Τράπεζες: «Καλπάζουν» τα δάνεια προς επιχειρήσεις – Βλέπουν επενδυτικά έργα έως 8 δισ. μέσω RRF για το 2022

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Καλπάζουν» τα δάνεια προς επιχειρήσεις – Βλέπουν επενδυτικά έργα έως 8 δισ. μέσω RRF για το 2022
Το αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος και η άνοδος των επιτοκίων δεν ανακόπτει τη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια. Μεγάλη η «ουρά» επενδυτικών έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) που αναμένονται στα 6 – 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 από περίπου 3 δισ. ευρώ τώρα.

Εκρηκτική αύξηση στις χρηματοδοτήσεις νέων επενδυτικών έργων, βλέπουν οι τράπεζες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρά το αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος και την άνοδο των επιτοκίων.

Την προοπτική αυτή έδωσαν χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των δύο τραπεζών. Αναφερόμενοι στην κατακόρυφα αυξητική τάση των νέων δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις, η οποία συνδέεται κυρίως με την υλοποίηση έργων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0»), οι δύο τραπεζίτες έκαναν λόγο για πολύ ισχυρότερη, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο, «ουρά» επενδυτικών έργων που θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

«Τα επενδυτικά έργα που έχουν ήδη υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) κινούνται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 30% - 40% θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του RRF. Περιμένουμε έως το τέλος του έτους το ποσό των 3 δισ. να φτάσει τα 6 έως 8 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Eurobank, Φ. Καραβίας.

«Η ζήτηση για δανεισμό δεν ανακόπτεται από τις εξελίξεις με τον πόλεμο και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι τομείς της Φιλοξενίας/ Τουρισμού, της Ενέργειας, της Ναυτιλίας, των Υποδομών παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση, ενώ γενικότερα η ζήτηση από επιχειρήσεις για χρηματοδότηση είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν του α΄ εξαμήνου», είπε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνάς, μιλώντας για μεγάλη «ουρά» επενδυτικών έργων.

Η αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων είναι ήδη μεγάλη στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισ. ευρώ τους έξι πρώτους μήνες του 2022. Τα ενήμερα δάνεια σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκαν οργανικά κατά 1,6 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 42,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 23,8 δισ. ευρώ (τα στεγαστικά σε 10,2 δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,4 δισ. ευρώ). Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι η πρόβλεψη για το έτος είναι καθαρή αύξηση των νέων δανείων κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος της Eurobank είναι τουλάχιστον το 20% των νέων δανείων προς επιχειρήσεις φέτος, να εκταμιευθούν με βάση τα κριτήρια για την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη που αποτελούν και πρωτεύοντα στόχο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, οι χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο του 2022, σχεδόν κατά 80% σε τριμηνιαία βάση, ενισχύοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο. Οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν σημαντικά στο β΄ τρίμηνο και ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις δανείων Εταιρικής Τραπεζικής. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι εκταμιεύσεις δανείων διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά περίπου 50% σε ετήσια βάση, αυξάνοντας τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν σε ένα τρίμηνο κατά 2,4 δις. ευρώ (+ 17% σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται ότι η αύξηση των χορηγήσεων, με αιχμή αυτές προς επιχειρήσεις, έδωσε μεγάλη ώθηση στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών και στα έσοδα από προμήθειες.

Στη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 4,5% έναντι του α ́ εξαμήνου 2021 και διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ, από 670 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 22,4% σε 256 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις, τις εργασίες του Δικτύου, και τις υπηρεσίες καρτών. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 65 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού, έναντι 61 μονάδων βάσης το α ́ εξάμηνο 2021.

Στην Εθνική Τράπεζα, η ισχυρή ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους το β’ τρίμηνο 2022 (+8% σε τριμηνιαία βάση), ως αποτέλεσμα κυρίως της εντυπωσιακής αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα (+1,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση), επανάφερε τα καθαρά έσοδα από τόκους σε τροχιά ανάπτυξης (+1% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο 2022), παρά την πλήρη απορρόφηση της αρνητικής επίπτωσης της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Frontier. Επίσης, η εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διατηρήθηκε (+23% σε ετήσια βάση), υποστηριζόμενη από τις εκταμιεύσεις δανείων Λιανικής και Εταιρικής τραπεζικής, και κυρίως από τις προμήθειες από κάρτες, πληρωμές και τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρές επιδόσεις στο α' εξάμηνο -Αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη

Τράπεζες: Δεν έχουν δει νέα «κόκκινα δάνεια» μέχρι και τον Ιούλιο

Eurobank: Aύξηση 71,7% των οργανικών λειτουργικών κερδών στο α' εξάμηνο -Αναθεώρησε το επιχειρησιακό πλάνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider