Στάσσης (ΔΕΗ): Σύντομα πρόταση για επαναγορά μετοχών - Παραμένει ο στόχος για EBITDA στα επίπεδα του 2021

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσσης (ΔΕΗ): Σύντομα πρόταση για επαναγορά μετοχών - Παραμένει ο στόχος για EBITDA στα επίπεδα του 2021
Αν η ΔΕΗ δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε μέτρα εξυγίανσης, τότε δεν θα άντεχε στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για διανομή μερίσματος από τη χρήση 2023. 

«Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε η ΔΕΗ να σταθεί σταθερά στα πόδια της. Σήμερα, είναι μια ισχυρή επιχείρηση, με τα κατάλληλα όπλα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Αν δεν είχε κάνει όλα τα βήματα εξυγίανσης που προηγήθηκαν, δεν θα μπορούσε να αντέξει στην κρίση και να στηρίξει τους πελάτες της», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στη γενική συνέλευση μετόχων.

Όπως ανέφερε, παρά το αντίξοο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, παραμένει ο στόχος για τη διατήρηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA το 2022 στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το 2022 θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πελάτες της, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και τις ΑΠΕ, με την επιχείρηση να έχει ήδη σε επίπεδο αδειών το 80% του στόχου εγκατεστημένης ισχύος που έχει θέσει για το 2026.

Ισχύει η δέσμευση για διανομή μερίσματος από τη χρήση 2023

Μέρος των επενδύσεων αφορούν την επέκταση στις γειτονικές χώρες, ώστε η ΔΕΗ να καταστεί τα επόμενα χρόνια ισχυρός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή. «Συνεχίζουμε στο σχέδιο απανθρακοποίησης, καθώς την ψηφιοποίηση των δικτύων και την υιοθέτηση ενός πελατοκεντρικού μοντέλου, προς όφελος των καταναλωτών, των μετόχων και της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Στάσσης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση για διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023.

Απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην κερδοφορία η διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι ο καθετοποιημένος χαρακτήρας της εταιρείας δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως σημείωσε με την εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρεμπορική, θα διατηρήσει κερδοφορία σε κανονικά επίπεδα στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής, γεγονός που θα βοηθήσει τον τομέα εμπορίας της ΔΕΗ.

Επανασχεδιασμός τιμολόγησης

Όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων από την παραγωγή, επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι πως το ποσό θα ανέλθει σε τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε πως σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος, ωστόσο η επιχείρηση προσπαθεί να εξισορροπήσει κάποιο μέρος από την εισφορά ποσό με άλλα έσοδα (όπως την αποζημίωση για τις εφεδρείες στα νησιά).

Σε ερώτηση για την «τύχη» της έκπτωσης 30% με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης, τόνισε ότι επανασχεδιάζονται τα πάντα από την αρχή, με την επιχείρηση να ακολουθεί τις προβλέψεις της σχετικής ρύθμισης, ανακοινώνοντας σε μηνιαία βάση τις χρεώσεις που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. «Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από 1η Ιουλίου, δεν τίθεται θέμα διατήρησης ή όχι της έκπτωσης 30%, θα ανακοινώνουμε όπως όλες οι εταιρείες τις δικές μας ταρίφες», πρόσθεσε.

Διαφορετική η εικόνα για τη μετοχή σε 6 μήνες

Όσον αφορά τη μετοχή της επιχείρησης, σημείωσε πως η διακύμανσή της οφείλεται στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετική φθηνή, ενώ σε έξι μήνες η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. «Σε ένα μήνα το πολύ θα προτείνουμε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών – θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα το προτείνω προς τη γενική συνέλευση. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση στη δεδομένη συγκυρία, από το να αγοράσουμε την ίδια τη μετοχή μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα βελτιωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, καθώς το πρώτο τρίμηνο κατέβαλε τα δικαιώματα ρύπων για όλο το 2021, προχωρώντας επίσης σε κινήσεις hedging σε μία συγκυρία έντονης μεταβλητότητας των ενεργειακών προϊόντων.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 2021, επισήμανε ότι ήταν ένα έτος σημαντικών εξελίξεων για τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, με την έκδοση ομολόγων με ρήτρα αειοφορίας. Αξιοποιώντας αυτές τις συναλλαγές, προχώρησε στη συμπερίληψη ρήτρας αειοφορίας και στον δανεισμό της από τις εμπορικές τράπεζες.

800 εκατ. ευρώ για στήριξη πελατών

Μέσα στο 2021, υλοποιήθηκε η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, με την οποία ο Διαχειριστής θα περάσει στη νέα εποχή, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές. Επίσης, η ΔΕΗ προχώρησε στην εξαιρετικά επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να προχωρήσει στις στρατηγικές επενδύσεις που σχεδιάζει. Παράλληλα, προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με τη RWE, για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ, ενώ πραγματοποίησε την είσοδό της στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, έλαβε δύο αναβαθμίσεις από τη S&P.

Όπως πρόσθεσε, το προηγούμενο έτος η εταιρεία προχώρησε σε μέτρα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πελατών της στην ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης εγκαταστάθηκαν σχεδόν 600 φορτιστές σε 70 πόλεις της Ελλάδας, ενώ έχουν συναφθεί συμφωνίες για άλλα 2.000 σημεία φόρτισης τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, ξεκίνησε το πιλοτικό έργο στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2022 και θα αξιοποιήσει ως βάση για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, ακόμη και στο δυσμενές περιβάλλον που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση προχώρησε σε επενδύσεις 438 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2020, κυρίως για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και την ανάπτυξη σε ΑΠΕ. Η επιχείρηση στοχεύει σε επιπλέον αύξηση των επενδύσεων στο δίκτυο το 2022, για την ψηφιοποίησή του και την ενίσχυση της δυνατότητας ενσωμάτωσης μονάδων ανανεώσιμων πηγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Μείωση έως 35% των οικιακών τιμολογίων από 1η Ιουλίου – Τα πλαφόν στη χονδρεμπορική

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας - Υπολογίστε online πόσες ημέρες δικαιούστε

Ελλάκτωρ: Η δημόσια πρόταση, η άποψη του Δ.Σ. και το στρατηγικό πλάνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider