Η Volkswagen πρωτοτυπεί: Σκέφτεται να διαθέσει «κομματάκι» της Porsche και σε retail investors ενόψει IPO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Volkswagen πρωτοτυπεί: Σκέφτεται να διαθέσει «κομματάκι» της Porsche και σε retail investors ενόψει IPO
(Πηγή: Porsche)
H Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Porsche, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για την κατασκευάστρια σπορ αμαξιών, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

H Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Porsche, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για τη γνωστή κατασκευάστρια σπορ αμαξιών, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης συζητά με τοπικές τράπεζες τη δυνατότητα να προσφέρει ένα μέρος των μετοχών από την IPO της Φρανκφούρτης σε πελάτες λιανικής σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ενδέχεται να προσφέρει λιγότερο από το 5% των μετοχών σε επενδυτές αυτή της κατηγορίας, σημείωσε η μία πηγή.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Volkswagen δεν έχει αποφασίσει εάν θα υλοποιήσει το σχέδιο με τους ιδιώτες επενδυτές εάν προχωρήσει στην IPO, σύμφωνα με τις πηγές.

Το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν εάν θα προχωρήσουν στην πώληση μετοχών -η οποία πιθανώς να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη- στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Οι τραπεζίτες και οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία την απόφαση, ελπίζοντας ότι η προσφορά θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ξανά την αγορά των IPO, η οποία έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας, του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτούς τους αντίξοους ανέμους, η Porsche έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές, όπως η T Rowe Price Group Inc. και η Qatar Investment Authority με αποτίμηση μεταξύ 60 και 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, μετέδωσε το Bloomberg News τον περασμένο μήνα.

Πρωτοτυπεί με τους retail investors

Οι IPOs εστιάζονται παραδοσιακά σε μεγάλους, θεσμικούς πελάτες ή σε κρατικούς και εύπορους επενδυτές με βαθιά τσέπη, αλλά σπάνια στρέφονται σε αγοραστές λιανικής έξω ​​από τη χώρα όπου γίνεται η IPO. Δεδομένου ότι τα κλαμπ θαυμαστών και οι πιστοί αγοραστές της Porsche εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη, μια τέτοια προσφορά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο «σούσουρο» γύρω από τη συναλλαγή.

Ο οικονομικός διεθυντής της Volkswagen, Arno Antlitz, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο αποτελεί «βασικό στοιχεία» της στρατηγικής του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού. Η εισαγωγή της Porsche θα βοηθήσει να κατευθυνθούν κεφάλαια στα φιλόδοξα σχέδια της Volkswagen για την κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και επενδύσεων λογισμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider