ΕΚΤΕΡ: Ανεκτέλεστο 115 εκατ. ευρώ – Η αυτόνομη πορεία, η Ρουμανία και η Πάρος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤΕΡ: Ανεκτέλεστο 115 εκατ. ευρώ – Η αυτόνομη πορεία, η Ρουμανία και η Πάρος
Πώς χτίζεται το χαρτοφυλάκιο έργων της τεχνικής εταιρείας. Μένει εκτός σεναρίων για μετοχικές συμμαχίες και συγχωνεύσεις. Το real estate σε Ρουμανία και το τουρισμό project 53 εκατ. ευρώ στην Πάρο.

Το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ έχει ξεπεράσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της εταιρείας ΕΚΤΕΡ, και ευρύτερων σχημάτων που συμμετέχει, όπως αναφέρεται και στην οικονομική έκθεση 6μήνου του τεχνικού ομίλου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο των συμβάσεων αυτών προσεγγίζει πλέον τα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ, με την εξειδικευμένη στα κτηριακά έργα κατασκευαστική εταιρεία να αναμένεται να διευρύνει προσεχώς περαιτέρω το ανεκτέλεστο. Μάλιστα, φέρεται να είναι κοντά στην εξασφάλιση μεριδίου από το έργο της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου (περίπου 40-45 εκατ. ευρώ συνολικά) στο οποίο ανάδοχος ανακηρύχθηκε η Intrakat. Στα ποσά του ανεκτέλεστου περιλαμβάνονται τα έργα που κατασκευάζονται για λογαριασμό Δημοσίων και Ιδιωτικών φορέων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤΕΡ έχει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης.

Η αυτόνομη πορεία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΚΤΕΡ, υπό τον Αθ. Σίψα, φαίνεται να συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της χωρίς να επιδιώκει συμμετοχή σε σενάρια μετοχικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της κινητικότητας που επικρατεί στον κλάδο των υποδομών, και όχι μόνο στους ισχυρούς, κυκλοφόρησαν φήμες περί πιθανής εμπλοκής της σε κύκλο συγχωνεύσεων, όπως για παράδειγμα με το «μέτωπο» Δ. Κούτρα – Δομική Κρήτης – Wade Adams ή άλλα σχήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η ΕΚΤΕΡ προχωρά αυτόνομα.

Το real estate στην Ρουμανία

Όσον αφορά τα έργα Real Estate στο Βουκουρέστι, οι κατοικίες στο πρώτο οικόπεδο έχουν ολοκληρωθεί, έχει ήδη πωληθεί το 65% των διαμερισμάτων και το κτίριο είναι λειτουργικό και κατοικείται. Αναμένεται η πώληση και των υπόλοιπων διαμερισμάτων τους επόμενους μήνες. Στο δεύτερο οικόπεδο έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών και απομένει να αποφασισθεί εάν θα ρευστοποιηθεί ή θα αρχίσει η οικιστική ανάπτυξή του.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, «η PRIPU RESIDENCE SPL, συγγενής της θυγατρικής εταιρείας EKTER VENTURES SRL, αμφότερες εταιρείες με έδρα την Ρουμανία, ολοκλήρωσε τις εργασίες ανέγερσης οικοδομής κατοικιών. Εντός του 2022 έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις των έντεκα εκ των δεκαεπτά οριζόντιων ιδιοκτησιών με την συνολική αξία των συμβολαίων πώλησης να ανέρχεται σε € 1.397.769,75. Εκτιμάται ότι εντός της τρέχουσας χρήσης θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις και των υπολοίπων οριζόντιων ιδιοκτησιών, ενώ διατηρεί και έτερο οικόπεδο, για το οποίο εξετάζονται οι εναλλακτικές της πώλησης ή της εκμετάλλευσής του μέσω οικιστικής ανάπτυξης».

Το τουριστικό project την Πάρο

Ως γνωστόν, η ΕΚΤΕΡ προωθεί και μια σημαντική επένδυση, άνω των 50 εκατ. ευρώ, στην Πάρο, στην περιοχή του Άη Γιάννη του Δέτη (προς Κολυμπήθρες – Μοναστήρι, κοντά στη Νάουσα), με τη χρηματοδότηση του έργου να φέρεται ως εξασφαλισμένη και μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες το project είναι σε «ράγες προώθησης». Πρόκειται για σύνθετο τουριστικό κατάλυμα (ήπιες τουριστικές κατοικίες, τουριστικά καταλύματα κ.α.), επιφάνειας περίπου 12.000 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 325 στρεμμάτων. Το νησί της Πάρου δεν είναι βέβαια… άγνωστο για την τεχνική εταιρεία η οποία σε αυτό διατηρεί ήδη το πεντάστερο luxury resort «Summer Senses» που βρίσκεται στην περιοχή́ της Πούντας – Μάρπησσας. Το συγκεκριμένο έχει δυναμικότητα 100 δωματίων και διαθέτει spa καθώς και έξι πισίνες εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ιδιωτικές.

Δεν δίνει υψηλές εκπτώσεις

Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της μειώσεως των δημοπρατήσεων δημοσίων έργων, η εταιρεία στράφηκε πιο ενεργά στην ανάληψη ιδιωτικών έργων σημαντικού προϋπολογισμού, για τα οποία τηρεί την αναφερόμενη ανωτέρω επικοινωνία με τον κύριο του έργου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάλογη αποζημίωση της εταιρείας από αστοχίες της αρχικής μελέτης ή απρόβλεπτες εργασίες. Ωστόσο, παρά την αρνητική συγκυρία στον Κατασκευαστικό Κλάδο (και με αύξηση κόστους σε υλικά, ενέργεια) ο όμιλος δεν προχώρησε στην παροχή υπέρμετρων εκπτώσεων στις δημοπρατήσεις που πραγματοποιούνται, προκειμένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα ολοκληρώσεως του έργου.

Η Διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι κατά το επόμενο διάστημα θα διαφανούν ενέργειες, κυρίως μέσω των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην αγορά. Μέχρι την πραγματοποίηση αυτών, ο όμιλος τηρεί στάση αναμονής με περιορισμό στο ελάχιστο των ανελαστικών δαπανών και εγρήγορση για την εκμετάλλευση ευκαιριών. Το ύψος του ανεκτέλεστου έργου διασφαλίζει δραστηριότητα για τον όμιλο για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών.

Στόχοι - Προοπτικές

Το Α’ εξάμηνο του 2022 η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε μόνη της ή σε σύμπραξη με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, σε τουλάχιστον 15 δημοπρασίες δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Κατά την περίοδο αυτή ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε κοινοπρακτικό σχήμα στο έργο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», σε δύο έργα της ΔΕΔΔΗΕ με τίτλο (α) ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και (β) «ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΚΗΦΙΣΙΑΣ» και στο διαγωνισμό «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ», οι συμβάσεις των οποίων υπογράφηκαν τον 8οι του 2022. Επίσης ανέλαβε έργα ιδιωτικών φορέων, δαπάνης προϋπολογισμού περίπου 17 εκατ. Ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται το πρώτο εμβληματικό έργο «ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΜΕΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

Κατά το τους προηγούμενους μήνες έλαβαν χώρα τα κατωτέρω σημαντικά γεγονότα:

  • Στις 22 Μαρτίου 2022 υπογράφηκε σύμβαση με την ανώνυμη εταιρεία "ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΑ Α.Ε" συνολικής αξίας € 3.134.600 (με τον Φ.Π.Α) για την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος εντός του έργου "ONE&ONLY KEA ISLAND" στην Κέα Κυκλάδων. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους επτά (7) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Στις 7 Απριλίου 2022 καταβλήθηκε επιδικασθέν ποσό € 414.000,00 πλέον των αναλογούντων τόκων ποσού € 44.799,91 και δικαστικών εξόδων ποσού € 12.984,43 σε συνέχεια της έκδοσης και επίδοσης από το Διαιτητικό Δικαστήριο της υπ’ αρ. 9/2022 απόφασής του, με την οποία επιδικάσθηκε υπέρ της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. το παραπάνω ποσό από την εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε».
  • Στις 14 Απριλίου 2022 η Κοινοπραξία «ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ», Εργολαβία Α-459. Κύριος του έργου είναι η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης Α.Ε. (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.). Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Ανάδοχο Κοινοπραξία με ποσοστό 25%, ενώ το ποσό της σύμβασης του έργου ανέρχεται σε € 69.519.127,12 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους σαράντα (40) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Στις 24 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης έργου με την ανώνυμη εταιρεία "Blue Iris Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία" συνολικής αξίας Ευρώ € 3.789.582,00, με αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών υποδομής στο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιεί η ως άνω εταιρεία στη Μύκονο. Οι εργασίες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την 27.01.2023.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης έργου με την ανώνυμη εταιρεία "Ελληνικό - Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιου Κοσμά Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία" συνολικής αξίας € 15.800.000,00 (με τον Φ.Π.Α) με σκοπό την ανέγερση νέου κτηρίου μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ και των συνοδών αυτού έργων. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την 30.06.2023.
  • Στις 20 Ιουλίου 2022 υπεγράφη σύμβαση εκτέλεσης έργου με τα Η.Α.Ε. για την κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού. Το αντικείμενο του έργου ανέρχεται στο ποσό των € 18.538.000,00 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α., ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 10 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης του αναδόχου στον τόπο του έργου.
  • Την 1η Αυγούστου 2022 υπεγράφη σύμβαση εκτέλεσης έργου με την Γενική Δ/νση Συγκοινωνιακών Υποδομών/Δ/νση Υποδομών Αεροδρομίων (Δ15), με ποσό σύμβασης € 6.690.440,44 πλέον Φ.Π.Α 17% και χρόνο κατασκευής έργου 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, αναδιαρρύθμιση, επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου και περιλαμβάνει τα υποέργα 3, 4 και 7 της ενταγμένης πράξης στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ με κωδικό ΟΠΣ 5067519: ΥΠΟΕΡΓΟ 3: έργα επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου αεροσταθμού που αφορούν σε υποδομή για την παροχή αεροναυτικών υπηρεσιών, ήτοι το τμήμα των εργασιών αυτών (οικοδομικές, υδραυλικές, η/μ κλπ) που αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών, των γραφείων της ΥΠΑ, των γραφείων ελέγχων κλπ, μη περιλαμβανομένων των εργασιών για χώρους εμπορικών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και αποθήκες τρίτων, εκδοτήρια εισιτηρίων κλπ) και χρήσεων εστίασης. ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Αφορά στην υποδομή εμπορικών χρήσεων και χρήσεων εστίασης και περιλαμβάνει τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες για τους χώρους εστίασης και εμπορικής χρήσης του αεροσταθμού. ΥΠΟΕΡΓΟ 7: Στο υφιστάμενο κτίριο του Π.Ε.Α. θα πραγματοποιηθούν εργασίες εκσυγχρονισμού και αποκατάστασης τελειωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Την 8η Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε ότι η Ένωση Οικονομικών Φορέων «ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΤΕΚΑ Α.Ε.» ανακηρύχθηκε ανάδοχος στα παρακάτω έργα : 1) «ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΚΗΦΙΣΙΑΣ» 2) «ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και στις 05 Αυγούστου 2022 υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις. Κύριος του έργου είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετέχει στην ανωτέρω Ένωση Οικονομικών Φορέων και στην εκτέλεση και των δύο έργων, με ποσοστό 50%. Το ποσό της σύμβασης του έργου «ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΚΗΦΙΣΙΑΣ», ανέρχεται σε € 52.948.000,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους σαράντα οκτώ (48) μήνες που αρχίζει την 1η ημέρα του επομένου μήνα από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης ήτοι η 01.09.2022. Το ποσό της σύμβασης του έργου «ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», ανέρχεται σε € 42.160.000,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους σαράντα οκτώ (48) μήνες που αρχίζει την 1η ημέρα του επομένου μήνα από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης ήτοι η 01.09.2022.
  • Στις 9 Αυγούστου 2022 υπεγράφη σύμβαση εκτέλεσης έργου με την ΠΛΑΤΑΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αξίας € 1.830.000,00 πλέον Φ.Π.Α. και ο χρόνος ολοκλήρωσης ορίστηκε σε 425 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Στις 12 Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης με την ανώνυμη εταιρεία "ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΑ Α.Ε." συνολικής αξίας € 1.221.400,00 (με τον Φ.Π.Α) για την κατασκευή οικοδομικών εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος εντός του έργου "ONE&ONLY KEA ISLAND" στην Κέα Κυκλάδων. Ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου καθορίστηκε στους έξι (6) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκταμίευση Ομολογιακού Δανείου ύψους € 2.000.000,00 με ανάδοχο την Alpha Bank διάρκειας δεκαοκτώ (18)μηνών, με δυνατότητα παράτασης υπό προϋποθέσεις της αποπληρωμής του για έξι (6) μήνες.

Τα μεγέθη 6μήνου

Το Α’ εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΚΤΕΡ διαμορφώθηκε στο ποσό των € 6.885.086,09. Τα μικτά κέρδη του Ομίλου διαμορφώνονται σε κέρδη ποσού € 747.340,62. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, σε ενοποιημένη βάση, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 508.376,62, έναντι κερδών ποσού € 1.536.157,32 το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Η μεταβολή είναι απόρροια της μεταβολής των μικτών κερδών, ενώ περιορίζεται από την αύξηση των εσόδων εκμετάλλευσης που οφείλεται κύρια στην είσπραξη ποσών βάσει αντίστοιχων δικαστικών αποφάσεων. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη ποσού € 163.578,60, έναντι κερδών ποσού € 751.595,43 το Α’ εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων – Οι μονάδες ανακύκλωσης, τα 600 εκατ. ευρώ και η ενεργειακή αξιοποίηση

Έρχονται τοπογραφικές μελέτες για τον λιμένα Μυκόνου – Ο διαγωνισμός αξιοποίησης, οι χρήσεις, τα ισχυρά συμφέροντα

ΔΕΗ: Παίρνει μπροστά εντός 2022 η πρώτη «πράσινη» επένδυση με τη γερμανική RWE

gazzetta
gazzetta reader insider insider