεχιζόμενη σταθερή ανάπτυξη του σκέλους των προμηθειών. Προβλέπει μια ομαλοποίηση των κερδών από συναλλαγές για αυτό το τρίμηνο (μετά από ένα πολύ ισχυρό πρώτο εξάμηνο), καθώς και κάποια υψηλότερη υποκείμενη πίεση κόστους δεδομένου του πληθωριστικού περιβάλλοντος και ένα κόστος κινδύνου στις 70 μονάδες βάσης, σύμφωνο με το guidance για το οικονομικό έτος 2022.

JP Morgan

Τράπεζα Πειραιώς

Η JP Morgan αναμένει επιπλέον σταθερά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Τράπεζα Πειραιώς με υγιή καθαρή πιστωτική επέκταση, αύξηση του περιθωρίου κέρδους που σχετίζεται με τα επιτόκια, και ανθεκτικά έσοδα από προμήθειες. Εκτιμά πως το τριμηνιαίο κόστος θα ενισχυθεί ελαφρώς λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και της μερικής καταχώρησης των προηγουμένων εξόδων εθελουσίας (VES 60 εκατ. ευρώ για το 2022), εκ των οποίων το ήμισυ εγγράφεται σε αυτό το τρίμηνο. Δεν αναμένει καμία έκπληξη όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και του κόστους κινδύνου. Με βάση τα δεδομένα της, το FL CET1 θα φτάσει στο 10,3% αυτό το τρίμηνο από 9,5% που ανακοινώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, με την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο για να φέρει το δείκτη στο 11% που είναι ο στόχος της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

JP Morgan

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities για G.RE.CO.: Νέες τιμές στόχοι για τις 8 μετοχές του κλάδου κατανάλωσης

Ακριβότερα τα δάνεια και φθηνότερες οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη 

gazzetta
gazzetta reader insider insider