Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ – Στο τέλος Σεπτεμβρίου το rebranding

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ – Στο τέλος Σεπτεμβρίου το rebranding
Σε «πράσινες» επενδύσεις (που πιθανόν δεν θα περιοριστούν μόνο στην Ελλάδα), το 50% των εσόδων από την πώληση του μεριδίου του Ομίλου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και μέρος της προδιαγεγραμμένης αυξημένης φετινής κερδοφορίας. Πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα οι στόχοι για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ.

Σε ακόμη πιο εμπροσθοβαρές εξελίσσεται το σχέδιο των Ελληνικών Πετρελαίων για την ενίσχυση της παρουσίας τους στις ΑΠΕ, όπως σκιαγράφησε με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο conference call με αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και του 1ου εξαμήνου του έτους.

Όπως δήλωσε ο κ. Σιάμισιης, ήδη η επέκταση των ΕΛΠΕ στην «πράσινη» ενέργεια προχωρά με τέτοιους ρυθμούς, που ο Όμιλος πρόκειται να επιτύχει νωρίτερα τους στόχους-ορόσημα τους οποίους έχει θέσει. Κάτι που σημαίνει ότι «έρχεται πιο κοντά» από το 2025-2025 η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 1 GW, και νωρίτερα από το 2030 η αύξηση του portfolio του Ομίλου στα 2 GW.

Έργα ΑΠΕ και εκτός συνόρων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος πρόκειται να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις «πράσινες» επενδύσεις του, όχι μόνο αξιοποιώντας για αυτό το 50% των εσόδων από την πώληση του μεριδίου του στη ΔΕΠΑ Υποδομών (35%), αλλά και χρησιμοποιώντας ως «μοχλό» μέρος της προδιαγραφόμενης για φέτος υψηλής κερδοφορίας.

Έτσι, με δεδομένο ότι η ενίσχυση του μεριδίου στις ΑΠΕ θα προσδώσει αξία στον Όμιλο, η επιτάχυνση των επενδύσεων στην εν λόγω αγορά θα αποτελέσει μία από τις παραμέτρους που θα λάβει υπόψη του ο Όμιλος για τον καθορισμό του φετινού μερίσματος. Όπως έσπευσε να συμπληρώσει, σε κάθε περίπτωση τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα υποστηρίζουν ξεκάθαρα ένα αυξημένο μέρισμα για το 2022, συγκριτικά με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, ο Γιώργος Αλεξόπουλος (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων) σημείωσε ότι ο στόχος των 2 GW δεν περιορίζεται σε έργα εντός συνόρων, καθώς τα ΕΛΠΕ έχουν την πρόθεση να αναπτύξουν μονάδες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως συμπλήρωσε, η στρατηγική του Ομίλου είναι ο συνδυασμός των εξαγορών με την ίδια ανάπτυξη έργων, ενώ σημαντικός «πυλώνας» για την επίτευξη του στόχου των 2 GW αναμένεται να αποτελέσουν και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Σε επίπεδα ρεκόρ τα EBITDA

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου, ο κ. Σιάμισης επισήμανε ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις -αν όχι η καλύτερη- στην ιστορία του Ομίλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα συγκρίσιμα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 535 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ πίστωσε την άκρως θετική πορεία του προηγούμενου τριμήνου στα υψηλά περιθώρια διύλισης, καθώς και στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση για καύσιμα – χάρις και στην ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική κίνηση, η οποία ενίσχυσε και την κατανάλωση αεροπορικών-ναυτιλιακών καυσίμων. Συμπλήρωσε ότι είναι και αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε ο Όμιλος, όπως για παράδειγμα με την αξιοποίηση των ευκαιριών για αυξημένη κερδοφορία, τις οποίες έδωσαν οι ξένες λιανικές αγορές υγρών καυσίμων όπου δραστηριοποιούνται τα ΕΛΠΕ.

Ασυνήθιστα υψηλά περιθώρια φέτος

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ιταλική Italgas, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών (στην οποία εκτός από τα ΕΛΠΕ συμμετέχει και το ΤΑΙΠΕΔ με 65%). Κατά πάσα πιθανότητα, η ανακοίνωση για το έκτακτο μέρισμα στους μετόχους θα γίνει μέσα στο τρέχον τρίμηνο.

Όσον αφορά το μέρισμα για το 2022, σημείωσε ότι ο Όμιλος θα σταθμίσει τα δεδομένα προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, όταν θα έχει καλύτερη εικόνα για το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η φετινή κερδοφορία. Επισήμανε πάντως ότι, εκτός από τα καθαρά κέρδη και την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων, θα συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης κινούνται εντός του έτους σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, με τα ΕΛΠΕ να εκτιμούν ότι θα αποκλιμακωθούν το επόμενο έτος.

Ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων αποκάλυψε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης τον επόμενο μήνα, ώστε να εγκριθεί το rebranding των ΕΛΠΕ. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιασθεί το νέο λογότυπο και η καινούρια ομιλική «ταυτότητα», που όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα είναι εναρμονισμένα με την ενεργειακή μετάβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΛΑΡΚΟ: Εκτιμήσεις για δύο συμμετοχές σήμερα στους παράλληλους διαγωνισμούς

Dimand: «Πράσινο φως» για την επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο παλιό εργοστάσιο της Softex 

ΣΔΙΤ: «Κλειδώνει» χρηματοδότηση για 2+2 projects 1,2 δισ. ευρώ σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία, Κρήτη – Ξεκινούν δημοπρατήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider