Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και μπαταρίες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και μπαταρίες
Τα θέματα ενεργειακής επάρκειας, και όχι του ενεργειακού κόστους, μπορεί να προκαλέσουν τη μετάθεση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης κατά λίγα έτη.

Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τα τελευταία 3 χρόνια τον μετασχηματισμό της, ώστε να αναπροσαρμοσθεί η εταιρεία στην ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε στο συνέδριο του Economist o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης. Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα ενεργειακού χαρτοφυλακίου και υπηρεσιών, όπως νέα έργα ΑΠΕ και υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης.

«Απανθρακοποιούμε τη ΔΕΗ με την προοδευτική απόσυρση μονάδων, ενώ μέσα στο επόμενο χρόνια θα αναπτύξουμε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5 GW. Παράλληλα, ψηφιοποιούμε το δίκτυο διανομής, ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και να συμβάλει στην διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών», υπογράμμισε. Παράλληλα, η ΔΕΗ αναδιοργανώνει τον τομέα λιανικής, με καινούριες υπηρεσίες, την προσφορά νέων προϊόντων (όπως αντλιών θερμότητας), καθώς και τη δραστηριοποίησή του σε νέους τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η ενεργειακή κρίση δεν μετέβαλε τον προσανατολισμό του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ, στον «πυρήνα» του οποίου βρίσκεται η μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος. Όπως σημείωσε, πέρα από το όφελος για το περιβάλλον, η απανθρακοποίηση συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση του ενεργειακού κόστους σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα. Επίσης, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια.

Όσον αφορά την πολιτική για την «πράσινη στροφή» της εταιρείας, υπογράμμισε πως επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (σε ένα ποσοστό περίπου 2/3), επειδή πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει την γρήγορη υλοποίηση νέων έργων. Αντίστοιχα, περίπου το 1/3 νέων σταθμών αφορά πάρκα αιολικής ενέργειας, μία ενεργειακή πηγή που ενδιαφέρει πολύ την επιχείρηση, με τα έργα ωστόσο να μπορούν να υλοποιηθούν με πιο αργου΄ς ρυθμούς.

Σημείωσε ότι στην ανάπτυξη καινούριων «πράσινων» μονάδων, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως η προμήθεια πάνελ από την Κίνα.

Σύμφωνα με την κ. Στάσση η ενεργειακή κρίση, από την άποψη των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκαλεί, δεν επηρεάζει την απολιγνιτοποίηση. Το αντίθετο ισχύει με την ενεργειακή επάρκεια, για τη διασφάλιση της οποίας είναι πιθανό να μετατεθεί κατά 2-3 χρόνια η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

«Απαντώντας» στην ενεργειακή κρίση, η ΔΕΗ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους στόχους για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και επιταχύνοντας τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ θα πειραματιστεί και νέες τεχνολογίας, όπως το υδρογόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης (ΔΕΗ): Σύντομα πρόταση για επαναγορά μετοχών - Παραμένει ο στόχος για EBITDA στα επίπεδα του 2021

Στάσσης: Στα 9 δισ. οι επενδύσεις της ΔΕΗ την επόμενη πενταετία

Στάσσης: Η ΔΕΗ παρούσα στη Δ. Μακεδονία με επενδύσεις διαφορετικού προφίλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider