CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για την περίοδο 2020-2030 εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ.

Ορατό είναι ήδη το «αποτύπωμα» της επένδυσης του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με τη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI). Με τη χρήση της επιστήμης των δεδομένων και υπερσύγχρονες τεχνολογίες, το CDI «τρέχει» 200 παγκόσμια projects, συμβάλλοντας στην απασχόληση και την προώθηση της έρευνας και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη ζωή των ασθενών.

Σήμερα, περισσότεροι από 420 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης απασχολούνται στο Κέντρο, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός κατά 30 επιπλέον άτομα.

Για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, το CDI, συνέλεξε στη βάση δεδομένων του περισσότερα από 20.000 βιογραφικά, με το 15% των σημερινών εργαζομένων να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας, για την ίδια περίοδο, εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ.

Στόχος του Κέντρου είναι, μέσα από την αξιοποίηση της επιστήμης και των προηγμένων τεχνολογιών, να ανακαλυφθούν νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ασθενών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναπτύσσει συνεργασίες και συμπράξεις με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αλλά και με ελληνικές startup εταιρείες.

«Το CDI οδηγεί την καινοτομία, με περισσότερα από 200 παγκόσμια projects, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες», ανέφερε ο Επικεφαλής του CDI, Nico Gariboldi, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα οι υπερυπολογιστές, είναι δυνατό να εκτελεστούν ιδιαίτερα σύνθετοι υπολογισμοί με πολλαπλάσιες ταχύτητες. Πρακτικά, μειώνεται σημαντικά ο συνολικός υπολογιστικός χρόνος, κάτι που – όπως τόνισε ο κ. Gariboldi- φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα και στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων.

«Η αντίστοιχη πρακτική αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης ακολουθείται και σε ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών, με αποτέλεσμα την ταχύτερη και ποιοτικότερη ανάλυση εξαιρετικά μεγάλων και σύνθετων δεδομένων, που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο», τόνισε ο επικεφαλής του CDI.

Συμπράξεις και συνεργασίες

Η συνεργασία με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, παγκοσμίως και κυρίως στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό μέρος των δράσεων του CDI αλλά και του οράματός του για το μέλλον. Στελέχη του Κέντρου εκτιμούν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, κάτι που αποτέλεσε και πόλο έλξης για την επένδυση τη Pfizer, με το CDI να στοχεύει στην όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές startup εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας, που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI.

Νέο πρόγραμμα για την εγγραμματοσύνη των ασθενών

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης τύπου, ανακοινώθηκε το νέο project του CDI σε συνεργασία με τη Medoid AI, το οποίο έχει ως επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνει απλοποίηση των επιστημονικών κειμένων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρείται η εγκυρότητα και η ακρίβεια τους.

Έναν χρόνο πριν, η Medoid AI, διακρίθηκε στο διαγωνισμό «Καινοτομία με επίκεντρο τον ασθενή», που διοργάνωσε το CDI, σε συνεργασία με το Elevate Greece και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Η Medoid AI αποτελεί τεχνοβλαστό του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για επιχειρήσεις και στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων για απευθείας διάθεση στην αγορά.

«Έξυπνες» εφαρμογές

Στο πλαίσιο των συνεργασιών του, το CDI, αναπτύσσει «έξυπνες» εφαρμογές, με στόχο την υποστήριξη της υγείας και τελικό αποδέκτη τους ασθενείς.

Σε συνεργασία με την ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ smart assistant, ανέπτυξε τον ευφυή πράκτορα, που θα απαντά σε ερωτήματα των γιατρών και των ασθενών, σχετικά με φάρμακα της Pfizer. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ιωάννη Κομπατσιάρη τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, που αφορά σε μια στοχευμένη έρευνα πάνω σε πραγματικά δεδομένα, που δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν με διεθνή τμήματα της πολυεθνικής.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Πατρών βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης μιας εφαρμογής που αξιοποιεί τη φωνή του ασθενούς, για τη διάγνωση προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και όχι μόνο. «Με τη χρήση έξυπνων κινητών, αλλά και συσκευών που υποστηρίζουν το Internet of Things, η λύση που σχεδιάζεται προβλέπει την παρακολούθηση του ασθενούς με τρόπο απομακρυσμένο, μη παρεμβατικό, ακριβή και με χαμηλό κόστος», ανέφερε ο διευθυντής του IoT Lab του πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Νικολετσέας, υπογραμμίζοντας ότι «η ώσμωση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς εμπνέεται από τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθεί να τις υπηρετήσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελπιδοφόρα εξέλιξη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, νέο πειραματικό φάρμακο από Eisai και Biogen

Πλεύρης: «Στο μέτρο του εφικτού» η ανακατανομή των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα

Όλες οι ειδήσεις

00:20

Μητσοτάκης: Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές - Απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας

23:56

Σομαλία: Έληξε η πολιορκία του ξενοδοχείου - Τουλάχιστον 8 νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών

23:44

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας κατηγορείται ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για το κλίμα

23:29

Ιδρυτής του Forex Club ο Ρώσος επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία

23:20

Ουκρανία: 258 ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Χερσώνα την τελευταία εβδομάδα

23:12

Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

22:59

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Παπανδρέου

22:46

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 5% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Διατηρείται το προβάδισμα Μητσοτάκη

22:32

Τζ. Ασάνζ: NΥΤ, Guardian, El Pais, Le Monde και Der Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

22:20

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μείωση φόρων και εισφορών - Ενισχύουμε το επιχειρείν με φορολογικά κίνητρα

22:12

Περιόρισε τις απώλειες μετά τα χαμηλά έτους το πετρέλαιο - Πτώση 1,3%

22:03

Βεσυρόπουλος: Έως 21/12 η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

21:57

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε

21:53

Ευρωπαϊκό ταμείο ενεργειακής κρίσης ζητούν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Bruegel

21:47

Αυτοκίνητο: «Πρωταθλήτρια» η Κίνα στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων - Στην 3η θέση οι ΗΠΑ

21:43

«Ούριος άνεμος» για τις μετοχές μέχρι το τέλος του 2022 - Έρχονται «εκπλήξεις» εκτιμά αναλυτής

21:30

Οι κλυδωνισμοί από τις διαδηλώσεις στην Κίνα μεταφέρθηκαν στον χρυσό

21:24

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις - Επιζητά το θέαμα, όχι την ουσία

21:15

ΕΕ: Νέα διαφωνία των «27» για το πλαφόν στο ρωσικό αργό - «Αγκάθι» η στάση της Πολωνίας

21:11

Αντιμέτωπη με τέταρτο έτος ξηρασίας η Καλιφόρνια

21:07

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βασιλιά Κάρολο Γ΄

20:53

Στο Βουκουρέστι ο Ν. Δένδιας για τη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Υψηλά επιτόκια μέχρι το 2024 - Να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό

20:34

Τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων: Οι στόχοι για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, οφειλές προς ιδιώτες, εργατική νομοθεσία

20:32

Αιχμηρός Μασκ για Apple: «Μισεί την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ;»

20:26

Γ. Ζαββός: Η καινοτομία, το νέο πεδίο μάχης του διεθνούς στρατηγικού παιχνιδιού - Η συμβολή της HDB

20:18

Ουκρανία: Νέες διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω καθυστερήσεων στις επισκευές

20:10

Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023

20:07

Γερμανία: Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπ. Υγείας

20:01

Πλαστικά Θράκης: Η υιοθέτηση πρακτικών ESG βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου