Το «profit warning» των Πλαστικών Κρήτης λόγω κόστους υλών και ενέργειας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «profit warning» των Πλαστικών Κρήτης λόγω κόστους υλών και ενέργειας
Σαφής προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό για το ενδεχόμενο μείωσης της κερδοφορίας του ομίλου από τη γενικευμένη αύξηση τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Σαφή προειδοποίηση προς το επενδυτικό κοινό για το ενδεχόμενο μείωσης της κερδοφορίας του ομίλου από τη γενικευμένη αύξηση τιμών των πρώτων υλών η οποία κλιμακώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύ μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, απέστειλε μέσω της ετήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης η διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (29/04) δημοσιεύθηκε η ετήσια οικονομική έκθεση της εισηγμένης στην οποία η διοίκηση της εγχώριας βιομηχανίας «χτυπάει καμπανάκι» για την κερδοφορία. Όπως σημειώνεται αναφορικά με τις προοπτικές για τη συνέχεια, «το 2022 αναμένεται μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τον όμιλό μας. Υπάρχει μια γενικευμένη αύξηση τιμών των πρώτων υλών η οποία κλιμακώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της πολύ μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σε κάποιες πρώτες ύλες υπάρχουν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, σε σχέση με την ίδια περίοδο της περυσινής χρονιάς έχει υπερτριπλασιαστεί το κόστος ενέργειας ενώ πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στα ναύλα εξωτερικού, τόσο τα οδικά όσο και τα θαλάσσια.

Οι παραπάνω αυξήσεις στο κόστος εκτιμάται ότι δεν θα καταστεί εφικτό να μετακυλιστούν στο σύνολό τους στις τιμές πώλησης. Εξάλλου, η μεγάλη αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση σε ορισμένες αγορές με αποτέλεσμα να παρατηρείται και κάποια μείωση του όγκου πωλήσεων.

Από τα τέλη Μαρτίου το εργοστάσιο της θυγατρικής μας στην Κίνα, της Shanghai HiTeC Plastics παρέμεινε κλειστό λόγω ολικού lock-down που επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές για την καταπολέμηση της πανδημίας, από τέλη Απριλίου λειτουργεί μερικώς (50% της δυναμικότητας),.

Από τις 29 Μαρτίου το εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρίας «Shanghai HiTec Plastics» στην Κίνα παραμένει κλειστό λόγω ολικού lock-down που έχει επιβληθεί στη Σαγκάη, από τα τέλη Απριλίου λειτουργεί μερικώς(50% της δυναμικότητας) με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική απώλεια παραγωγής. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, και της σημαντικής αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών, αναμένεται μείωση της κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους για τον Όμιλο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περυσινού χρόνου.

Επίσης, το εργοστάσιο της εταιρίας στη Ρωσία λειτουργεί αλλά με μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις λόγω των συνεπειών του πολέμου στη ζήτηση, και τις δυσκολίες εξασφάλισης των εισαγόμενων πρώτων υλών.

Η διοίκηση και τα στελέχη του ομίλου καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν με τους σωστότερους δυνατούς τρόπους τις απρόοπτες καταστάσεις που έχουν προκύψει, με κύριο μέλημα να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση της πελατείας μας σε όλο τον κόσμο.

Εξ αιτίας των παραπάνω παραγόντων, εκτιμάμε ότι θα υπάρξει μείωση της κερδοφορίας της εταιρίας και του ομίλου το 2022 σε σχέση με τα έτη 2020 & 2021, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακριβώς στην παρούσα φάση λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις».

Για να καταλήξει η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης ότι «παρά ταύτα, η ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου, η σημαντική θέση που κατέχει στις διεθνείς αγορές και η συνεχής ανάπτυξη πρωτότυπων νέων προϊόντων μέσα από συστηματική έρευνα & ανάπτυξη, εξασφαλίζουν ότι ο όμιλος θα διατηρήσει και μέσα στις δύσκολες φετινές περιστάσεις μια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και άριστη χρηματοοικονομική διάρθρωση».

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η Εταιρεία και ο Όμιλος είναι παράγωγα του πετρελαίου και ως εκ τούτου η τιμή τους επηρεάζεται από την εξέλιξη της τιμής του. Σε περιόδους αύξησης των τιμών, ο Όμιλος αντιμετωπίζει μέρος της διακύμανσης με ανάλογη μεταβολή στην τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2021 ανήλθε σε 374.863 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23% σε σύγκριση με το 2020. Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας το 2021 ανήλθε σε 191.712 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,2% σε σύγκριση με το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) για τον Όμιλο, παρουσίασαν αύξηση κατά 6,4% και ανήλθαν σε 74.785 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) για την Εταιρεία, παρουσίασαν αύξηση κατά 14,2% και ανήλθαν σε 42.685 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider