Εξωτερικό Υδροδοτικό Αθήνας: «Κυλούν» οι διεργασίες για τη β’ φάση του ΣΔΙΤ διαγωνισμού 235 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωτερικό Υδροδοτικό Αθήνας: «Κυλούν» οι διεργασίες για τη β’ φάση του ΣΔΙΤ διαγωνισμού 235 εκατ. ευρώ
Την ωρίμανση περαιτέρω διεργασιών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - INTRAKAT στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Την ωρίμανση των περαιτέρω διεργασιών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για το εξωτερικό υδροδοτικό της Αθήνας, εκτιμώμενου ύψους 235 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών για 20ετή περίοδο, που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.

Υπενθυμίζεται ότι τον σχετικό διαγωνισμό με τίτλο «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.». διεκδικούν δύο μεγάλα σχήματα, ξ κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ» που έχουν προκριθεί στη β’ φάση, με τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ως γνωστόν, να έχει τελικά αποκλειστεί από τη συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Πλέον, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί ενέργειες για τη διεξαγωγή των Σταδίων Β.Ι ( Πρόσκληση Συμμετοχής σε Διάλογο) και B.II (Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) της B’ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ανάθεση της ανωτέρω σύμβασης, «χτίζει» τις σχετικές επιτροπές διενέργειας διαγωνισμού και διαπραγμάτευσης κ.α., αν και πάντα τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά.

Στη φάση της διενέργειας του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή του πρώτου μέρος της β’ φάσης (Β1) του διαγωνισμού οι δύο διεκδικητές, ήτοι οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT θα «χτίσουν», σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους βασικούς όρους του project ώστε να φτάσουμε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Η Σύμβαση θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Τα οφέλη

  • Η κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής
  • Η πρόληψη και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών
  • Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ
  • Ο εξορθολογισμός του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ
  • Η βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη. Ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία (χωρίς τον ΦΠΑ).

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι με σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., ανατέθηκε στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών (3) ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που θα αναδειχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: Τι έρχεται για τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο και τα εργοτάξια – Το ΣΔΙΤ και η Παραχώρηση

Αλλάζουν πίστα οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα επηρεάσει την τιμή η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider