Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας
Εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Σε 3 μήνες αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας, στον οποίο θα εγκατασταθούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Υπολογίζεται πως θα φιλοξενήσει πάνω από 2.000 εργαζόμενους, ενώ ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες εντός της Πολιτείας Καινοτομίας. Το αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών θα είναι η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα.

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιείται το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής. Ο συγκεκριμένος χώρος κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης, ενώ σημαντική είναι και η συμβολική του αξία, δεδομένου ότι αποτελούσε σημείο αναφοράς για την καινοτομία κατά τον περασμένο αιώνα. Τέλος, η Πολιτεία Καινοτομίας αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της περιοχής φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής με το λιμάνι του Πειραιά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Υπενθυμίζεται, πως η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Δήμας : «φιλοδοξία της Πολιτείας Καινοτομίας είναι να καταστεί η έδρα της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο και θα βάλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider