Dimand: Το χρονοδιάγραμμα για το Χ.Α. της εταιρείας με το pipeline του 1 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dimand: Το χρονοδιάγραμμα για το Χ.Α. της εταιρείας με το pipeline του 1 δισ. ευρώ
Εντός διμήνου τα νεότερα για τις εγκρίσεις. ΑΜΚ μεγάλου ύψους και ενδιαφέρον από επιχειρηματικά-εφοπλιστικά κεφάλαια. Το ακριβές timing εισαγωγής θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες συνθήκες. Τα μεγάλο επενδυτικά πλάνο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

Το ακριβές timing της εισόδου της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND στο Χρηματιστήριο θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Ετσι κι αλλιώς η εταιρεία είχε δρομολογήσει αυτές τις κινήσεις από παλιότερα αλλά η υποβολή του φακέλου (στις 7 Απριλίου, όπως ανέφερε χθες το insider.gr) συνέπεσε με τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, την ραγδαία αύξηση του κόστους (υλικά, ενέργεια, πληθωρισμός) και την γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού και γεωπολιτικού κλίματος.

Το timing της ΑΜΚ και της εισόδου στο Χ.Α. θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες εξελίξεις, με τον στόχο να παραμένει για το 2022, δίχως να αποκλείεται να μεταφερθεί και για αργότερα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ή παραμείνει αβέβαιη για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Σχετικές πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η διαδικασία θα περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα εισέλθουν νέοι μέτοχοι στην Dimand. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς το ποσό που θα αντλήσει η εταιρεία ακινήτων μάλλον αναμένεται να είναι… 9ψήφιο σε εκατ. ευρώ. Με χρηματιστηριακούς παράγοντες να σημειώνουν ότι «μια τέτοια εταιρεία που μεγαλώνει συνεχώς, έχει σχέδια για μεγάλες επενδύσεις και εισπράττει επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κεφάλαια για να εισέλθουν σε αυτήν, μάλλον πάει για νούμερα πολύ άνω των… 100.000.000 ευρώ».

Πάντως, μέσα στο προσεχές δίμηνο αναμένεται να υπάρχουν νεότερα για την αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ που κατέθεσε η εταιρεία, συμφερόντων Δ. Ανδριόπουλου (ελέγχει το 90%, και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όταν γίνει, λέγεται ότι θα συνεχίσει να διαθέτει σημαντικότατο πλειοψηφικό ποσοστό), καθώς χρειάζεται εύλογο χρονικό διάστημα για την έγκριση του φακέλου από τις αρμόδιες αρχές.

Βέβαια, τα σχέδια της εταιρείας για εισαγωγή στο ΧΑ αποτελούν και ένα καλό νέο για την κεφαλαιαγορά καθώς θα πρόκειται για μια νέα σημαντική προσθήκη στο ταμπλό, μετά από καιρό, και μάλιστα προφανώς στην Κύρια Αγορά. Στελέχη του χώρου ευελπιστούν να υπάρξουν σύντομα και άλλες ανάλογες κινήσεις (από ΑΕΕΑΠ και όχι μόνο) ώστε να ενισχυθεί η γκάμα των επενδυτικών επιλογών και το προφίλ του ΧΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μεγέθυνση του ομίλου στον τομέα ακινήτων, τα μεγάλα projects που προωθεί, τα νέα επενδυτικά σχέδια του γκρουπ, το pipeline έργων ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμφίβολα χρειάζονται και άλλου είδους… διαχείριση. Εξ ου και η Dimand φέρεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να έγινε δέκτης εισηγήσεων από ξένους και εγχώριους συνεταίρους, τράπεζες και χρηματοδότες, ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις που θα «συμπεριλαμβάνουν» τη διεύρυνση του επιχειρηματικού και οικονομικού της αποτυπώματος. Και αυτό μπορεί να συμβεί και μέσω της ΑΜΚ και της εισόδου στο ΧΑ (για την ώρα δεν φέρονται να υπάρχουν σχέδια για ΑΕΕΑΠ), αν και παλιότερα υπήρχαν σενάρια για εναλλακτικό τρόπο εισόδου στο ταμπλό μέσω της… Alpha Αστικά Ακίνητα (διεκδικεί το project «Sky Line» σε συνεργασία με τη HIG, ωστόσο, το πλάνο της Alpha Bank άλλαξε και το πακέτο «βγήκε» εκτός ΑΣΤΑΚ, οπότε μένει ο παραδοσιακός τρόπος εισόδου).

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που διαθέτει προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κεφαλαιαγορά, σε μία συγκυρία ισχυρής ανόδου στην αγορά ακινήτων, έχοντας μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργαστεί ή και συνεργάζεται με ομίλους όπως η Prodea, η Premia, το μεγάλο επενδυτικό fund HIG, έχει λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη της EBRD κ.α.

Προωθεί projects όπως ο Πύργος Πειραιά, η ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος σε συνδυασμό με την αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου, ενώ στα τέλη του 2021 κέρδισε διαγωνισμό ο οποίος σχετίζεται με το εμβληματικό κτίριο του «Μινιόν» στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, το οποίο η εταιρεία έχει αναλάβει να μετατρέψει σε κέντρο μικτής χρήσης υψηλών προδιαγραφών. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτηρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments. Ακολουθεί η παράδοση του συγκροτήματος κτηρίων Importex στη Συγγρού. Από αυτά το πρώτο κτήριο θα παραδοθεί στην Generali Ασφαλιστική τον Απρίλιο και το δεύτερο θα παραδοθεί το καλοκαίρι. Η εταιρεία μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνει και το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ τέλη καλοκαιριού παραδίδει το κτήριο γραφείων στο Μαρούσι Kaizen Campus.

Επίσης, είναι ανάμεσα στο γκρουπ (σε συνεργασία με τη HIG) που διεκδικούν το project της ALPHA BANK ύψους 500 εκατ. ευρώ (SkyLine, με ακίνητα), ενώ συμμετέχει και σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για κτηριακά έργα (π.χ. της Γενικής Γραμματείας Υποδομών σε συνεργασία με τη Μυτιληναίος).

Επίσης, η Dimand καταρτίζει το master plan αξιοποίησης του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, μιας έκτασης 50 στρεμμάτων, το οποίο απέκτησε το 2021, ακολουθώντας τη στρατηγική της μεγάλης κλίμακας ανάπλασης περιοχών και επανάχρησης κτιρίων.

Οσον αφορά στον τομέα serviced apartments, υπάρχει στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την Premia, η οποία και εξαγόρασε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ, το οποίο αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Το σύνολο των διαμερισμάτων διατίθενται στην εταιρεία Teleperformance Hellas. Tο ακίνητο βρίσκεται στον Πειραιά και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Όπως έγινε γνωστό στις αρχές του έτους, και ανέδειξε σε σχετικό του θέμα το insider.gr, η EBRD επένδυσε επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ στην κοινή τους εταιρεία Cante Holdings Ltd, στην οποία συμμετέχουν με 35% η EBRD και με 65% η Arcela Investments Ltd, θυγατρική 100% της Dimand. Οι EBRD και Dimand είχαν ανακοινώσει προ 5 ετών σχεδόν τη συνεργασία τους μέσω της Cante Holdings. Αν ανατρέξουμε σε προηγούμενη φάση της συνεργασίας του, τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε συνδυασμό με την νέα κεφαλαιακή ένεση, προκύπτει ότι το κοινό σχήμα έχει στόχο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 350 – 360 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εισφορές ιδίων κεφαλαίων φτάνουν στα 143 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχετικό draft, γίνονταν ήδη από τότε αναφορά για συνολικό κόστος έργου ύψους 357.000.000 ευρώ, με συνολικές εισφορές κεφαλαίων έως 143 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία θα αναζητά χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω δανειακών κεφαλαίων σε επίπεδο των επιμέρους έργων για το εναπομένον υπόλοιπο.

Από την ίδρυση της εν λόγω κοινοπραξίας, η EBRD έχει επενδύσει σε έργα με πράσινη πιστοποίηση συμπεριλαμβανομένων του Πύργου Πειραιώς, των κτηρίων γραφείων Plaza 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά (δηλαδή η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά - κτίρια γραφείων 2 και 3), των νέων γραφείων της Importex (συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων στη Λ. Συγγρού στη συμβολή με οδό Λαγουμιτζή, επένδυση ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετέχει και η Prodea Investments) και του ξενοδοχείου Omonoia Moxy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider