Φαρμακοβιομηχανία: Στα ύψη το clawback και το 2022

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: Στα ύψη το clawback και το 2022
Tο «ραβασάκι» προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το 2022 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 1,5 δισ. ευρώ.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και τη φετινή χρονιά οι επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει από την 8η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, για το τρέχον έτος προβλέπεται clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) περί τα 825 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, το rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) υπολογίζεται στα 321,7 εκατ. ευρώ, με τα ποσά να αφορούν σε μία υπολογισθείσα φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2,72 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει επανειλημμένως σημειώσει ότι η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει περίπου στα 820 εκατ. ευρώ, ενώ στη νοσοκομειακή θα υπερβεί τα 500 εκατ., με τα φάρμακα 1Α, που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, να ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα αυτά συνηγορούν υπέρ των εκτιμήσεων ότι το «ραβασάκι» προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για το 2022, αναφορικά με συμμετοχή τους στην φαρμακευτική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών, θα υπερβεί τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις εκπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ.

Πάνω από 11 δισ. επιστροφές

Το ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος κατά τη διάρκεια των 10 ετών της εφαρμογής τους ανέρχεται συνολικά (clawback + rebate) σε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο θεσμοθετήθηκε το 2012 ως προσωρινό, ωστόσο παραμένει έως σήμερα, με την παρούσα ηγεσία να το επεκτείνει έως το 2025. Από το 2012 έως το 2021 το εξωνοσοκομειακό clawback αυξήθηκε κατά 386%, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό «άλμα», από τα 272 εκατ. ευρώ σε 1,32 δισ. ευρώ.

Πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα, ο οποίος παραμένει σταθερός τα τελευταία 8 χρόνια, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, με την υπέρβασή του να επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο κράτος. Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ

Ειδικότερα, οι προτάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για τη μείωση του clawback περιλαμβάνουν:

1. Μεταρρυθμίσεις-Ψηφιοποίηση: Υιοθέτηση των εργαλείων που χρειαζόμαστε για τον μετασχηματισμό του συστήματος – δηλαδή χρήση των ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των πρωτοκόλλων, τον ψηφιακό φάκελο ασθενή, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία, την ανάπτυξη διαγωνισμών.

2. Αύξηση των διατιθέμενων πόρων: Η υγεία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συγκεντρώσει σημαντικά αυξημένους πόρους για να μπορεί να παρέχει στους πολίτες τα αναμενόμενα από ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος. Ειδικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε ορθολογικό πλαίσιο, δεδομένου πως παραμένει καθηλωμένη στα ίδια περίπου επίπεδα για πάνω από 8 χρόνια. Ειδική μέριμνα πρέπει να γίνει για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται από κονδύλια της Πρόνοιας. Παράλληλα, πρέπει να προβλεφθούν κονδύλια και για τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται στο άμεσο μέλλον και πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην καινοτομία αυτή για τους Έλληνες ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δεσμευτεί ότι μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα της νέας φαρμακευτικής πολιτικής -είτε πρόκειται για διαχωρισμό του budget ανά κατηγορία φαρμάκου ή για επιπλέον rebate, είτε για εξίσωση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής κ.ά- όποια μέτρα λαμβάνονται θα είναι διαρθρωτικά, όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες και ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις, βάσει της πραγματικής αξίας ενός φαρμάκου. Ωστόσο, έχει αποκλείσει την αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα, πριν εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για τη συγκράτηση της δαπάνης με τα διαρθρωτικά μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider