Υδροδοτικό Αθήνας: Η «ώρα» του διαλόγου για τους δύο διεκδικητές του ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδροδοτικό Αθήνας: Η «ώρα» του διαλόγου για τους δύο διεκδικητές του ΣΔΙΤ των 235 εκατ. ευρώ
Ξεκινάει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με συμμετοχή των κοινοπραξιών ΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ιntrakat. Θα «χτιστούν» βασικοί όροι της σύμβασης. Ποιο είναι το έργο.

«Σήμα εκκίνησης» των διαδικασιών για την έναρξη του σταδίου του ανταγωνιστικού διαλόγου στον διαγωνισμό για τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, μέσω ΣΔΙΤ ύψους 235 εκατ. ευρώ, έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών για 20ετή περίοδο, που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.

Οι 2 «μονομάχοι»

Πλέον, οι δύο διεκδικητές, οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα κληθούν να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού στην οποία, επί της ουσίας, θα καθοριστεί και το ακριβές τεχνικό αντικείμενο, ο προϋπολογισμός, το χρηματοδοτικό σκέλος και άλλα άλλες σημαντικές παράμετροι του project. Να θυμίσουμε, όπως έχει αναφέρει παλιότερα το insider.gr, ότι από τη συνέχεια της διαδικασίας έχει αποκλειστεί ο τρίτος αρχικός υποψήφιος επενδυτής που ήταν η Μηχανική.

«Πράσινο φως» για τη διαδικασία του διαλόγου

Προ ημερών, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, εγκρίθηκε το τεύχος της «Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο» του Σταδίου Β.Ι της Β΄ Φάσης του Διαγωνισμού με τίτλο «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.»., δηλαδή «άνοιξε ο δρόμος» για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Στη φάση της διενέργειας του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή του πρώτου μέρος της β’ φάσης (Β1) του διαγωνισμού, οι δύο κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT θα «χτίσουν», σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους βασικούς όρους του project ώστε να φτάσουμε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, όπως και πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr σε σχετικό του θέμα (Εξωτερικό Υδροδοτικό Αθήνας: «Κυλούν» οι διεργασίες για τη β’ φάση του ΣΔΙΤ διαγωνισμού 235 εκατ. ευρώ).

Ποια είναι η σύμβαση

Η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού. Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη. Ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία (χωρίς τον ΦΠΑ).

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Τα οφέλη

  • Η κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής
  • Η πρόληψη και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών
  • Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ
  • Ο εξορθολογισμός του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ
  • Η βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Υπενθυμίζεται ότι με σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., ανατέθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών (3) ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που θα αναδειχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Οι επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, το Χρηματιστήριο, το timing και η γεωπολιτική συγκυρία

Τι σηματοδοτεί το deal της Attica Group για την ΑΝΕΚ – Τα επόμενα βήματα και η «ακτινογραφία» της διάσωσης

Χρέη στην Εφορία: Εισπράξεις 2,83 δισ. ευρώ - Απλήρωτοι φόροι 4,45 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider