Νέες αγορές και καινοτόμα προϊόντα «βλέπει» η ΔΩΔΩΝΗ κόντρα στις προκλήσεις – Καμπανάκι για την τιμή του γάλακτος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες αγορές και καινοτόμα προϊόντα «βλέπει» η ΔΩΔΩΝΗ κόντρα στις προκλήσεις – Καμπανάκι για την τιμή του γάλακτος
Ποια η αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθεί η ιστορική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου. Τα νέα προϊόντα και η ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών. Καμπανάκι για το γάλα και σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων. Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις του 2021 και ποιες οι προοπτικές για το μέλλον.

Η διασφάλιση ποιότητας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η είσοδος και επέκταση σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, η βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων, καθώς και η βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ξεδιπλώνει την αναπτυξιακή της στρατηγική η ΔΩΔΩΝΗ.

Κύρια στόχευση για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικότερα στην παραγωγή και εμπορία φέτας, σκληρών τυριών, γιαούρτης, καθώς και την παραγωγή και διάθεση φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, βουτύρου, προϊόντων φυτικής προέλευσης και προϊόντων αλειμμάτων και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτελεί η κυκλοφορία νέων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Το 2021, μάλιστα, παρουσίασε το γιαούρτι χωρίς λακτόζη, γιαούρτι φρούτων, φυτικό λευκό τυρί, spreads με βάση τυρί και γιαούρτι και τα σνακ στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Καμπανάκι» για την τιμή του γάλακτος

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2021 που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ στα τέλη Αυγούστου, η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών, ιδιαίτερα στην τιμή του γάλακτος, η οποία αποτελεί το κύριο κόστος της εταιρείας και ανέρχεται περίπου στο 85% του κόστους παραγωγής. Μαζί με τις τιμές του γάλακτος, η ενέργεια και τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξανόμενη τάση, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Όπως αναλύει η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, κατά τη διάρκεια του 2021, οι τιμές της ενέργειας παγκοσμίως παρουσίασαν ραγδαία αυξητική τάση η οποία προκάλεσε διαδοχικές αυξήσεις των τιμών σε όλες τις μορφές ενέργειας και, ως εκ τούτου, μεταφέρθηκαν διαδοχικά στις τιμές όλων των πρώτων υλών, επηρεάζοντας και την Ελλάδα. Επιπλέον, το Φεβρουάριο του 2022 άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συνεχίζονται επί του παρόντος και έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω χώρες προμηθεύουν επίσης με σημαντικές ποσότητες ζωοτροφών, σπόρων και λιπασμάτων τους Έλληνες αγρότες, αυτό προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά».

Σχέδιο αντιμετώπισης

«Ο όμιλος έχει αναπτύξει και εγκρίνει σχέδιο αντιμετώπισης που περιλαμβάνει αυξήσεις στις τιμές πώλησης, αποδοτικότητα κόστους και λειτουργικής εξοικονόμησης… ενώ σε κάθε περίπτωση η διοίκηση παρακολουθεί συνεχώς τις συνθήκες που δημιουργούνται στις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος και στην παγκόσμια οικονομία, προσαρμόζει τη στρατηγική της και κινείται προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ενδιαφερόμενων μερών του ομίλου», επισημαίνεται.

Να σημειωθεί πως οι εταιρείες του ομίλου ΔΩΔΩΝΗ δεν επηρεάζονται άμεσα από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς δεν έχουν καμία δραστηριότητα σε αυτές τις δύο χώρες.

Αύξηση τζίρου, υποχώρηση κερδοφορίας

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε σε 119,88 εκατ. ευρώ, έναντι 115,40 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα, για τον όμιλο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3% στα 141,44 εκατ. ευρώ από 137,98 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Το περιθώριο μικτού κέρδους, σαν ποσοστό επί του κύκλου εργασιών ανήλθε σε 17,6% για την εταιρεία και 16,4% για τον όμιλο, συγκρινόμενο με 20,4% και 19,4% το 2020 αντίστοιχα, με τη μείωση να οφείλεται στις ιστορικά υψηλές τιμές του πρόβειου γάλακτος, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας, αλλά και να μετριάζεται εν μέρει από τη λειτουργική εξοικονόμηση και εν συνεχεία από τις αυξήσεις των τιμών πώλησης.

Το EBITDA της εταιρείας υποχώρησε στα 9,12 εκατ. ευρώ από 13,13 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μείωση 31%, ενώ για τον όμιλο υποχώρησε στα 10,05 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 34% έναντι των 15,15 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων της εταιρείας μειώθηκαν στα 6,03 εκατ. ευρώ το 2021 από 10,27 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ για τον όμιλο διαμορφώθηκαν στα 6,22 εκατ. ευρώ από 11,66 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα καθαρά κέρδη για την εταιρεία υποχώρησαν στα 1,77 εκατ. ευρώ το 2021 από 4,46 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ για τον όμιλο μειώθηκαν στα 1,25 εκατ. ευρώ από 5,02 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Στα τέλη του 2021 η γαλακτοβιομηχανία απασχολούσε 558 άτομα σε επίπεδο ομίλου και 453 άτομα σε επίπεδο εταιρείας.

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις, τα γραφεία και το εργοστάσιο παραγωγής της ΔΩΔΩΝΗ βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ ο όμιλος διατηρεί υποκαταστήματα στη Θήβα (και εργοστάσιο παραγωγής), την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λεμεσό της Κύπρου (και εργοστάσιο παραγωγής), καθώς και γραφεία σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου 1963, ενώ το 2021 το αμερικανικό fund CVC Capital Partners απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι κερδίζουν Όλυμπος και Δέλτα από το deal στη Βουλγαρία

Πλώρη για νέες αγορές βάζει η ΜΕΒΓΑΛ - Πηγές ανησυχίας οι ανατιμήσεις πρώτων υλών και η μειωμένη παραγωγή γάλακτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider