«Πλώρη» για Σ. Αραβία και Ισραήλ βάζει η Petrou Nuts - Το «αγκάθι» του ενεργειακού κόστους

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πλώρη» για Σ. Αραβία και Ισραήλ βάζει η Petrou Nuts - Το «αγκάθι» του ενεργειακού κόστους
Πώς κινούνται οι πωλήσεις της εταιρείας και πώς οι εξαγωγές στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Γιατί δεν έχει κάνει ανατιμήσεις. Η θηλιά του ενεργειακού κόστους και τα σχέδια για το μέλλον. Τι δηλώνει στο insider.gr η CEO της εταιρείας. 

«Άνοιγμα» στις πολλά υποσχόμενες αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ επιχειρεί η Petrou Nuts, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση συμβατικών και βιολογικών ξηρών καρπών (φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια κελυφωτά, καρύδια και κάσιους) για βιομηχανική και ζαχαροπλαστική χρήση.

«Με τις εξαγωγές να αποτελούν το 12% του συνολικού μας τζίρου, βάζουμε πλώρη για νέες αγορές με βήματα προσεκτικά και μελετημένα», δηλώνει στο insider.gr η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Αγγελική Πέτρου, εξηγώντας πως η εξαγωγική δραστηριότητα της Petrou Nuts καλύπτει ήδη αρκετές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Βραζιλία.

Παράγει ξηρούς καρπούς για το 90% της βιομηχανίας τροφίμων

Η Petrou Nuts δηλώνει κάτι περισσότερο από «παρούσα» στα δρώμενα του εγχώριου επιχειρείν, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά και προμηθεύοντας με ξηρούς καρπούς σχεδόν το 90% της βιομηχανίας τροφίμων, μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλές εταιρείες που εδρεύουν στην ελληνική επικράτεια.

«Καλύπτουμε το σύνολο της αγοράς παγωτού», αποκαλύπτει η κυρία Πέτρου, ενώ κάνει λόγο για διαρκή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Για το 2021 ο τζίρος της Petrou Nuts εκτιμάται αυξημένος κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί οι οικονομικές καταστάσεις της.

Το «αγκάθι» του ενεργειακού κόστους

«Το ενεργειακό κόστος είναι ένα τεράστιο αγκάθι», υποστηρίζει στη συνέχεια η ίδια, θίγοντας και εκείνη με τη σειρά της - όπως ακριβώς το σύνολο της εγχώριας βιομηχανίας - τη «νούμερο 1» ανησυχία των επιχειρήσεων τη δεδομένη χρονική στιγμή στη σκιά της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη. «Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν τετραπλασιαστεί και η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου πλέον», προσθέτει η κυρία Πέτρου, εξηγώντας μάλιστα πως η Petrou Nuts εξετάζει πολύ σοβαρά το θέμα της ενεργειακής της αυτονομίας, έχοντας ήδη καταθέσει αίτημα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των εγκαταστάσεων της.

Σύμφωνα με την κυρία Πέτρου, παρά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στα ύψη και την κατακόρυφη – κατ’ επέκταση – αύξηση των λειτουργικών της εξόδων, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανατίμηση στα προϊόντα της, καθώς δουλεύει με συμβόλαια.

Οι φουντουκιές της οικογένειας Πέτρου

Στην Αγιά της Λάρισας, πιστή στην παράδοση αιώνων, η οικογένεια Πέτρου ξεκίνησε από το 1930 να καλλιεργεί με φουντουκιές όλα τα κτήματά της, σεβόμενη την εύφορη γη της περιοχής.

Ήταν το 1968 όταν η πρωτογενής παραγωγή επεκτείνεται σε δευτερογενή δραστηριότητα και συστήνεται η ομόρρυθμη εταιρεία από τους Δημήτριο Σιάγκα και Ευάγγελο Πέτρου, με αντικείμενο την αποφλοίωση φουντουκιού και αμυγδάλου.

Το 1974 ιδρύεται η εταιρεία «Δ. Σιάγκας-Ε. Πέτρου Ο.Ε.» με δραστηριότητα το εμπόριο ξηρών καρπών και συναφών ειδών, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτριος Σιάγκας εκχωρεί το μερίδιό του στη σύζυγό του Ανθή Σιάγκα, με ταυτόχρονη τροποποίηση και της επωνυμίας της εταιρείας σε «Α. Σιάγκα-Ε. Πέτρου Ο.Ε.». Η δραστηριότητα της εταιρείας αλλάζει σε βιοτεχνία αποφλοίωσης ξηρών καρπών, με αιχμή το φουντούκι.

Το 1983 η κυρία Σιάγκα συνταξιοδοτείται και εκχωρεί την επικουρική της μερίδα στους Ιωάννη και Σταύρο Πέτρου, με την επωνυμία της εταιρείας να τροποποιείται εκ νέου σε «Ε. Πέτρου και ΣΙΑ Ο.Ε.». Η εταιρεία πορεύεται ως το 2012 με την επωνυμία «Αφοί Ε. Πέτρου Ο.Ε», ενώ το 2012 επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Το 2016 η εταιρεία μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Επεξεργασίας και Διάθεσης Ξηρών Καρπών με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

Το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται διαρκώς και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καραμελωμένους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πάστες/βούτυρα ξηρών καρπών, επικαλυμμένους ξηρούς καρπούς, βιολογικούς ξηρούς καρπούς, πάστα λευκού αμυγδάλου, καραμελωμένοι ξηροί καρποί, αλατισμένοι ξηροί καρπού και ξηρά φρούτα.

Η εταιρεία σε αριθμούς

Η Petrou Nuts παράγει και εμπορεύεται 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων, διαθέτοντας έξι γραμμές παραγωγής και έξι συστήματα ασφάλειας τροφίμων, ενώ μεγάλη της «κληρονομιά» είναι τα 50 και πλέον χρόνια εμπειρίας της.

Το εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας των ξηρών καρπών, το οποίο αποτελεί την έδρα της επιχείρησης, βρίσκεται στην Αγιά της Λάρισας, ενώ στο παράρτημα της Αθήνας, φιλοξενούνται το εμπορικό τμήμα και το τμήμα διαχείρισης συστημάτων.

Οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι εγκατεστημένες σε ιδιόκτητο οικόπεδο εμβαδού 7.500 τ.μ., μέσα σε καλλιεργήσιμα κτήματα με φουντουκιές. Οι γραμμές παραγωγής αποτελούν διαφοροποιημένες περιοχές, σε σχέση με την υπόλοιπη εγκατάσταση και υπάρχουν διαφορετικοί χώροι ψύξης (ψυγεία) για τις πρώτες ύλες και τα τελικά επεξεργασμένα προϊόντα.

Με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, η Petrou Nuts επεξεργάζεται με ασφάλεια ξηρούς καρπούς, παράγοντας σταθερής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλώβητος από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κρόκος Κοζάνης – Η καλλιέργεια που παράγει καλό εισόδημα

Πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης – Οι «άμυνες» της Ελλάδας και η τρέχουσα κατάσταση

Χωρίς ταμεία και ουρές τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος – Το παράδειγμα της Carrefour

gazzetta
gazzetta reader insider insider