REDS: Σχέδια για νέα επένδυση – ανάπτυξη σε έκταση όμορη του «Smart Park»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
REDS: Σχέδια για νέα επένδυση – ανάπτυξη σε έκταση όμορη του «Smart Park»
Η απόκτηση έκτασης δίπλα στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα και οι χρήσεις τύπου Data Centers και Big Boxes που βρίσκονται στο επενδυτικό πλάνο της θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα ακινήτων.

Σχέδια για τη δημιουργία Data Centers και Big Boxes, δηλαδή εμπορικών καταστημάτων μεγάλης επιφάνειας, αν όχι και για άλλες χρήσεις (π.χ. γραφεία), σε έκταση όμορη αυτής του εμπορικού κέντρου «Smart Park» που έχει αναπτύξει στα Σπάτα, φέρεται να επεξεργάζεται η Reds, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, αν και ακόμα το πλάνο είναι σε αρχικό στάδιο.

Ο όμιλος διαθέτει ήδη πάνω από 57 στρέμματα στην περιοχή και εξετάζει και την απόκτηση επιπλέον 20 στρεμμάτων περίπου που θα συμπληρώσουν την ιδιόκτητη έκταση, δημιουργώντας μία ενιαία που θα μπορούσε ευκολότερα να αξιοποιηθεί. Πάντως, η επένδυση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και αυτό που προκρίνεται είναι η δημιουργία χρήσεων που διαθέτουν υψηλή ζήτηση στην περιοχή, χωρίς να αποκλείεται και η δημιουργία επεκτάσεων για το ήδη υφιστάμενο Smart Park.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Χρ. Παναγιωτόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ (και Πρόεδρος - μέτοχος της REDS) στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου International Business and Hospitality Conference (της Liquid Media και του Insider που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Electra Metropolis), είχε αναφέρει ότι υπάρχουν και διεργασίες στο μέτωπο του Εμπορικού Πάρκου «Smart Park» στη θέση Γυαλού στα Σπάτα Αττικής, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι το γκρουπ εξασφαλίζει όμορη έκταση για ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όχι απαραίτητα εμπορικών πάλι.

Πάντως, και στην ετήσια οικονομική έκθεση της REDS για το 2021 γίνονταν αναφορά ότι «ο Όμιλος εξετάζει την αγορά οικοπέδων (από εταιρίες του ομίλου Ελλάκτωρ αλλά και τρίτων) που βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου και σε συνδυασμό με τις ιδιοκτησίες του Oμίλου σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του Εμπορικού Πάρκου».

Όπως σημειώνονταν, η κύρια δραστηριότητα και πηγή εσόδων του κλάδου ακινήτων και για την χρήση του 2021 αποτέλεσε η λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου «Smart Park» στη θέση Γυαλού στα Σπάτα Αττικής. Παρά τα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας και την επιφυλακτική στάση όλων των παραγόντων της αγοράς η εταιρία προχώρησε στην σύναψη νέων συμφωνιών με στόχο την πλήρη κάλυψη των χώρων προς μίσθωση μετά το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας της νέας ανάπτυξης (Νοέμβριος 2019) και την ολοκλήρωση της κατασκευής της Β΄ Φάσης του Εμπορικού Πάρκου εμβαδού 15.200 τ.μ. περίπου. Η θυγατρική εταιρία ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ το 2021 είχε επιτύχει να μισθώσει το 90% της επιφάνειας της νέας ανάπτυξης ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα και εξετάζει το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της με μικρότερο κόστος και βελτιωμένους όρους με στόχο την ενίσχυση των χρηματοροών της. Η εταιρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την μίσθωση του 100% προς εκμετάλλευση επιφανείας του εμπορικού κέντρου, συνολικής επιφανείας 53.000 τ.μ. περίπου. Ήδη η συνολική εκμετάλλευση βρίσκεται στο 97%.

Πέραν των μελλοντικών επεκτάσεων στην περιοχή, ήδη η διοίκηση της εταιρείας προωθεί τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του υφιστάμενου εμπορικού πάρκου, που εισέρχεται πλέον στην πρώτη κανονική χρονιά λειτουργίας μετά το 2019. Το 2021 το Smart Park πέτυχε (με βάση τα δεδομένα του 2019 ως βάση σύγκρισης) αύξηση επισκεψιμότητας κατά 30%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 22%. Οι παραπάνω ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται και για τους πρώτους μήνες του 2022, με τον Απρίλιο να παρουσιάζει ιστορικό ρεκόρ του αντίστοιχου μήνα από την έναρξη λειτουργίας του εμπορικού πάρκου.

Η ισχυρή ζήτηση για νέα συμβόλαια, η αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και η σταδιακή επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων που έληγαν με υφιστάμενους μισθωτές, οδηγεί δε σταδιακά σε αύξηση του μέσου ενοικίου ανά τ.μ. στο εμπορικό πάρκο, η οποία μεσοσταθμικά αγγίζει το 17%-18% και αναμένεται να αποτυπωθεί σταδιακά στα επόμενα τρίμηνα του 2022 και το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Ρίξαμε τα τείχη που έχτισαν γύρω μας - Έγιναν πράξη όσα μας έλεγαν να μην κάνουμε

Real Estate: Η τάση και οι αποδόσεις στους prime γραφειακούς χώρους – 8% αύξηση στα ενοίκια

Κομισιόν: Τα 8 μεγάλα ορόσημα στο Σχέδιο Ανάκαμψης έως το τέλος του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider