Πώς μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) θα επιταχυνθούν… «ψηφιακά» οι στρατηγικές επενδύσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) θα επιταχυνθούν… «ψηφιακά» οι στρατηγικές επενδύσεις
Προωθείται διαγωνισμός για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα υποστηρίζει την παρακολούθηση των στρατηγικών επενδύσεων από την αρχή έως την ολοκλήρωσή τους.

Μπορεί το ύψος της δράσης να είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες που έχει αναλάβει να ωριμάσει και να προωθήσει η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, έχει τη σημασία της καθώς η εν λόγω ενέργεια θα υποστηρίζει την παρακολούθηση των στρατηγικών επενδύσεων από το στάδιο κατά το οποίο ο εισηγητικός φάκελος περιέρχεται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την έκδοση της σχετικής απόφασης της έως και την ολοκλήρωση της εκάστοτε στρατηγικής επένδυσης και την παρακολούθηση τυχόν μακροχρόνιων υποχρεώσεων της.

Ειδικότερα, στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει η δράση «Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – Δημιουργία Συστήματος Τεχνολογίας Πληροφοριών» (συνολικού ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης 31/12/2025). Υπο-έργο αυτής είναι η Δημιουργία Συστήματος Τεχνολογίας Πληροφοριών, με τίτλο «Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων».

Το έργο διέπεται από την ανάγκη παρακολούθησης πολλαπλών διαδικασιών και ροών διαχείρισης ιδιωτικών επενδύσεων καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας, η λειτουργία της οποίας θα ενισχύσει την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, τη διαφάνεια στις διαδικασίες και την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών, με αποτέλεσμα την παραγωγή προστιθέμενης αξίας μέσω της μόχλευσης των ιδιωτικών επενδύσεων, με σημαντικό αποτύπωμα στο ΑΕΠ. Το έργο θα συνδράμει στην παρακολούθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις, συνεισφέροντας πολλαπλασιαστικά στην περεταίρω προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης και στην αποτελεσματική παρακολούθηση υλοποίησης τους.

Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό ύψους 1,733 εκατ. ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία στις 1 Ιουνίου. Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ Στρατηγικών Επενδύσεων) που θα υποστηρίζει την παρακολούθηση των στρατηγικών επενδύσεων από το στάδιο κατά το οποίο ο εισηγητικός φάκελος περιέρχεται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την έκδοση της σχετικής απόφασης της έως και την ολοκλήρωση της εκάστοτε στρατηγικής επένδυσης και την παρακολούθηση τυχόν μακροχρόνιων υποχρεώσεων της. Παράλληλα θα δημιουργηθεί γνωσιακή βάση με όλες τις ροές εργασίας, καθώς και αποτύπωση αυτών των ροών σε γνωσιακή βάση που θα περιλαμβάνει (Νομοθεσία, ΦΕΚ, Εγχειρίδια και Ερωταπαντήσεις). Τέλος το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα εξαγωγής αναφορών και στατιστικών αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και απολογιστικούς δείκτες ελέγχου μέσω συστήματος επιχειρηματικής ευφυίας.

Αφορά επίσης στη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου (γραμμής ενημέρωσης) για δυνητικούς επενδυτές, η οποία θα προσφέρει υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης των επενδύσεων, τόσο κατά το σχεδιασμό της επένδυσης και την επιλογή των κατάλληλων κινήτρων από το δυνητικό επενδυτή όσο και κατά τη διάρκεια υλοποίησης της, με βάση τη φύση και τα χαρακτηριστικά της επένδυσης, καθώς και στην ανάθεση παροχής υπηρεσιών προσωπικού για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Το τηλεφωνικό κέντρο θα διασυνδέεται με το ΟΠΣ Στρατηγικών Επενδύσεων για την βέλτιστη διαχείριση πληροφορίας και θα απασχολεί προσωπικό το οποίο θα λάβει σχετική εκπαίδευση.

Αντιμετώπιση Προβλήματος

  • Συντονισμός εργασιών μεταξύ πολλών υπηρεσιών και φορέων
  • Παρακολούθηση και επιτάχυνση διαδικασιών
  • Επιτάχυνση εξυπηρέτησης επενδυτών
  • Περιορισμός της παραδοσιακής έντυπης παρακολούθησης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εκτυπώσεων.

Αποτύπωμα:

  • Περιορισμός στην παραδοσιακή έντυπη παρακολούθηση εγγράφων και μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εκτυπώσεων.
  • Δημιουργία μητρώου επενδυτών, συμβούλων, ελεγκτών και οργανισμών/υπηρεσιών με σκοπό την διαφάνεια και απλοποίηση των διαδικασιών.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών προς όφελος της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
  • Δημιουργία γνωσιακής βάσης μοντελοποίησης διαδικασιών και κείμενης νομοθεσίας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι επενδυτές είτε ψηφιακά, είτε μέσω εξειδικευμένων συμβούλων επενδύσεων του τηλεφωνικού κέντρου.

Υφιστάμενη Κατάσταση

Η υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης και παρακολούθησης των Στρατηγικών Επενδύσεων περιλαμβάνει ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων, καθώς και γραφείο πληροφοριών (help desk) με γραμματεία (back office) και υπηρεσιακή στελέχωση για τεχνικά θέματα χρήσης της ανωτέρω πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων. Η παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή υποστηρίζεται από την υπηρεσιακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του φορέα χωρίς την ύπαρξη τηλεφωνικού κέντρου με συγκεκριμένα SLA, καθώς και σεναρίων επικοινωνίας και βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs). Λόγω, δε αφενός της φύσης και του πλήθους (πάνω από 200 αιτήσεις και πάνω από 30 ενταγμένες στρατηγικές επενδύσεις τον χρόνο) των αιτήσεων ένταξης επενδύσεων στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων και των χαρακτηρισμένων και υλοποιούμενων Στρατηγικών Επενδύσεων, και αφετέρου της πολυπλοκότητάς των διαδικασιών και του πλήθους των εμπλεκομένων φορέων της κεντρικής και αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης, δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

Αναθέτουσα αρχή και κύριος του έργου (χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης) είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων είναι η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής επενδυτικής πολιτικής για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και η παρακολούθηση της προόδου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων. Σκοπός του Έργου είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ΓΓΙΕΣΔΙΤ και υποστήριξη του έργου της σχετικά με το σχεδιασμό, ωρίμανση, υλοποίηση και παρακολούθηση των Στρατηγικών Επενδύσεων από τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με ταυτόχρονη ενίσχυση της διοικητικής τους ικανότητας να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους έργα, με σκοπό την επίτευξη των επιδιωκόμενων, αναπτυξιακών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και δημοσιονομικών ωφελειών που θα προκύψουν από την υλοποίηση των έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PPF – ΤΑΙΠΕΔ: Ποια Ερευνητικά Κέντρα αναμένεται να «πρασινίσουν» ενεργειακά 

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: Πώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση 236 υγειονομικών δομών – Έρχονται μελέτες 39 εκατ. ευρώ

Τα 3+ 2 projects αξιοποίησης ακινήτων από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider