Καραμανλής: Διπλός μας στόχος είναι μηδενικοί ρύποι και μεταμόρφωση της Ελλάδας σε κόμβο logistics

Newsroom
Μοιράσου το
Καραμανλής: Διπλός μας στόχος είναι μηδενικοί ρύποι και μεταμόρφωση της Ελλάδας σε κόμβο logistics
Για τα «πράσινα» έργα υποδομών και τις πιο φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές, συνομίλησε στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής με τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, κ. Matthew Lodge. 

Για τα «πράσινα» έργα υποδομών και τις πιο φιλικές στο περιβάλλον μεταφορές, συνομίλησε στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής με τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, κ. Matthew Lodge.

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για «πράσινα» έργα και ειδικότερα στα σιδηροδρομικά ύψους πέντε δισ. ευρώ και στα έργα νέας γενιάς, όπως αντιπλημμυρικά και φράγματα. Σημείωσε δε ότι αυτά είναι τα έργα που χρηματοδοτούνται πλέον από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ένα διπλό στόχο: Από τη μία να επιτύχει τους στόχους του Green Deal για μηδενικούς ρύπους και απεξάρτηση από τον άνθρακα. Και από την άλλη να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε κόμβο logistics της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην καρδιά και των δύο στόχων, όπως σημείωσε, είναι ο σιδηρόδρομος.

«Αν για παράδειγμα θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κόμβος logistics της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει πρώτα από όλα να αναβαθμίσουμε το σιδηρόδρομο μας. Και αυτό κάνουμε. Πρέπει επίσης να τον συνδέσουμε με κέντρα logistics. Και αυτό κάνουμε στο Θριάσιο», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ο Πειραιάς μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως λιμάνι εισόδου για όλα τα αγαθά που έρχονται από τη ΝΑ Ασία. Και η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε το σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, η οποία εκτίμησε μπορεί να αποτελέσει κόμβο ενέργειας και logistics παρακάμπτοντας τα Στενά. «Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε, όσοι ανήκουμε στη Δύση, πόσο σημαντικό είναι αυτό στο σημερινό κόσμο που αλλάζει», σημείωσε.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, δημοπρατήθηκαν έργα ύψους 10 δισ. ευρώ και συμβασιοποιήθηκαν 4 δισ. εξ αυτών. «Για αυτό βλέπετε εξαίρετους μηχανικούς να επιστρέφουν στην Ελλάδα», επισήμανε, εκφράζοντας την υπερηφάνεια της Κυβέρνησης για το brain gain στον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Καραμανλής μάλιστα ανέφερε ότι πρόσφατα αστειευόμενος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός είπε: «Δώστε μου το βιογραφικό ενός καλού μηχανικού και θα του βρω δουλειά μέσα σε 24 ώρες» και σχολίασε: «Φανταστείτε που ήμασταν πέντε χρόνια πριν και που είμαστε σήμερα. Νομίζω ότι αυτό δείχνει και συμβολίζει πως έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα».

Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι τρία χρόνια πριν μόλις το 0,4% του στόλου των οχημάτων της χώρας ήταν ηλεκτροκίνητα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 7%.

«Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα είναι ακόμη πίσω και για αυτό και η Κυβέρνηση δίνει ισχυρά κίνητρα ώστε περισσότεροι άνθρωποι να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα τώρα προμηθεύεται ηλεκτρικά λεωφορεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα πάρουμε περίπου 280 λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2023,. Θα είναι δύο πόλεις που θα έχουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ηλεκτρικών λεωφορείων στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Επισήμανε όμως ότι πρέπει να λυθεί σε όλη την Ευρώπη το θέμα της επάρκειας του ηλεκτρικού δικτύου για να προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στη δημοπράτηση των λεωφορείων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε συμπεριλάβει και τις υποδομές φόρτισης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. Ανέφερε επίσης ότι θα εξετασθεί και ένα πρόγραμμα για λεωφορεία υδρογόνου, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ ακριβά γιατί η τεχνολογία είναι ακόμη πολύ νέα.

«Στην Ελλάδα έχουμε κάνει εξαιρετικά σημαντικά βήματα όσον αφορά στην e- mobility αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε εάν θέλουμε να φτάσουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ένα στα τρία αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητο. Προχωράμε πολύ γρήγορα, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, και πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το στόχο», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμανλής προς Τσίπρα: Στο τέλος του 2023 έτοιμο το Μετρό Θεσσαλονίκης

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εφεύρημα φαιδρότητας τα περί υπόγειας συνεννόησης με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή

23:37

ΔΥΠΑ: Εκεί όπου η ζήτηση συναντά την προσφορά στην εύρεση εργασίας

23:19

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν οργανώσεις των Κουρδοϊρανών στο βόρειο Ιράκ

22:58

Καναδάς: Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω του κυκλώνα Φιόνα

22:42

Βέλγος πρωθυπουργός για ενέργεια: Οδεύουμε προς δύσκολους χειμώνες αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε

22:25

Ιράκ: Κούρδοι διαδηλώνουν στην Αρμπίλ κατά της ιρανικής ηγεσίας και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

22:10

Υπ. Δικαιοσύνης Βελγίου: Δε θα ενδώσουμε ποτέ στη βία

21:50

Θεσσαλονίκη: Αντιμετώπιση υπερπλασίας του προστάτη με λέιζερ

21:32

Καλαφάτης: Η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια σημαντική αναγκαιότητα

21:17

Δωρεά της ΕΕΤ και του Κοινωφελούς ιδρύματος Λάτση στο Πυροσβεστικό Σώμα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

21:00

Ακίνητα: 1.000 μεταβιβάσεις την ημέρα, ποιες περιοχές προτιμούν οι αγοραστές

20:55

Ένταση στα Εξάρχεια από πορεία διαμαρτυρίας κατά του μετρό

20:39

Κίνα: Υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

20:33

Παπαθανάσης: Στηρίζουμε έμπρακτα τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο γενικότερα

20:18

Συρία: Στους 94 οι νεκροί από τη βύθιση σκάφους με μετανάστες κοντά στην Ταρτούς

20:06

Ρωσία: Η Δούμα ενδέχεται να εξετάσει την προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία την Πέμπτη

19:55

Ρωσία: Πάνω από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης σε όλη την Ρωσία

19:43

Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στη Α' ΒΙΠΕ

19:38

Παπανδρέου, Σάντσεθ και Κόστα έδωσαν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού Νότου στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη

19:27

Ρωσία: Μεγάλη έξοδος στα σύνορα με τη Γεωργία

18:56

Ναύπακτος: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Καραούλια

18:53

Μισέλ: Υπέρ του ανοίγματος της ΕΕ σε όσους δεν θέλουν να εργαλειοποιηθούν από το Κρεμλίνο

18:34

ΗΠΑ: Αναβάλλεται, λόγω καιρού, η εκτόξευση του πυραύλου της αποστολής Artemis 1

18:22

Φέντερερ: Τίτλοι τέλους σε μια τεράστια καριέρα

18:10

Πάπας Φραγκίσκος: Συνυπέγραψε με χιλιάδες νέους ένα "σύμφωνο" για την οικοδόμηση μιας νέας "οικονομίας για την ειρήνη"

17:47

Ρωσία: Δεκαετή κάθειρξη για τους λιποτάκτες ανακοίνωσε ο Πούτιν

17:31

Ιταλία: Και τα Αδέλφια της Ιταλίας "έσπασαν" την προεκλογική σιωπή

17:18

Ιράν: Θα απαντήσει "αναλόγως" στην απόφαση της Ουκρανίας να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών

17:00

Προς ιστορικό ρεκόρ ανάπτυξης νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

16:53

Βρετανία: Η στροφή στα «Reaganomics» δεν αρέσει στις αγορές