Δίμηνο εξελίξεων στις μη συστημικές τράπεζες με αιχμή Παγκρήτια και Αττικής

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δίμηνο εξελίξεων στις μη συστημικές τράπεζες με αιχμή Παγκρήτια και Αττικής
Ευνοϊκός ο ορίζοντας για την κάλυψη της ΑΜΚ της Παγκρήτιας, μετά τη χθεσινή δήλωση του Μιχ. Σάλλα ότι το Lyktos Group θα συμμετάσχει, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του (20%) και τον ρόλο Βασικού Μετόχου και Στρατηγικού Επενδυτή. Μέχρι 31/12/22 θα υλοποιηθεί η ΑΜΚ της Attica Bank. Αναζητούνται επενδυτής και κεφάλαια για την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο «γήπεδο» των μη συστημικών τραπεζών, θα βρίσκεται η «μπάλα» για το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, με αιχμή τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Παγκρήτια και στην Attica Bank.

Ξεκινώντας από την Παγκρήτια Τράπεζα που υλοποιεί την αύξηση του κεφαλαίου της μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, το τοπίο ξεκαθαρίζει μετά τη χθεσινή δήλωση Σάλλα ότι θα στηρίξει την ΑΜΚ. Ο έμπειρος τραπεζίτης ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Lyktos Participations στην ΑΜΚ, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της (20%) και τον ρόλο της ως Βασικού Μετόχου και Στρατηγικού Επενδυτή. Ως Πρόεδρος του Lyktos Group, ο Μ. Σάλλας επεσήμανε την επιδίωξή του να συμβάλλει περαιτέρω ουσιαστικά για την ανάπτυξη της Παγκρήτιας Τράπεζας και της κρητικής οικονομίας, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κοινότητας, με την επέκταση της Παγκρήτιας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η δέσμευση Σάλλα να μπει στην ΑΜΚ, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ, της Παγκρήτιας δημιουργεί ασφάλεια για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και καθιστά πιο ευχερή για την Διοίκηση της Τράπεζας τη διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους ειδικούς επενδυτές (εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds) με τους οποίους θα εντείνει τις επαφές το προσεχές δεκαήμερο.

Σημειώνεται ότι ο Μιχ. Σάλλας απείχε από την ενάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης στην πρώτη φάση της ΑΜΚ, των εγγραφών υφιστάμενων μετόχων, που έληξε στις 11 Οκτωβρίου. Στο στάδιο αυτό η ΑΜΚ καλύφθηκε κατά ποσοστό 35,24%, συγκεντρώνοντας περίπου 34,78 εκατ. ευρώ. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα επιτρέψει την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει τόσο ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού, όσο και δράσεις οργανικής αλλά και μη οργανικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Στο μέτωπο της Attica Bank, οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν, το ΤΧΣ θα καλύψει περίπου 330 εκατ. ευρώ και το σχήμα Ellington/ΤΜΕΔΕ περίπου 130 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό που θα καλύψει το ΤΧΣ ανέρχεται στο 67,3%, δηλαδή στο ποσοστό του στην Τράπεζα μετά την εκ νέου ενεργοποίηση του DTC και την απόκτηση των warrants υπέρ του Δημοσίου. Ellington/ΤΜΕΔΕ θα καλύψουν το 26,5% της ΑΜΚ, αλλά το επακριβές ποσοστό συμμετοχής του καθενός θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2022. Η έναρξή της θα καθοριστεί από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου (άρθρο 27Α του ν. 4172/2013) με την οποία η Τράπεζα εισέπραξε από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 23 εκατ. ευρώ, εκδίδοντας υπέρ αυτού 271.448.946 δωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants). Οι μέτοχοι της Τράπεζας μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των warrants μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά καθώς δεν το έπραξαν, οι τίτλοι μεταφέρονται στο ΤΧΣ. Η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε αναμένεται τόσο η μεταβίβαση όσο και η διαπραγμάτευση των μετοχών από τα warrants, ώστε στη συνέχεια, να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του Ενημερωτικού για την ΑΜΚ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται ότι ενόψει της ΑΜΚ, η Διοίκηση της Attica Bank προχωρεί παράλληλα τις ενέργειες μετασχηματισμού της Τράπεζας. Αυτές περιλαμβάνουν αφενός, τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με μείωση του κόστους, αφετέρου, την οργανωτική δομή της Τράπεζας, με νέο οργανόγραμμα και στελέχωση στους τομείς όπου θα δοθεί έμφαση (προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του κόστους, νέα δάνεια κυρίως επιχειρηματικά, εγγυητικές, αύξηση καταθέσεων κ.ά.).

Τέλος, στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών εξελίξεις αναμένονται και στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η ΤτΕ έχει δώσει αρκετές παρατάσεις προκειμένου να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης με τον δικηγόρο και νέο CEO της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου, έχουν εξετάσει την περίπτωση της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ενδιαφέρον έχει επιδείξει και αμερικανο – ισραηλινό fund. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει προκύψει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Attica Group εξασφάλισε δάνεια από 3 ελληνικές τράπεζες, ύψους 210 εκατ. ευρώ

Μπαίνει στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider